Κρήτη

Κρήτη - τουρισμός: Χαμόγελα για τις κρατήσεις τον Αύγουστο - Παράπονα ότι δεν ξοδεύουν χρήμα

Τουρίστες στην Κνωσσό

Ανοδική πορεία ακολούθησε ο Έλληνικός τουρισμός τον Ιούλιο, παρά τα «σκαμπανεβάσματα» που προκαλεί η πανδημία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό ενώ θετικά είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό της Κρήτης και τον Αύγουστο που μόλις μπήκε με αύξηση κρατήσεων στα επίπεδα του 2019.

Η εικόνα αυτή δημιουργεί χαμόγελα στους τουριστικούς επιχειρηματίες και εργαζόμενους αρκεί να μην έχουμε πισωγυρίσματα όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά παράγοντες τους τουρισμού στην Κρήτη.

Πάμε καλά αλλά χωρίς προβλέψεις...

Βέβαια, επισημαίνουν στο ekriti, ότι μεγάλο μέρος των κρατήσεων θα είναι τον Αύγουστο της τελευταίας στιγμής οπότε είναι δύσκολο κανείς να κάνει ακριβείς προβλέψεις.Ωστόσο, επισημαίνουν,  θεωρείται δεδομένη η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν βοηθούντος και του καιρού.

Πάντως δεν λείπουν τα παράπονα από τα τουριστικά καταστήματα καθώς οι τουρίστες δεν ξοδεύουν για αγορές ή φαγητό.

 Η γενική εικόνα της μέχρι στιγμής τουριστικής κίνησης «μας κάνει να αισιοδοξούμε σε σχέση με το 2020. Μπαίνουμε στον Αύγουστο με μια καλή διάθεση από τον κόσμο να ταξιδέψει», δηλώνει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Επισημαίνει επίσης ότι είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από το 2020, όταν ο ελληνικός τουρισμός έχασε το 75% των διεθνών αφίξεων και εσόδων, εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.  

Όλα τα ξενοδοχεία ανοιχτά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, τον φετινό Ιούνιο με ανοικτά ξενοδοχεία η πληρότητα έφτασε στο 45%, ενώ πέρυσι τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου έχουν ανοίξει και τα 10.000 ξενοδοχεία και η μέση πληρότητα είναι 60% με 85% σε πανελλαδικό επίπεδο. Όσον αφορά τις επιδόσεις, τόνισε ότι η Βόρεια Ελλάδα πάει πολύ καλά, αλλά τα νησιά του Ιουνίου υπολείπονται. 

«Η γενική εικόνα τής μέχρι στιγμής τουριστικής κίνησης μας κάνει να αισιοδοξούμε σε σχέση με το 2020. Μπαίνουμε στον Αύγουστο με μια καλή διάθεση από τον κόσμο να ταξιδέψει», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι στην περίοδο που διανύουμε όλα είναι ρευστά. Και αυτό διότι έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι περίπου, όπως τόνισε, στο «κίτρινο» και ελπίζουν όλοι να μην υπάρξουν «κόκκινα», όπως στην περίπτωση της Μυκόνου. Αναφορικά με τις κρατήσεις του Αυγούστου, ο κ. Τάσιος τόνισε ότι «το πρώτο δεκαπενθήμερο πηγαίνει καλά, για το δεύτερο υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά δωμάτια και δεν ξέρουμε για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο». Όσον αφορά τον στόχο που έχει τεθεί, να πιάσουμε φέτος το 50% των επιδόσεων του 2019, ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι «θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό το ποσοστό αν το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου πάει πολύ καλά». 

Ο εγχώριος τουρισμός  

Φέτος η ελληνική τουριστική βιομηχανία στηρίζεται και πάλι κυρίως στις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό. Ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε με τεράστια επιτυχία από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και αποτέλεσε αντίδοτο στην οικονομική κρίση της χώρας, συνολικά για την ελληνική οικονομία. Την περσινή χρονιά όμως, το 2020, όταν οι τουρίστες από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 75%, την κατάσταση έσωσαν σε πολλές περιοχές οι Έλληνες τουρίστες, τα ταξίδια των οποίων μειώθηκαν μόλις 21,9% σε σχέση με το 2020. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το έτος 2020 τα άτομα όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 3,8 εκατομμύρια και πραγματοποιήθηκαν 5,8 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας μείωση 17,7% και 21,9%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2019. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων κατά το έτος 2020 ανήλθε σε 66,6 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 1,822 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 11,3% και 27,4%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2019. 

Διαβάστε επίσης:

Κ. Συνολάκης: Ο καύσωνας που ζούμε τώρα μπορεί να είναι κανονικότητα

Καιρός - Meteo: Ακόμη πιο ακραίες συνθήκες καύσωνα έως την Πέμπτη

Κρήτη

Παπακωνσταντής: H πιο επικίνδυνη εγκληματικότητα στην Κρήτη είναι η τροχαία παραβατικότητα

οδήγηση αλκοόλ

"H πιο επικίνδυνη εγκληματικότητα στην Κρήτη είναι η τροχαία παραβατικότητα, που "παράγει" δεκάδες θυματα" ", τόνισε αναφερόμενος στις μορφές εγκλήματος που καταγράφονται στο νησί σήμερα, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και τη Ρένα Σημειαντωνάκη ο Καθηγητής Εγκληματολογίας, Γιώργος Παπακωνσταντής.

Όπως εξήγησε, οι κλασσικές μορφές παραβατικότητας που διαχρονικά καταγράφονται στην Κρήτη, όπως η οπλοχρησία, η οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ, η καλλιέργεια χασίς και οι απάτες κυρίως απέναντι σε κρατικές υπηρεσίες, όπως π.χ. οι επιδοτήσεις, παραμένουν.

 Την ίδια στιγμή όμως, παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία όμως "μπορεί μεν να ακούγονται, ωστόσο δεν καταγράφονται επίσημα επειδή δεν καταγγέλονται".

Ο ίδιος αναφερόμενος στη στυγερή δολοφονία της άτυχης Δώρας στη Ρόδο,η οποία είδε τον πρώην σύντροφό της να "κόβει" το νήμα της ζωής στα 30 της χρόνια, είπε πως η νέα αυτή γυναικοκτονία, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά γυναικοκτονιών που συνέβησαν από την αρχή του έτους, οι οποίες σόκαραν και προβλημάτισαν την κοινή γνώμη.

"Τα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα αναδεικνύουν τέτοιου τύπου περιστατικά, ωστόσο αντίστοιχα συνέβαιναν και παλαιότερα", εξήγησε ενώ μιλώντας για τις κρατούσες μορφές εγκληματικότητας, επεσήμανε, πως μπορεί μέσα στο διάστημα του lockdown να άλλαξαν οι τεχνικές προϋποθέσεις για την τέλεση διαφόρων εγκληματικών πράξεων όπως π.χ. των κλοπών, ωστόσο το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε σημαντική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Άρα λοιπόν, όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντής, καταγράφηκε μεταβολή της μορφής του εγκλήματος, ενώ κάποιοες άλλες μορφές όπως τα ναρκωτικά παρέμειναν σε σταθερή βάση.

Παράλληλα το ίδιο διάστημα, παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών ηλεκτρονικού εγκλήματος , γεγονός που συνδέεται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, από περισσότερους χρήστες μέσα στο lockdown.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν το νομικό πλαίσιο σήμερα προστατεύει ή όχι τα θύματα σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι "αν κάποιος βάλει σκοπό να σκοτώσει δυστυχώς παρά τα μέτρα που λαμβάνονται μπορεί να το καταφέρει... Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσεις τη σφαίρα και δεν μπορούμε να κάνουμε "προληπτικές" συλλήψεις",

Ο μόνος τρόπος, να προστατευθεί το θύμα , εφόσον δεν πραγματοποιούνται προληπτικές συλλήψεις, σύμφωνα με τον κο Παπακωνσταντή, είναι η απόλυτη απομάκρυνση του θύματος από τον ίδιο τόπο στον οποίο βρίσκεται και ο δράστης, καταλήγοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι μια γενικότερη κοινωνική προστασία και αξιοπιστία των ποινών και όχι αυστηροποίησή τους.

Ακούστε τη συνέντευξη του Γιώργου Παπακωνσταντή στο Ράδιο Κρήτη

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Αστυνομική επιχείρηση - Βρέθηκε μεγάλη φυτεία κάνναβης

Ηράκλειο: "Τσουνάμι" απειλών σε εκπαιδευτικούς από αντιεμβολιαστές γονείς

Ηράκλειο: Στο σπίτι της μετά την μεγάλη περιπέτεια η 36χρονη έγκυος!

 

ESPA BANNER