Κρήτη

Κρήτη: Τα ύψη βροχής για το φετινό υδρολογικό έτος

βροχή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που σχετίζονται με τα  ύψη βροχής που έχουν καταγραφεί για το φετινό υδρολογικό έτος, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2020, συνολικά στην Κρήτη.

Η φετινή χρονιά φαίνεται χαρακτηριστικά πως είναι μια χρονιά πλούσια σε βροχοπτώσεις, όπως δείχουν και  τα στοιχεία που έδωσε ekriti.gr  η προϊσταμένη της διεύθυνσης υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αγγελική Μαρτίνου. 

Πιο αναλυτικά, στο Ηράκλειο τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης καταγράφονται στα Σταυράκια με 518 χιλιοστά νερού, ακολουθούν τα ανατολικά της πόλης με 440 χιλιοστά, τα δυτικά με 365 χιλιοστά βροχής και η Βαγιονιά με 202 χιλιοστά έναντι 310 για το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Στα Χανιά καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ συγκέντρωσης βρόχινων υδάτων στην περιοχή Ασή Γωνιά με πάνω από ένα μέτρο νερού, αφού για την ακρίβεια συγκεντρώθηκαν 1.470 χιλ, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί το Ασκύφου με 1 μέτρο και 450 χιλιοστά.

Στις Βρύσες Χανίων καταγράφηκαν συνολικά 845 χιλ βρόχινων υδάτων, στο Αλικιανό 770 χιλ - αριθμός περίπου διπλάσιος συγκριτικά με πέρυσι, στον Ταυρωνίτη έπεσαν 620 χιλ ενώ το περασμένο υδρολογικό έτος οι βροχοπτώσεις είχαν δώσει 450 χιλ. Στα Σφακιά συγκεντρώθηκαν 560 χιλ νερού και στην Πόλη των Χανίων 440χιλ, νούμερο αρκετά μεγαλύτερο από ότι πέρυσι.

Στο Ρέθυμνο,  τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφονται στο Φράγμα Ποταμών, όπου παρουσιάστηκαν και πλημμυρικά φαινόμενα, με 835 χιλ και ακολουθούν τα Ανώγεια με 800χιλ, το Σπήλι με 760χιλ, η Πλακιά με 640χιλ και η πόλη του Ρεθύμνου με 500 χιλιοστά, αριθμός σχεδόν διπλάσιος συγκριτικά με πέρυσι.

Στο Λασίθι τώρα, την πρώτη θέση στα ποσοστά βροχόπτωσης παίρνει το Τζερμιάδο με 935 χιλιοστά όπως έδειξαν οι μετρήσεις σταθμού καταγραφής του Εθν. Αστεροσκοπείου στην περιοχή.
Στην Νεάπολη καταγράφηκαν 455 χιλ νερού, και στον Αγ. Νικόλαο 300χιλ.

Στη Σητεία οι καταγραφές δίνουν 290 χιλιοστά βρόχινων υδάτων, ποσοστό μικρότερο από ότι πέρυσι και στην Ιεράπετρα 245 χιλ, σε ίδιο επίπεδο δηλαδή με το περασμένο υδρολογικό έτος.

Για τον Ιανουράριο του 2021 δεν υπάρχουν ακόμα καταγραφές ωστόσο η γενική εικόνα μαρτυρά ότι ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του ένας άνυδρος μήνας, με εξαίρεση τις μέρες που έκανε την επέλασή της στο νησί η κακοκαιρία Λέανδρος. 

Ειδήσεις σήμερα

Καββαθάς στο Ράδιο Κρήτη: Γιατί ζητούμε να μην ανοίξει η εστίαση

Δολοφονία στην Κρήτη: Στη φυλακή ο σύντροφος της άτυχης μητέρας

Ηράκλειο: Πληρώνεται τη σύνταξή της μετά από παρέμβαση του “Ράδιο Κρήτη”!

 

Κρήτη

Λασίθι

Αθλητικά

Στον Άγιο Νικόλαο ο Αυγενάκης - Συνάντηση με Ζερβό για αθλητικές υποδομές

Αυγενάκης Ζερβός

Η ολοκλήρωση του Τ10, η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, η κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής (33αρας πισίνας) για την διεξαγωγή Πανελληνίων αγώνων υδατοσφαίρισης, η καταγραφή των υποδομών των αθλητικών σωματείων καθώς και το θέμα της λειτουργίας του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στον Άγιο Νικόλαο, συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα (27/2) ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη στον Δήμο.

Ο Δήμαρχος, καταθέτοντας τον προβληματισμό του, για την μη ολοκλήρωση ενός έργου πνοής για τον Άγιο Νικόλαο (κλειστού) το οποίο δημοπρατήθηκε το 2003, έλαβε την διαβεβαίωση από τον υπουργό, ότι θα προχωρήσει ταχύτατα το Τ10, μια εγκατάσταση που όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε “σέρνεται” επί σειρά ετών και αποτελεί υποχρέωση του υπουργείου να την στηρίξει, όπως το συγκροτημένο πρόγραμμα για τον αθλητικό τουρισμό που έχει η δημοτική αρχή. Σύμφωνα με την ενημέρωση το έργο έχει προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ, ενώ πιθανότατα θα ενταχθεί στο ΠΔΕ από το αρμόδιο υπουργείο.

Με το έργο αυτό, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση σχεδιασμού των αθλητικών υποδομών του δήμου, με στόχευση κυρίως την ανάπτυξη του αθλητισμού στην ευρύτερη περιοχή του δήμου.

Ο κ. Ζερβός, ενεχείρισε στον κ. Αυγενάκη, την Μελέτη Σκοπιμότητας για την λειτουργία του τμήματος ΤΕΦΑΑ στον Άγιο Νικόλαο, ζητώντας την στήριξη του, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την ίδρυση της σχολής. 

Να σημειώσουμε ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ενημερώνοντας για την ταυτοποίηση που επιδιώκεται να γίνει στον χώρο των αθλητικών σωματείων, καθώς για για τις ισχύουσες διατάξεις αναφορικά με τα κλειστά προπονητήρια, τόνισε ότι η Κρήτη εκτός από τουριστικός προορισμός δύναται να γίνει και αθλητικός. Και στην συζήτηση αυτή - είπε- θα ήταν αδιανόητο να μην συμμετέχει ο Δήμος Αγίου Νικολάου, αφού ο τουρισμός στο νησί έχει την αφετηρία του από την συγκεκριμένη περιοχή.

Προτάσσουμε ανέφερε χαρακτηριστικά, την μεγάλη εικόνα του νησιού και την συνολική ανάπτυξη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 64 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη - κορωνοϊός: Στο "κόκκινο" το μισό νησί - Όλα τα μέτρα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τον Μάρτιο ανοίγουν τα σύνορα για τους αθλητές