Κρήτη

Κρήτη: Βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου...

νεκρός

Ένα θλιβερό περιστατικό καταγράφηκε σε περιοχή του νομού Ηρακλείου με το πρώτο φως της ημέρας.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti, το ΕΚΑΒ δέχθηκε κλήση για έναν άνδρα ο οποίος βρέθηκε πεσμένος στην άκρη του δρόμου, στο χωριό Προτόρια Μονοφατσίου.

Στο σημείο έφτασε άμεσα το ΕΚΑΒ με τον γιατρό όμως δυστυχώς, διαπιστώθηκε ο άτυχος άνδρας ήταν νεκρός.

Πρόκειται για έναν 74χρονο ωστόσο φως στα ακριβή του θανάτου θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή. 

Κρήτη

Κρήτη: Άφαντα τα αντιγριπικά εμβόλια από τα φαρμακεία - Ελλείψεις και άλλων φαρμάκων

Φωτό αρχείου

Μπορεί υπουργείο υγείας και επιστήμονες να κρούουν το καμπανάκι για την έξαρση του κορωνοϊού  και να επισημαίνουν τους κινδύνους σε συνδυασμό με την εποχιακή γρίπη ωστόσο τα αντιγριπικά εμβόλια δεν υπάρχουν σε όλα τα φαρμακεία του νησιού.

 Αν και η διάθεση των εμβολίων με ιατρική μόνο συνταγή ξεκίνησε από τις 15 Οκτωβρίου εντούτοις σε πολλά φαρμακεία υπάρχουν ελλείψεις με τις λίστες αναμονής συνεχώς να μεγαλώνουν.

Το μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού συλλόγου κ.Γιάννης Τσικανδυλάκης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή και ότι όλοι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με σοβαρά προβλήματα υγείας και ηλικιωμένοι θα εμβολιαστούν.

Οι υπόλοιποι είπε μπορούν να το κάνουν και αργότερα ενώ ο ίδιος συνιστά από τις 15 έως τις 30 Νοεμβρίου.

"Ελπίζουμε ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.Πάντως από τα 4,2 εκατ. εμβόλια που έχει πει το υπουργείο υγείας ότι θα διαθέσει δεν υπάρχουν τώρα ούτε τα 3. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και οι λίστες αναμονής στα φαρμακεία υπάρχουν από τον Αύγουστο" όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σοβαρές ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων παρατηρούνται εκτός του Ηρακλείου και σε άλλες περιοχές όπως την Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο,Ρέθυμνο και δυτικότερα του νησιού.

Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός σύλλογος με τον υπουργό υγείας.Πααράλληλα ο κ.Τσικανδυλάκης ανέφερε υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και σε άλλα σκευάσματα όπως ινσουλίνες,φάρμακα για την πήξη του αίματος και την αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ποιοι θα πρέπει να κάνουν, κατά προτεραιότητα, το αντιγριπικό εμβόλιο

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
1.Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2.Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down
3.Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
4.Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
5.Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
6.Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
7.Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
8.Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
9.Άστεγοι.
10.Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.