Ελλάδα

Στον «αέρα», λόγω κορωνοϊού, ο γαμήλιος τουρισμός

γάμος

Πέρυσι ο κλάδος των κοινωνικών εκδηλώσεων και κυρίως του ανερχόμενου στη χώρα μας γαμήλιου τουρισμού υπολογίζεται ότι παρήγαγε περί τα 200 εκατ. ευρώ εσόδων με διασπορά τόσο στην τουριστική αλυσίδα όσο και σε επιμέρους κλάδους.

Φέτος η πτώση μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 70%, σύμφωνα με τα εκπροσώπους εταιρειών του κλάδου, που είναι κυρίως μικρές «boutique» επιχειρήσεις με πελατολόγιο στο εξωτερικό και βασική αγορά αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία, οι αραβικές χώρες, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. (σ.σ. ο «μύθος» των κινέζικων γάμων της Σαντορίνης ουσιαστικά δεν υφίσταται από την στιγμή που οι νεόνυμφοι Κινέζοι της Καλντέρας έρχονται στην Ελλάδα κυρίως και μόνο για να φωτογραφηθούν).

Τον κίνδυνο συρρίκνωσης του κλάδου, λόγω της πανδημίας, επισημαίνουν σε σχετική επιστολή προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο οι εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων προορισμού. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην επιστολή προς τον υφυπουργό Οικονομικών από την νεοσύστατη Ελληνική Ένωση Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού (Greek Destination Planners Association -GDPA) που αριθμεί περί τα 20 εταιρείες- μέλη, ενδεικτικά για το 2019 ο κλάδος τους δημιούργησε σωρευτικά έσοδα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ επιμεριζόμενα σε διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, αγορές σε καταστήματα, ενοικιάσεις χώρων, αμοιβές προμηθευτών κ.α. Οι εν λόγω εταιρείες δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα του γαμήλιου τουρισμού και τις διοργανώσεις μικρότερων κοινωνικών εκδηλώσεων- ακόμη και εταιρικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση δαπάνη κάθε καλεσμένου είναι τετραπλάσια της μέσης δαπάνης των επισκεπτών αναψυχής, ενώ το 2019- έτος ρεκόρ- καταγράφηκαν πλέον των 260.000 διανυκτερεύσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών προέρχεται από ανώτερα και ανώτατα οικονομικά στρώματα και από δυναμικές στον τομέα του τουρισμού χώρες προέλευσης, με σημαντικό και το μερίδιο των Ελλήνων της Ομογένειας.

Η Ένωση εφιστά την προσοχή στους κυβερνητικούς αρμόδιους μπροστά στον επικείμενο κίνδυνο συρρίκνωσης του κλάδου εξαιτίας των μακροχρόνιων επιπτώσεων της πανδημίας, ζητώντας να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον πληττόμενο αυτό κλάδο και να ενταχθεί ο κλάδος στους επωφελούμενους από τα ειδικά μέτρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού (σ.σ. η εξαίρεσή του οφείλεται – μεταξύ άλλων- και στον κατακερματισμό των επιχειρήσεών του ως προς τα ΚΑΔ αναφοράς), καθώς και τη δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΔ επιχειρήσεων διοργάνωσης εκδηλώσεων προορισμού.

«Ο συντριπτικός αριθμός των προγραμματισμένων γάμων και κοινωνικών εκδηλώσεων από το εξωτερικό ακυρώθηκε ενώ και αυτές που πραγματοποιήθηκαν έγιναν με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς του ΕΟΔΥ και της Πολιτείας ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων. Εκτός από τις απώλειες της φετινής σεζόν, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην επιστολή προς τον κ. Βεσυρόπουλο «λόγω της φύσης της συγκεκριμένης εργασίας τίθεται εν αμφιβόλω και η επόμενη σεζόν καθότι είθισται οι εν λόγω εκδηλώσεις να προγραμματίζονται κατ`ελάχιστον έξι – εννέα μήνες νωρίτερα».

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, πρόκειται για έναν όχι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά δυναμικά ανερχόμενο κλάδο του τουρισμού στην χώρα μας, που προβάλλει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού και μάλιστα σε ένα κοινό που ξοδεύει πολλά περισσότερα σε σύγκριση με τον συνήθη τουρισμό αναψυχής.

«Παρότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των εσόδων προερχόμενων από τον τουρισμό -κυρίως αναφορικά με τη διοργάνωση γάμων προερχομένων από το εξωτερικό- αποτελεί διακριτό δυναμικό κλάδο υψηλής προστιθέμενης αξίας», αναφέρεται σχετικά. Οι ελληνικοί προορισμοί που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση με το μεγαλύτερο μερίδιο είναι, όπως είναι εύλογο οι premium προορισμοί της χώρας όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, όπου αντίστοιχα πραγματοποιούνται πιο «ακριβοί» γάμοι, επίσης η Ρόδος, η Κρήτη, η Πάρος, η Κεφαλλονιά κ.α..

 

Ελλάδα

Όλη η αλήθεια για την «παγίδα» των Τούρκων στο ναυάγιο με τους μετανάστες

λιμενικο.jpg

Απίστευτες μεθοδεύσεις των τουρκικών αρχών, προκειμένου να παραπλανήσουν το Λιμενικό και να εκθέσουν την χώρα μας, καταγράφονται στα επίσημα σήματα για το ναυάγιο λέμβου με μετανάστες, που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λέσβο και τις τουρκικές ακτές.

Αφορά το περιστατικό όπου 32 μετανάστες διασώθηκαν, μία γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή και μία ακόμη αγνοείται. Σύμφωνα με πληροφορίες το επεισόδιο εξελίχθηκε ως εξής:

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στις 05:00, το σκάφος του Λιμενικού Σώματος (ΠΛΣ 137), καθώς και σκάφος της FRONTEX με σημαία Βουλγαρίας, τα οποία βρίσκονταν σε προγραμματισμένη περιπολία ανοικτά της Μυτιλήνης και εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, ενημερώθηκαν μέσω VHF από ακταιωρό της Τουρκικής Ακτοφυλακής (TUR CG) για την ύπαρξη λέμβου με υπηκόους τρίτων χωρών άγνωστης εθνικότητας, σε κίνδυνο στη θαλάσσια περιοχή κόλπου ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ.

Άμεσα ενημερώθηκαν το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), καθώς και η Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης ενώ τα δύο σκάφη, του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX, έσπευσαν στο σημείο όπου και εντόπισαν φουσκωτή λέμβο σε ιδιαίτερα δυσχερή κατάσταση και ξεκίνησαν την επιχείρηση διάσωσης.

Σε κοντινή απόσταση και εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων παρέμενε η Τουρκική Ακταιωρός η οποία μέσω των μεγάφωνων της ενημέρωνε ότι κατέγραφε τις ενέργειες των δύο σκαφών, του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX.

Εν συνεχεία και ενώ η επιχείρηση διάσωσης βρισκόταν σε εξέλιξη, η Τουρκική ακταιωρός ενημέρωσε εκ νέου το σκάφος του Λιμενικού Σώματος και το σκάφος της FRONTEX για την ύπαρξη και άλλου περιστατικού, δίνοντας μάλιστα στίγματα και πορείες.

Για την διερεύνηση των πληροφοριών αυτών έσπευσαν στο στίγμα που είχαν δώσει οι Τούρκοι το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΠΑΘ-050 καθώς και το Βουλγάρικο σκάφος της FRONTEX.

Μετά τις σχετικές έρευνες διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ψευδή πληροφορία η οποία και δεν επαληθεύτηκε.

Το σκάφος του Λιμενικού Σώματος (ΠΛΣ-137) διέσωσε 32 υπηκόους τρίτων χωρών, εκ των οποίων οι 15 είναι άντρες, οι 14 γυναίκες καθώς και τρία παιδιά.

Κατά δήλωση των διασωθέντων στην λέμβο επέβαιναν 34 άτομα και ως εκ τούτου αμέσως μετά την διάσωση των 32 άρχισε ή έρευνα για τον εντοπισμό άλλων δύο γυναικών. Αργά το μεσημέρι, εντοπίσθηκε η σωρός μιας γυναίκας, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό και της δεύτερης γυναίκας.

Οι διασωθέντες αποβιβάσθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ενώ στην επιχείρηση εντοπισμού συμμετέχουν πλωτά του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚ, Ε/Π HUEI του ΕΣ, SUPER PUMA της ΠΑ, έτερο εναέριο μέσο της FRONTEX από την Λετονία, καθώς και σκάφος της Ειδικής Ομάδας Διάσωσης.

Κατόπιν σχετικής διερεύνησης των συνθηκών και από τις μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν συλλεχθεί κατά την προανακριτική διαδικασία προκύπτουν τα εξής:

-Η λέμβος των μεταναστών ξεκίνησε από το Αϊβαλί νωρίς τα ξημερώματα σήμερα 02/12/2020

- Κατά την διάρκεια του ταξιδιού και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή οι επιβαίνοντες κάλεσαν την Τουρκική Ακτοφυλακή για να τους διασώσει.

- Ενώ η λέμβος βρισκόταν ακόμη εντός των Τουρκικών Χωρικών Υδάτων κατέφθασε σκάφος της Τούρκικης ακτοφυλακής στο σημείο.

Δεν προέβη σε καμιά διάσωση, αλλά αντίθετα με την απειλεί βίας υποχρέωσε την λέμβο να συνεχίσει τον πλου της προς τα Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Για να διασφαλίσει μάλιστα ότι δεν θα προσπαθούσε να επιστρέψει στην Τουρκία, την συνόδευε μέχρι και εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων άρχισε να διενεργεί ελιγμούς γύρω από την λέμβο με αποτέλεσμα να γεμίσει αυτή με τα απόνερα του τουρκικού σκάφους.

Η λέμβος στην συνέχεια παρουσίασε απώλεια αέρα με αποτέλεσμα να χάσει την πλευσιμότητα της, ενώ από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε επί της λέμβου εντοπίσθηκε μαχαίρι, η δε λέμβος φέρει σημάδια σκισίματος από μαχαίρι.