Η έλλειψη προσωπικού και η εντατικοποίηση της δουλειάς στον τουρισμό, αύξησε και τα περιστατικά εργασιακού εκφοβισμού και λεκτικής βίας σε ξενοδοχεία της Κρήτης .
Οι περισσότερες καταγγελίες, αφορούν σε ξενοδοχεία στις περιοχές της Χερσονήσου και της Αμμουδάρας, αλλά και σε μονάδες στην πόλη του Ηρακλείου.
Φράσεις από διευθυντές και τμηματάρχες προς τους υφιστάμενους τους, όπως «είσαι άχρηστος, δεν κάνεις για αυτή τη δουλειά» «αυτά είναι κι άμα σ ‘ αρέσει», «κάνε αυτό που λέω, διαφορετικά υπάρχει και η τιμωρία» εννοώντας ότι κατά παράβαση του νόμου θα τους δώσουν για παράδειγμα 5 ρεπό στερώντας τους χρήματα από το μισθό τους, ακούγονται συχνά στους διαδρόμους και τα γραφεία των συγκροτημάτων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδοχουπαλλήλων ν.Ηρακλείου Νίκο Κοκολάκη, σε κάποιες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι αναγκάζονται ακόμη και σε παραίτηση μη αντέχοντας άλλο την λεκτική βία και τον εξευτελισμό, συχνά, μπροστά σε συναδέλφους τους.
Ο ίδιος είπε ότι πρόσφατα αναγκάστηκε να παρέμβει, όταν δύο καμαριέρες του τηλεφώνησαν κλαίγοντας γιατί δεν ήξεραν πως να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, απέναντι σε τέτοιες κακοποιητικές συμπεριφορές σε γνωστό ξενοδοχείο .
Οι περισσότεροι φοβούνται να απευθυνθούν στην Επιθεώρηση Εργασίας και υπομένουν το mobbing, όπως ονομάζεται, στον εργασιακό τους χώρο.

(ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Νίκος Κοκολάκης)
Είναι προφανές ,ότι αυτή η εικόνα δεν αφορά στο σύνολο των μονάδων, αλλά σε συγκεκριμένα συγκροτήματα, ωστόσο δεν είναι καθόλου λίγοι οι ξενοδοχουπάλληλοι οι οποίοι κάνουν καταγγελίες στον Σύνδεσμο τους, που έχει δημιουργήσει μια ανοιχτή γραμμή- επικοινωνίας και καταγγελιών, για αυτό το σκοπό.
«Ευτυχώς, που θεσμικοί, συνδικαλιστικοί και επαγγελματικοί φορείς, ακόμα και σύλλογοι ξενοδόχων πήραν θέση και καταδικάζουν αυτές τις συμπεριφορές που καταγγέλονται συχνά από τους ίδιους τους εργαζόμενους και στα κοινωνικά δίκτυα» είπε στο Ράδιο Κρήτη ο διευθυντής Λειτουργικού της ξενοδοχειακής αλυσίδας Grecotel κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης.
Ο ίδιος τόνισε ότι «αυτοί οι προιστάμενοι στερούνται ηθικής και αξιών και δεν τιμούν την θέση ευθύνης τους. Αντί να προσπαθούν να κερδίσουν τον σεβασμό των υφισταμένων τους με την προσωπικότητά τους, τις γνώσεις τους και τις διοικητικές ικανότητές τους, επιχειρούν με κάκιστες συμπεριφορές να δείξουν ποιος είναι το αφεντικό.»

(ο διευθυντής Λειτουργικού της ξενοδοχειακής αλυσίδας Grecotel κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης)
«Το χειρότερο είναι, συμπλήρωσε , ότι αποτρέπουν τους νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά, από το να εργαστούν στον τουρισμό.»
Το φαινόμενο της λεκτικής κακοποίσης στα ξενοδοχεία της Κρήτης και ο ρόλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την καταπολέμησή του, θα αποτελέσει το αντικείμενο επιστημονικής έρευνας από το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης με στοιχεία που συγκεντρώνει ήδη ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, όπως ανέφερε ο κ. Κοκολάκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ηράκλειο - καυστικό υγρό: Πρωί - πρωί και με άκρα μυστικότητα στα δικαστήρια η 38χρονη (βίντεο)
Κρήτη: Απειλούνται με πλειστηριασμούς, περιουσίες αγροτών και συνεταιρισμών
Κρήτη: Λιομάζωμα στην ώρα του - Τι δείχνει έρευνα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ σε περιοχές του νησιού