Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Κρήτη: Σύσκεψη στην Περιφέρεια για το κρίσιμο ζήτημα της χαμηλής ελαιοπαραγωγής - Δραματική χρονιά για τη Βιάννο
σύσκεψη Περιφέρεια
 clock 19:23 | 07/04/2026
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι σημαντικές δυσκολίες κάτω από τις οποίες ολοκληρώθηκε η ελαιοκομική περίοδος στην Κρήτη βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης στη Περιφέρεια  Κρήτης, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη δραματική μείωση που καταγράφηκε στην παραγωγή της Βιάννου αγγίζοντας το 70% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Όπως αναδείχθηκε από τους συμμετέχοντες υπάρχει ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των υποδομών και ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα.

Πιο αναλυτικά:

Συνάντηση για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ελαιοκαλλιέργεια στον Δήμο Βιάννου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 7 Απριλίου 2026, στην Περιφέρεια Κρήτης, έπειτα από σχετικό αίτημα της δημοτικής αρχής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Ποιότητας Ζωής της Υπαίθρου στην ΠΕ ΗρακλείουΠρίαμος Ιερωνυμάκης και ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Κώστας Φωτάκης.

Από την πλευρά του Δήμου και των τοπικών φορέων, το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, ελαιουργείων και ομάδων παραγωγών της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι της μελετητικής εταιρείας «Άροση».

Image
σύσκεψη Περιφέρεια

Κλιματική αλλαγή και λειψυδρίας

Κύριο αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της ελαιοκαλλιέργειας στη Βιάννο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν οι σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο της λειψυδρίας. Όπως τονίστηκε, η έλλειψη νερού έχει επηρεάσει καθοριστικά την ελαιοπαραγωγή, η οποία παρουσιάζει σημαντική μείωση τη φετινή περίοδο.

Κόστος παραγωγής και εγκατάλειψη της υπαίθρου

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο αυξημένο κόστος παραγωγής που επιβαρύνει σημαντικά τους ελαιοπαραγωγούς, καθιστώντας τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους ολοένα και δυσκολότερη. Η συνεχιζόμενη οικονομική πίεση και η έλλειψη βιώσιμου εισοδήματος οδηγούν τους νέους στην απομάκρυνση από τον πρωτογενή τομέα, με άμεσο αποτέλεσμα τη σταδιακή υποβάθμιση και την εγκατάλειψη καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή.

Στήριξη και διεκδίκηση από την Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Κρήτης εξέφρασε την έμπρακτη στήριξή της στον πρωτογενή τομέα, υπογραμμίζοντας ότι προωθεί συστηματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί προς τα αρμόδια Υπουργεία. Στόχος παραμένει η διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων και οικονομικών ενισχύσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ελαιοκαλλιέργειας και την προστασία του αγροτικού κόσμου της Κρήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υποκλοπές: 4 νέες έρευνες από Άρειο Πάγο και Εισαγγελία Πρωτοδικών - Ερευνάται το αδίκημα της κατασκοπείας

Κρήτη: Μπαράζ ελέγχων στους δρόμους - 2.000 παραβάσεις ΚΟΚ και 22 συλλήψεις οδηγών σε 5 ημέρες

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis