Κρητικά και άλλα

Το Χόλιγουντ στην Κρήτη του 1963 - Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας του Ντίσνεϊ

afisa1.jpg

 56 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος το καλοκαίρι από τα γυρίσματα της ταινίας του
Γουόλτ Ντίσνεϊ "Moon spinners" στην όμορφη Ελούντα. Αυτό το γραφικό τότε ψαροχώρι διάλεξε το Χόλυγουντ τον Ιούλιο του 1963 για σκηνικό σε μια από τις ταινίες του αποτυπώνοντας τη απίστευτη Κρητική γη και φέρνοντας το νησί ακόμη και τον ίδιο θρυλικό Disney πατέρα του Μίκυ Μάους.
 Η περιοχή όπως και ο Άγιος Νικόλαος γέμισε αστέρες του κινηματογράφου αμέτρητους τεχνικούς και ακόμη περισσότερους κομπάρσους που ήταν στην πλειοψηφία τους Ελουδιανοί, Αγιονικολιώτες, Γεραπετρίτες και από άλλα μέρη.
  

Επρόκειτο για μια υπερπαραγωγή εκατομμυρίων δολαρίων που θα έκανε γνωστή στα πέρατα της γης την Ελούντα αλλά και όλη τη Κρήτη και θα ήταν η απαρχή για την ραγδαία τουριστική της ανάπτυξη.
 
Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και ο πολυμελές συνεργείο έμενε στο το Minos Beach το πρώτο ξενοδοχείο στον Άγιο Νικόλαο καθώς τότε η Ελούντα δεν είχε κανένα κατάλυμα.

 

 Η ταινία The Moon-Spinners, στην Ελλάδα είχε προβληθεί με τον τίτλο «Τα κρόσσια του φεγγαριού» σκηνοθετήθηκε από τον Τζέιμς Νίλσον και το σενάριο στηριζόταν στη ομώνυμη νουβέλα της Βρετανίδας Μέρι Στίουαρτ που μέχρι τα βαθειά της γεράματα (πέθανε τον Μάιο του 2014 σε ηλικία 97 χρόνων) ερχόταν όσο πιο τακτικά μπορούσε στα Ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα στην λατρεμένη της Κρήτη.

 

 

 

 

Η σταρ Hayley Mills στα γυρίσματα της ταινίας
 

 

 

  Πολύς κόσμος βρέθηκε στην Ελούντα για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ταινίας και τα γυρίσματα
 

Το παλιό λεωφορείο του ΚΤΕΛ χρησίμευε και για σκηνικό
 

  Η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός Ειρήνη Παπά
 

 

 

 Ήταν διάρκειας 118 λεπτών και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Box Office είχε πάει καλά εισπρακτικά.
 
 Η πρώτη της προβολή έγινε στις 2 Ιουλίου του 1964 και ανάμεσα στο καστ των ηθοποιών ήταν η ήδη καταξιωμένη στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα Ειρήνη Παππά ενώ οι πρωταγωνιστές ήταν οι Hayley Mills, Eli Wallach και Peter McEnery
 

 

Ο μύλος που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο σήμερα δεν υπάρχει.
 
Κάτω - Το χωριό που έχτισε ο Ντίσνει
 

Για τις ανάγκες της ταινίας, ο Γουόλτ Ντίσνεϊ έκτισε στο κέντρο του Σχίσματος (την καρδιά της Ελούντας), έναν ανεμόμυλο που για χρόνια μετά θύμιζε ότι εκεί είχε περάσει η σπουδαία αυτή μορφή και είχε αφήσει το στίγμα της.
 
Παράλληλα εκείνη την εποχή άφησαν και πολλά χρήματα στην περιοχή από τις πληρωμές του ντόπιου προσωπικού όσο και από τις αγορές από καταστήματα στον Άγιο Νικόλαο που προβλήθηκε σε όλο των κόσμο μέσω των εφημερίδων και περιοδικών. Μέχρι και σήμερα υπάρχει ο μικρός δρόμος που τον έχουν ονομάσει Ντίσνεϊ.