Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Κρήτη: Ξεκίνησαν την δράση τους στα λιόφυτα οι "ποντικοί" - Κλέβουν ό,τι βρουν
λιομάζωμα
 clock 07:30 | 16/11/2025
writer icon Επιμέλεια: Γιώργος Ι. Παπαδάκης

Την εμφάνισή τους αρχίζουν να κάνουν και φέτος οι κλοπές σε ελαιώνες της Κρήτης από επιτήδεια άτομα που προσπαθούν να βγάλουν χρήματα στις πλάτες των υπολοίπων παραγωγών.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ελαιοπαραγωγοί που κάθε χρόνο βλέπουν τον εξοπλισμό τους να εξαφανίζεται μέσα σε ένα βράδυ.

Πανιά, βέργες ραβδίσματος, τσουγκράνες και εργαλεία κάνουν «φτερά», αφήνοντας τους "ξεκρέμαστους" την πιο κρίσιμη στιγμή της χρονιάς.

Image
ελιές χωράφι

Την ίδια ώρα, καταγράφονται και περιστατικά που σοκάρουν όπως άγνωστοι να μπαίνουν σε ξένους ελαιώνες και ραβδίζουν τις ελιές σαν να ήταν δικές τους, κυνηγώντας το κέρδος από την πώληση λαδιού σε μια χρονιά όπου η τιμή, ενδεχομένως να είναι καλύτερη από πέρσι.

Σε αρκετές περιοχές οι παραγωγοί φτάνουν στο χωράφι και βρίσκουν τα δέντρα… ήδη «δουλεμένα».

Image
ελαιώνας

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο περιστατικό στον Θραψανό, όπου παραγωγός εντόπισε ότι άγνωστοι του είχαν κλέψει  μεγάλα ελαιόπανα και εργαλεία αξίας περίπου 1.000 ευρώ, προσθέτοντας ακόμη ένα βάρος σε μια ήδη δύσκολη χρονιά.

Κι όλα αυτά κάμνουν την πραγματικότητα των παραγωγών ακόμα πιο δύσκολη καθώς η ανομβρία και η ξηρασία έχουν ρίξει την παραγωγή σε ιστορικά χαμηλά, με πολλούς ελαιώνες να έχουν ελάχιστες ή σχεδόν καθόλου ελιές.

Η ανησυχία στην ύπαιθρο μεγαλώνει, με αρκετούς παραγωγούς να προειδοποιούν ότι όσο προχωρά η σεζόν, τα φαινόμενα πιθανότατα θα ενταθούν.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Πάνω από 200 καταγγελίες για ετοιμόρροπα το τελευταίο τρίμηνο

Κρήτη: Χαμένες σοδειές και άδεια χωράφια - Το δράμα στους ξηρικούς ελαιώνες

Στα μαύρα το Δεμάτι μετά το τροχαίο με θύμα τον 53χρονο πατέρα...

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis