Κρήτη

Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Αντιδράσεις για τον τρόπο συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου

Περιφερειακό Συμβούλιο

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

"Στο περιφερειακό συμβούλιο στις 17 Σεπτέμβρη, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατήγγειλαν την επιμονή της περιφερειακής αρχής να καταργεί τις δια ζώσης συνεδριάσεις, με πρόσχημα την πανδημία. Στις ψευτοσυνεδριάσεις «δια περιφοράς» ή τις «τηλεδιασκέψεις», που δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις όροι συμμετοχής των περιφερειακών συμβούλων και αποκλείονται οι φορείς του λαϊκού κινήματος να φέρουν τα αιτήματά τους, μόνο «διάλογος» και «δημοκρατία» δεν υπάρχουν. Είναι υποκρισία να λένε πως δεν μπορούν να βρουν μια μεγάλη αίθουσα για ζωντανές συνεδριάσεις με όλους τους υγειονομικούς κανόνες.

Στο ζήτημα λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση, η περιφερειακή αρχή αναφέρθηκε γενικόλογα. Έφτασε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει «κουραστική» τη στάση της Λαϊκής Συσπείρωσης που διαρκώς αναδεικνύει τα ζητήματα που αφορούν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων! Πήρε, βέβαια, την απάντηση ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δε θα σταματήσει να παλεύει μέσα κι έξω από το περιφερειακό συμβούλιο για τα θέματα των σχολείων, όπως και για τα υπόλοιπα λαϊκά προβλήματα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επισήμανε πως η στάση της πλειοψηφίας της περιφέρειας Κρήτης στο θέμα της ένταξης μεταναστών και προσφύγων, γεννά ερωτηματικά : Η στάση περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του συνδυασμού ΝΔ, που στηρίζουν τον ρατσισμό, δίνουν άλλοθι σε φασιστικά και εγκληματικά στοιχεία. Η γενικόλογη τοποθέτηση του περιφερειάρχη ότι «καταδικάζει τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται», χωρίς καμία αναφορά σε αυτούς τους συμβούλους, στις ακροδεξιές φωνές, στις ναζιστικές και ρατσιστικές συμμορίες και στη δράση τους στα θλιβερά γεγονότα -με ρατσιστικό υπόβαθρο- στο Τυμπάκι. Επισημάνθηκε πως η στοχοποίηση των μεταναστών επιδιώκει να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, ώστε να μην βλέπουν τον πραγματικό εχθρό, δηλαδή την πολιτική που εφαρμόζει διαχρονικά το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, που αφανίζει και ντόπιους και μετανάστες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την καθιέρωση της 10ης Μάη 1945 ως επέτειο τοπικής σημασίας. Τεκμηρίωσε ότι η περίφημη «συμφωνία της Κνωσού» που υπογράφηκε τότε, δεν ήταν αντιφασιστική πράξη, αλλά μια συναλλαγή των Άγγλων και των Ελλήνων συνεργατών τους με τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, για τη διευκόλυνση της παραμονής τους μετά τη λήξη του πολέμου και της αποχώρησής τους αργότερα.

Ακόμα, η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε την ακύρωση του «Μνημονίου Συνεργασίας για τα Μινωικά Ανάκτορα», που υπέγραψε εν μέσω πανδημίας η διοίκηση της περιφέρειας Κρήτης με το σωματείο-ΜΚΟ «Διάζωμα», που έχει προκαλέσει την αντίδραση και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Με αυτό το Μνημόνιο η πολιτιστική κληρονομιά του λαού μας αντιμετωπίζεται ως τουριστικό «προϊόν», ως εμπόρευμα που πουλιέται κι αγοράζεται, με άμεση παρέμβαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν την 6η τροποποίηση του Σχεδίου Δράσης της περιφέρειας Κρήτης για το 2020, που διατηρεί τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του αρχικού Σχεδίου Δράσης. Υπογράμμισαν πως οι δράσεις (αρμοδιότητας περιφέρειας) που προτείνεται να γίνουν με χρηματοδότηση των ΚΑΠ ή ακόμα και με ίδιους πόρους είναι μόνο το φτωχό ποσό των 222 χιλιάδων ευρώ. Τα υπόλοιπα 1,9 εκ ευρώ της 6ης τροποποίησης, είναι έργα με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, αρμοδιότητας της κυβέρνησης, που τόσο η κυβέρνηση, όσο και η περιφέρεια επιμένουν να τα εμφανίζουν η καθεμιά ως δικά της ! Από αυτά αποτελεί θετική δράση η ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου-Λυκείου Ανωγείων, που όμως αποδείχνει πόσο ψέματα λέει η περιφέρεια όταν ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να δώσει λεφτά για σχολική στέγη, ενώ είναι λάθος προτεραιότητα η διάθεση περίπου 700 χιλιάδων για κτιριακές ανάγκες της ίδιας της περιφέρειας, όταν υπάρχουν τόσες κτιριακές ελλείψεις στην Εκπαίδευση και την Υγεία!".

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Θλίψη για τον γνωστό φωτογράφο

Ιωακειμίδης

Το τελευταίο αντίο στον γνωστό φωτογράφο του Ηρακλείου Ιωάννη Ιωακειμίδη λένε αυτή την ώρα συγγενείς και φίλοι.
Ο φωτογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών σκορπίζοντας πόνο και θλίψη.
Η κηδεία του γίνεται από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου.