Κρήτη

Κυριακή του (Άπιστου) Θωμά ξεκινά η υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο

Βουλή των Ελλήνων. Η κρητική αντιπροσωπεία που την επισκέφθηκε μόνο σοφότερη δεν επέστρεψε για την υπόθεση των χημικών στη Μεσόγειο. Τρεις ολόκληρους μήνες ο αμερικανοκίνητος σχεδιασμός προσπαθεί να συσκοτίσει τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, οχυρωμένος πίσω από τον στρατιωτικό της χαρακτήρα. Δέσμιοι του σχεδίου ομοιάζουν μία πλειάδα κυβερνήσεων -που άλλοτε περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού την αντίδραση των απλών ψηφοφόρων τους- κι άλλοτε κραυγάζουν ως φερέφωνα πως το σχέδιο είναι ασφαλές και σύννομο επειδή θα γίνει σε διεθνή ύδατα. 

Τις προηγούμενες μέρες ένα νησί της Μεσογείου, η Κρήτη, έσωσε τα προσχήματα κι έσπασε κάθε πέπλο σιωπής γύρω από αυτή την υπόθεση. Τα ΜΜΕ του νησιού -αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στο άτυπο εμπάργκο που υπήρχε για κάθε εξέλιξη γύρω από την υδρόλυση των χημικών- ανέδειξαν τους κινδύνους που εγκυμονεί το "πείραμα της Μεσογείου" όπως το αποκαλούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που το σχεδίασαν. Έδωσαν βήμα και τρόπο έκφρασης σε επιστήμονες, που ανέλυσαν την προχειρότητα των σχεδιασμών και την έλλειψη αξιολογήσεων ρίσκου επίδρασης για τον άνθρωπο σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Μόλις προχθές ο περιβόητος -για την βράβευσή του με νόμπελ ειρήνης- Οργανισμός για την Καταστροφή των Χημικών (OPCW) πήρε αποστάσεις από τον σχεδιασμό της επιχείρησης και παραδέχτηκε πως τον έλεγχό της έχει η Αμερική κι όχι ο ΟΗΕ. Αιτία γι' αυτές τις αναδιπλώσεις όσο κι αν μοιάζει ανέφικτο ήταν οι κινητοποιήσεις των Κρητικών στο Αρκάδι που έκαναν ως είδηση τον γύρο του κόσμου, αφού θεωρήθηκαν η μοναδική συντονισμένη αντίδραση στο εγχείρημα.

Προχθες ακόμη το Γερμανικό Spiegel είχε σε πρωτοσέλιδο άρθρο του αναφορά στην αντίδραση της Κρήτης γράφοντας: "Στο νησί Κρήτη της Ελλάδας 10.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για τα χημικά". Κι όμως. Η Άνγκελα Μέρκελ πριν ετοιμάσει βαλίτσες για την Ελλάδα εξασφάλισε το προηγούμενο βράδυ την έγκριση της γερμανικής Βουλής για την αποστολή της φρεγάτας Άουγκσμπουργκ με 300 στρατιώτες προκειμένου να "φρουρούν" το αμερικανικό πλοίο Cape Ray που ανέλαβε την υδρόλυση των χημικών. Το επιχείρημα ήταν ότι η υδρόλυση μπορεί να εμποδιστεί από .. τρομοκρατικές επιθέσεις. Ποιών άραγε και προς ποιούς; Ερχόμενη την Παρασκευή στην Αθήνα η κ. Μέρκελ έλαβε διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή του υποβρυχίου Τρίτων στο εγχείρημα. Πολιτικοί κύκλοι λένε πως το ελληνικό υποβρύχιο θα εποπτεύει. Άλλοι επιμένουν πως συμμετέχουμε χρηματοδοτώντας την επιχείρηση. Όπως και να 'χει η ελληνική εμπλοκή μοιάζει ως επιδοκιμασία της επιχείρησης.

Το πρωί της Πέμπτης το πλοίο του χημικού εφιάλτη άνοιξε τις πύλες του σε μία προσχηματική προσπάθεια να ενημερώσει -όψιμα και βεβιασμένα- περιβαλλοντικές οργανώσεις και διαπιστευμένους δημοσιογράφους μεγάλων πρακτορείων για τα όσα θα συμβούν στ' αμπάρια του. ΟΙ πρώτες αποφάσισαν να απέχουν για να μη δώσουν άλλοθι στο σχέδιο κι οι δεύτεροι στάθηκαν εξαιρετικά φειδωλοί στο υλικό που διακίνησαν μετά την επίσκεψη στο πλοίο Cape Ray που βρίσκεται στην ναυτική βάση Ρότα της Ισπανίας. Όμως η είδηση βρίσκεται αλλού: Η ξενάγηση ήταν η αφορμή για να δηλώσει ο επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την συσκευή της υδρόλυσης την επίσημη έναρξη της επιχείρησης: 27 Απριλίου, σε δεκαπέντε μέρες ακριβώς από σήμερα. Τότε το Cape Ray λύνει κάβους και βάζει πλώρη για την Καλαβρία. Στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο το περιμένουν ήδη τα 3/4 των χημικών παραγόντων της Συρίας. Δείτε το βίντεο:

Υπό αυτές τις συνθήκες η πρωτοβουλία της Κρήτης να αντιταχθεί στους σχεδιασμούς για υδρόλυση χημικών στη Μεσόγειο αποκτά νέα σπουδαιότητα. Η Βουλή των Ελλήνων δεν κατάφερε να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στην  επερώτηση των 50 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση των χημικών. Κι αν η Πολιτεία δεν έχει απαντήσεις για το θέμα, ελπίζουμε όλοι πως θα έχει η Δικαιοσύνη. Η προσφυγή στον Άρειο Πάγο έγινε. Μόνο που τώρα υπάρχει ένα χρονικό όριο για κάθε ενέργεια: η 27η Απριλίου. Κι η Κρήτη ξεκαθάρισε ήδη με την παρουσία της στην κινητοποίηση του Αρκαδίου πως αυτό το έγκλημα που κάποιοι σχεδιάζουν στη Μεσόγειο, δεν θα επιτρέψει να συμβεί. Ούτε ... του Άπιστου Θωμά, ούτε του .. παραδόπιστου.

Μ.Κ.

Κρήτη

Μινωικές Γραμμές: Αλλαγές στα δρομολόγια λόγω της απεργίας

μινωικές γραμμές

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ γνωστοποιούν στο επιβατικό κοινό ότι, λόγω της εξαγγελθείσας 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 (από 00:01 έως 24:00), τα προγραμματισμένα δρομολόγια των πλοίων θα πραγματοποιηθούν, ως ακολούθως:

ΓΡΑΜΜΗ ΚΡΗΤΗΣ

Α. ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, τα πλοία H/S/Fs FESTOS PALACE & KNOSSOS PALACE θα αναχωρήσουν τόσο από το λιμάνι του Ηρακλείου, όσο και από το λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τα παρακάτω:

ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ → H/S/F FESTOS PALACE

Αναχώρηση από το λιμάνι του Ηρακλείου, ώρα: 21:30.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ → H/S/F KNOSSOS PALACE

Αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά, μόλις επιτραπεί ο απόπλους.

Παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες και οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων να βρίσκονται έγκαιρα στο λιμάνι του Πειραιά, προ της προγραμματισμένης ώρας αναχώρησης του πλοίου.

Β. ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΧΑΝΙΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, τα πλοία H/S/Fs FESTOS PALACE & KYDON PALACE θα αναχωρήσουν από τα λιμάνια της Σούδας και του Πειραιά αντίστοιχα, σύμφωνα με τα παρακάτω:

ΧΑΝΙΑ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ → H/S/F FESTOS PALACE

Αναχώρηση από το λιμάνι της Σούδας, ώρα: 18:00.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΧΑΝΙΑ → H/S/F KYDON PALACE

Αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά, μόλις επιτραπεί ο απόπλους.

Παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες και οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων να βρίσκονται έγκαιρα στo λιμάνι του Πειραιά, προ της προγραμματισμένης ώρας αναχώρησης του πλοίου.

ΓΡΑΜΜΗ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ (ΑΓΚΩΝΑΣ)

Α. ΑΓΚΩΝΑ – ΠΑΤΡΑ (Zeus Palace)

Τo δρομολόγιο του πλοίου από το λιμάνι της Αγκώνας με προορισμό το λιμάνι της Πάτρας, δεν επηρεάζεται και θα εκτελεσθεί κανονικά.

Β. ΑΓΚΩΝΑ – HΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (Μ/V Venezia)

Τα δρομολόγιο του πλοίου από το λιμάνι της Αγκώνας με προορισμό το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, δεν επηρεάζεται και θα εκτελεσθεί κανονικά.

Γ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΑΓΚΩΝΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (M/V Florencia)

16.06.2021 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΑΓΚΩΝΑ

Αναχώρηση από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την Τετάρτη 16.06.2021 στις 23:59 (με τη λήξη της απεργίας), με προορισμό το λιμάνι της Αγκώνας, με άφιξη την Πέμπτη 17.06.2021, στις 20:00 (τοπική ώρα).

17.06.2021 ΑΓΚΩΝΑ – ΚΕΡΚΥΡΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Αναχώρηση από το λιμάνι της Αγκώνας, την Πέμπτη 17.06.2021 στις 22:00 (τοπική ώρα), με προορισμό το λιμάνι της Κέρκυρας με άφιξη στις 19:00 και της Ηγουμενίτσας με άφιξη στις 20:30, την Παρασκευή 18.06.2021.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες να απευθύνονται πριν την αναχώρησή τους στον ταξιδιωτικό τους πράκτορα, στα Κεντρικά Πρακτορεία των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, μέσω των Πανελλαδικών αριθμών 801-11-75000 (από σταθερό τηλέφωνο), στα λιμενικά γραφεία της εταιρείας (Ηράκλειο: 2810-399899, 2810 330198, Πειραιάς: 210 4145744, 210 4080028 Αθήνα: 210 3376910, Σούδα: 28210-81276, Χανιά: 28210-45911-12 Πάτρα: 2610 426000, Ηγουμενίτσα: 26650 24404, Αγκώνα: +39 071 201708) και στα κατά τόπους λιμεναρχεία. Κρατήσεις On-Line στο www.minoan.gr.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Επίθεση σε πισίνα βίλας - Μεγάλη η ζημιά, λέει ο ιδιοκτήτης

Αυτός είναι ο 35χρονος Κρητικός που κατηγορείται για βιασμό ανηλίκων

Εσπευσμένα στην Κρήτη διασωληνωμένη γυναίκα