Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Μαλεβίζι: Προτείνουν έργο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκό και χρήση νερού
Φωτιβολταϊκό
 clock 13:45 | 09/01/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Την δημιουργία σταθμού παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 18MW με φωτοβολταϊκό και Εγγυημένης ισχύος 30MW το οποίο ωστόσο θα έχει και συσσωρευτές για να αποθηκεύει την ενέργεια που έχει παράξει, προτείνει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει στα χέρια της η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

Ως σημείο εγκατάστασης προτείνεται η θέση "Πύργος", στην περιοχή της Τυλλίσου, στον Δήμο Μαλεβιζίου. 

Πιο συγκεκριμένα και όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη ο Αντιπερειφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος παραγωγής 18MW με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 30MW από συσσωρευτές και επικουρικό σύστημα αποθήκευσης 2MW από αντλησιοταμιευτικό σύστημα αποθήκευσης προκειμένου να αποθηκεύεται η ενέργεια σε ώρες που δεν λειτουργεί το φωτοβολταϊκό.

Ο προτεινόμενος σταθμός θα αποτελείται από δύο συστήματα αποθήκευσης. Ένα σύστημα αποθήκευσης με χρήση ηλεκτροχημικών συσσωρευτών και ένα επικουρικό σύστημα αποθήκευσης με χρήση αντλησιοταμίευσης. 

Αντίστοιχα και το επικουρικό σύστημα αποθήκευσης με χρήση αντλησιοταμίευσης θα διαθέτει τέσσερεις υδροστρόβιλους μέγιστης ισχύος έγχυσης ίσης με 2MW, τέσσερεις αντλίες ισχύος 2MW και δεξαμενές αποθήκευσης νερού της τάξεως των 30.000 κυβικών.

Αυτό που θα γίνεται δηλαδή, είναι ότι με την ροή του νερού το οποίο από την μία δεξαμενή θα ανεβαίνει και από την άλλη θα κατεβαίνει, θα επιτυγχάνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι σημαντικό, σύμφωνα με το Νίκο Ξυλούρη, ότι η ποσότητα του νερού δεν θα χάνεται, παρά μόνο ελάχιστες ποσότητες ως απώλεια της δράσης.

Έπειτα η παραγόμενη ενεργεία μέσω υπόγειας γραμμής υψηλής τάσης θα συνδέεται με το υφιστάμενο δίκτυο υψηλής τάσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης είπε τέλος ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει αυτοψία στην περιοχή.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis