Κρήτη

Κρήτη: Τι έδειξαν οι έλεγχοι για γλοιοσπόριο - Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες

δάκος

Νέα δεδομένα σε σχέση με την καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής φέρνουν τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου αναφορικά με τις ζημιές στη φετινή ελαιοπαραγωγή.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, στην οποία και υπήρξε ένα πολύ μεγάλος αριθμός δειγμάτων, που εστάλησαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, σε κανένα από τα δείγματα δεν απομονώθηκε ο μύκητας που προκαλεί το γλοιοσπόριο.

Στα περισσότερα δείγματα πάντως διαπιστώθηκε η παρουσία του μύκητα Camarosporium ο οποίος δημιουργεί τα συμπτώματα της “ξεροβούλας” ή “σαποβούλας”. Όπως προκύπτει όμως από τη σχετική έκθεση της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου η προσβολή του συγκεκριμένου μύκητα είναι πάντα δευτερογενής και η καταπολέμηση του γίνεται μέσω καταπολέμησης του πρωτογενούς αιτίου που είναι ο δάκος.

Με βάση τα δείγματα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατριακής, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους παραγωγούς να μην εκκινήσουν ψεκασμούς κατά του γλοιοσπορίου χωρίς να συντρέχει λόγος.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά του Λασιθίου αναμένονται και για τις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης, με τις πρώτες ενδείξεις πάντως να συνηγορούν στο γεγονός ότι το γλοιοσπόριο δεν έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην καταστροφή της παραγωγής, που αρχικά εικαζόταν.

Κρήτη

Ρέθυμνο

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου οι νικητές στο 15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου να πανηγυρίζουν την νίκη τους, ολοκληρώθηκε το 15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στα Αγγελιανά. Το παιχνίδι οργάνωσε η ομάδα των Αγγελιανών
«Τσαχπινομπιρμπιλιάρηδες» υπό την Αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου – Περιφέρειας Κρήτης και του Οργανισμού Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος»

Τα παιδιά κλήθηκαν να παίξουν στην βάση μιας πραγματικής ιστορίας ενός προσφυγόπουλου, του Kardie. Έτρεξαν προσπαθώντας να βοηθήσουν το μικρό αγόρι να βρει την προσωπική «γη της επαγγελίας» καθώς οι γονείς του και όλοι οι φίλοι του είχαν χαθεί στον πόλεμο.

 

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου
15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Στόχος των οργανωτών ήταν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά πάνω στο επίκαιρο αυτό θέμα με μηνύματα κατά του πολέμου και των πρακτικών που διώχνουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Στο παιχνίδι έπαιξαν 22 ομάδες με 179 μαθητές της Ε’ και της Στ’ Τάξης των δημοτικών σχολείων Σίσων, Μπαλίου, Πανόρμου, Γαράζου, Αγιάς, Σκεπαστής, Ρουμέλη, Καλύβου, Μαργαριτών, 1ου και 2ου Περάματος.

Η νικήτρια ομάδα ήταν από το δημοτικό σχολείο Πανόρμου που συμμετείχε με το όνομα «θαλασσόπαιδα»!

 

15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου
15ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου

Την διεξαγωγή του παιχνιδιού στην πλατεία των Αγγελιανών διευκόλυναν με την λήψη μέτρων ασφαλείας οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Περάματος, ο Ερυθρός Σταυρός και οι εθελοντές Σαμαρείτες, στους οποίους οι οργανωτές απευθύνουν θερμές ευχαριστίες.

Χρυσός Χορηγός ήταν τα s/m Μαθιουδάκης.

Το 18ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου, θα διεξαχθεί το τριήμερο 7,8 και 9 Φεβρουαρίου 2020 με οργανωτές τους περσινούς νικητές «Τσαχπινομπιρμπιλιάρηδες».