Κρήτη

Κυριακή της Πεντηκοστής. Του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Δημητρίου Πολιτάκη*

πεντηκοστή

Πεντηκοστήν εορτάζομεν ...
Η ημέρα της καθόδου του Παναγίου Πνεύματος.

Πενήντα ημέρες μετά την Ανάσταση Του Χριστού και δέκα ημέρες μετά την Ανάληψη Του, το Πνεύμα το Άγιον κατέρχεται επί των Αγίων Αποστόλων με μορφή, με τη μορφή πυρήνων γλωσσών, και χαρίζει σε αυτούς τη χαρά και την ικανότητα να γίνουν διδάσκαλοι της αληθείας και τους κοσμεί με χαρίσματα ουράνια και έτσι αναλαμβάνουν οι φωτισμένοι πλέον μαθητές, το δύσκολο μα συνάμα συναρπαστικό έργο της διδασκαλίας του Ευαγγελίου εις πάντα τα έθνη ... και εδίδαξαν πανταχού τον λόγον ....

Το Άγιο Πνεύμα έχει αέναη παρουσία στη ζωή της Εκκλησίας και δια της προσευχής επικαλούμαστε διαρκώς είτε σε προσωπικό είτε σε λατρευτικό επίπεδο, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.

Προσευχόμαστε και παρακαλούμε το Άγιο Πνεύμα να έρθει να κατοικήσει μέσα μας, να μας γεμίσει με τα χαρίσματα και τις ιδιότητες του και να μας αναγεννήσει εν Χριστώ και έτσι θα γίνουμε όντως άνθρωποι πνευματικοί, ασφαλώς με τη θεολογική έννοια του όρου.

Όμως για τα παραπάνω υπάρχουν προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις τίθενται σε προσωπικό επίπεδο, δηλαδή χρειάζεται ένας αγώνας από την πλευρά μας, ένας αγώνας πνευματικός, και στον αγώνα αυτό θα αποδείξουμε στην πράξη εκείνο ακριβώς που και οι Απόστολοι απέδειξαν, ότι όντως είμεθα φορείς της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος.

Ο άνθρωπος αναστατώνεται διαρκώς από τις επιθέσεις του αντικειμένου, η ψυχή του λερώνεται από τις κηλίδες της αμαρτίας και δυστυχώς χωρίζεται από τον Θεό διότι ερημώνει η ψυχή του και γίνεται έρμαιο των δαιμόνων.

Πρέπει να επικαλούμαστε τον Θεό, το Άγιο Πνεύμα, να μας λυτρώσει, όχι μαγικά, να μας καθαρίσει ... και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος ... να μας οδηγήσει στη γνώση του Θεού και να μας χαρίσει τη σωτηρία που επιτυγχάνεται ασφαλώς και με το δικό μας αγώνα.

Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα βιώνει μία δραματική μοναξιά διότι  έχει περιχαρακωθεί δυστυχώς στον εαυτό του, στα κάθε λογής επιτεύγματά του και ομολογουμένως δεν επικαλείται τη χάρη του Θεού.

Δεν επικαλείται Εκείνον που του χάρισε τα πάντα, το Φώς, τη ζωή, τον αέρα, τη λογική, την καρδιά εντός της οποίας καλλιεργείται η αγάπη προς τον άνθρωπο, την κτίση, τον Δημιουργό.

Δυστυχώς ο άνθρωπος διώχνει τη χάρη του Θεού από πάνω του με κάθε τρόπο και το Άγιο Πνεύμα δεν ενεργεί άνευ της προσπάθειας της προσωπικής, διότι δεν παραβιάζει το θέλημα κανενός.

Ο άνθρωπος της πίστεως εορτάζει πάντοτε αυτό το συνεχές θαύμα της Πεντηκοστής, μέσα στην Εκκλησία, μυστηριακά, διότι εντός της Εκκλησίας ενεργεί ο Παράκλητος, άνευ της παρουσίας και ενεργείας Αυτού, δεν θα ήταν κατορθωτή η σωτηρία του ανθρώπου.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Εκκλησία της αέναης Πεντηκοστής και εντός αυτής ευρίσκεται η σωτηρία.

 Αυτός είναι ο προορισμός, αυτή είναι η προοπτική, αυτό είναι όμως και το τέλος όλων των προσπαθειών μας. Η σωτηρία. Όπως την εννοούν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Ας μην ψάχνουμε λοιπόν τη σωτηρία σε κόσμους ψεύτικους, υλικούς, ξεπερασμένους, πνευματικά φτωχούς και αποξενωμένους από την εμπειρία του Παναγίου Πνεύματος.

Ας αναζητούμε διαρκώς και διακαώς αυτή τη σωτηρία μέσα στην Εκκλησία με την προσωπική πνευματική μας προσπάθεια.

Μέσα σε αυτή την Εκκλησία η οποία αποδεδειγμένα κατέχει την αυθεντική, ανόθευτη πίστη των Αγίων Πατέρων και χαρίζει δια του Τελεταρχικού Πνεύματος στον καθένα μας τη δική του προσωπική Πεντηκοστή.
 
Δημήτριος Πολιτάκης είναι Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Το Ε.Κ.Η για τη μη καταβολή επιδομάτων στους συμβασιούχους συντηρητές Αρχαιοτήτων

εργατικό κέντρο ηρακλείου

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου μέσα από ανακοίνωσή του καταγγέλει το Ελληνικό Δημόσιο για μη καταβολή μιας σειράς επιδομάτων και αποζημιώσεων στους  Συμβασιούχους  συντηρητές Αρχαιοτήτων 

Η ανακοίνωση του Ε.Κ.Η: 

"Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καταγγέλλει το Ελληνικό Δημόσιο που έχει καταντήσει ο χειρότερος εργοδότης όπως στην περίπτωση των Συμβασιούχων συντηρητών Αρχαιοτήτων στους οποίους δεν καταβαλλόταν μια σειρά επιδομάτων όπως αυτό της ανθυγιεινής εργασίας και μέσω της Νομικής οδού
φτάνοντας η υπόθεση τους ακόμα και στον Άρειο Πάγο την κέρδισαν ,αλλά το Δημόσιο εδώ και 1 χρόνο δεν εκτελεί τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση αφορούσε 34 εργαζόμενους οι 16 που εργαζόταν στο Μουσείο έχουν πληρωθεί κανονικά οι υπόλοιποι 18 που τους απασχολούσε η Αρχαιολογία δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ παρά τη δικαστική απόφαση που θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί από τον περασμένο
Δεκέμβριο.

Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις του και να απαντήσει άμεσα για ποιο λόγο δεν εφαρμόζει τη δικαστική απόφαση και δεν αποζημιώνει τους εργαζόμενους.

Το Ε.Κ.Η εκφράζει την αγανάκτηση του και δηλώνει ότι θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους μέχρι τη τελική δικαίωση τους"

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Δραματική έκκληση του Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών μέσω του Ράδιο Κρήτη στους πολίτες

Κρήτη: Aκραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Χανιά και Ρέθυμνο την Παρασκευή

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» τα Χανιά – Επιβάλλεται «μίνι» lockdown τύπου Μυκόνου