Κρήτη

Κρήτη: Βαθιά το χέρι στην τσέπη για καύσιμα και πετρέλαιο θέρμανσης - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές

πετρέλαιο θέρμανσης

Φωτιά έχουν πάρει το τελευταίο δίμηνο οι τιμές των καυσίμων επηρεάζοντας ταυτόχρονα όχι μόνο την τσέπη των Κρητικών αλλά και τις τιμές παραγωγής μεταφοράς και διάθεσης όλων των προιόντων.

Στην Κρήτη αλλά και σε άλλα νησιά ως γνωστόν πληρώνουμε περισσότερα χρήματα για το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας αλλά και για τις επαγγελματικές μεταφορές σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα καθώς μεσολαβεί η θάλασσα για τη μεταφορά των καυσίμων σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία που αγγίζει το 64% επί της τελικής τιμής του λίτρου.

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων

Μια σειρά από παράγοντες καθορίζουν την τιμή καταναλωτή, εξήγησε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, το μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων( Π.Ο.Π.Ε.Κ) κ. Γιάννης Μαυράκης τονίζοντας ότι, παρά τη μειωμένη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο το χρηματιστήριο των τιμών πετρελαίου διεθνώς προεξοφλεί τέλος της πανδημίας λόγω εμβολίου και ανάπτυξη γι αυτό και έχει αυξηθεί η τιμή.

Άλλος παράγοντας είναι και η μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία λόγω της χαμηλής ζήτησης αλλά αυτή η ενέργεια αύξησε και την τιμή καθώς δεν υπάρχει υπερδιάθεση πετρελαίου.

100 ευρώ πάνω ο τόνος στο πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη η μέση τιμή που πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης στο Ηράκλειο και άλλες περιοχές της Κρήτης είναι 0,88 λεπτά το λίτρο,δηλ, 880 ευρώ ο τόνος,το πετρέλαιο κίνησης έχει μέση τιμή 1,25 ευρώ και η αμόλυβδη 1,52 ευρώ.

Να θυμήσουμε ότι τον περασμένο Μάιο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε φτάσει στο ναδίρ των τελευταίων ετών με μέσο όρο 0,76 λεπτά το λίτρο την ώρα που το χειμώνα του 2019 ήταν στα 0,95 λεπτά.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 χωρών με την ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο και αυτό το οφείλει στην υψηλή φορολογία.

Ο κ. Μαυράκης ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν λουκέτα σε πρατήρια υγρών καυσίμων στην Κρήτη και ότι ο κλάδος δεν έχει λάβει μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Πότε θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης

Αύριο Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ξεκινά να πληρώνεται το επίδομα θέρμανσης της φετινής χειμερινής περιόδου σε περίπου 700.000 νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι διευρυμένο και χορηγείται όχι μόνο σε όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και σε δικαιούχους που χρησιμοποιούν εναλλακτικές θερμαντικές ύλες, όπως φυσικό αέριο και καυσόξυλα. 

Η πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:

- για αγορές που έγιναν μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2020 το επίδομα θα πληρωθεί έως 31 Ιανουαρίου 2021

- για αγορές  που έγιναν μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2021το επίδομα θα πληρωθεί έως 31 Μαρτίου 2021

Διαβάστε επίσης: 

Λασίθι - Κορωνοϊός: Αγωνία για τα κρούσματα - Τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σήφης Βαλυράκης: Το στοιχείο - κλειδί για τη διαλεύκανση του θανάτου του

 

Κρήτη

Σήμερα στο Φανάρι η εισήγηση για την απαλλαγή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Κρήτης Ειρηναίος

Με μεγάλο ενδιαφέρον ξεκινά από σήμερα η τριήμερη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η εισήγηση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για την απαλλαγή του Αρχιεπισκόπου, κκ Ειρηναίου, από τα καθήκοντά του, εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του.

Το θέμα αυτό αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Ράδιο Κρήτη” να συζητηθεί σήμερα.

Ακολούθως και μετά την έγκριση της σχετικής εισήγησης από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Αρχιεπισκοπικός θρόνος κηρύσσεται εν χηρεία.

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Λάμπης και Συβρίτου, ως ο γηραιότερος, τοποθετείται τοποτηρητής και αμέσως μετά εκλέγεται το τριπρόσωπο από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο.

Από τους τρεις Μητροπολίτες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα επιλέξει τον διάδοχο για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Επίσημα, το ενδιαφέρον τους θα εκφράσουν οι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου. κκ Ανδρέας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιος και Κισσάμου και Σελίνου, κκ Αμφιλόχιος.

Να σημειωθεί ότι επίσημη αντιπροσωπεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη Τρίτη 30 Νοεμβρίου και μετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Φανάρι, με αφορμή την ετήσια Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ. Ευγένιο, Πέτρας και Χερρονήσου κκ. Γεράσιμο και Ιεραπύτνης και Σητείας κκ. Κύριλλο έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχηκαι παρέδωσαν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και τα πορίσματα των ιατρών για την υγεία του αρχιεπισκόπου.

 

ESPA BANNER