Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Στον "αέρα" η καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων για χιλιάδες παραγωγούς

Image
ελιές χωράφι
 clock 10:53 | 14/12/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Απλήρωτοι με επιδοτήσεις κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες αγρότες και στην Κρήτη καθώς το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την πρώτη πληρωμή και την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και τους διασταυρωτικούς ελέγχους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθιστά αδύνατη κάθε καταβολή.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και τον Μανόλη Αργυράκη ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κ. Μύρωνας Χιλετζάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις καθώς τις τελευταίες ηµέρες το µηχανογραφικό σύστηµα του Οργανισµού Πληρωµών είναι κλειστό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν ενστάσεις για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν από την πρώτη πληρωμή.Ουσιαστικά, η κατάσταση αυτή προέκυψε εξαιτίας του ότι πολλοί δηλώνουν άλλα στρέμματα στο Ε9 και άλλα στο ΟΣΔΕ.

Κλειστή η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η πλατφόρμα παραμένει κλειστή προκειµένου να γίνουν οι γνωστές δοκιµαστικές πληρωµές και όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι πρόλαβαν να κάνουν διορθώσεις αισιοδοξούν ότι θα πληρωθούν. Το πρόβληµα ωστόσο εστιάζεται στις εκκρεµότητες που έµειναν ανοιχτές, καθώς τα µέτωπα είναι αρκετά. Καταρχήν, διοικητικές πράξεις για επιλεξιµότητες, ΑΤΑΚ, αλλά και ταυτοποίηση µε τις λίστες της ΑΑ∆Ε, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ένα 30% περίπου όσων δικαιούνται να υποβάλουν διορθωτική δήλωση (περί τους 20.000 αγρότες και κτηνοτρόφους) να µένουν εκτός της εξόφλησης και να παραπέµπονται στη διορθωτική πληρωµή του Φεβρουαρίου.

Επιδότηση "γιοκ" για χιλιάδες αγρότες

Όσον αφορά τους περίπου 20.000 παραγωγούς που φαίνεται πως έλαβαν ειδοποίηση για αχρεωστήτως καταβληθέντα, κι αυτοί µάλλον δεν πρέπει να περιµένουν χρήµατα πριν τα Χριστούγεννα. Κι αυτό γιατί η σχετική ανακοίνωση του οργανισµού πληρωµών αναφέρει ότι µέχρι τις 20 ∆εκεµβρίου η βάση του ΟΣ∆Ε θα δέχεται ενστάσεις και µετά θα προχωρήσει η πληρωµή της εξόφλησης της βασικής, γεγονός που σηµαίνει ότι ακόµα κι αν οι ενστάσεις αυτές είναι έγκυρες, δεν προλαβαίνει το αργοκίνητο σύστηµα του ΟΣ∆Ε να τις αξιολογήσει για να πληρωθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί. Με άλλα λόγια, όσοι δικαιωθούν θα λάβουν σε επόµενο χρόνο τα ποσά που τους αναλογούν, πιθανότατα και αυτοί στη διορθωτική του Φεβρουαρίου.

Πρόβλημα με τις χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις

Μεγάλο ζήτημα έχει προκύψει και µε το Κτηµατολόγιο. Περίπου 30.000 αγρότες που εµπλέκονται µε αµφισβητούµενες από το δηµόσιο ιδιοκτησίες στο πλαίσιο διαµόρφωσης του Κτηµατολογίου βρίσκονται ξαφνικά αντιµέτωποι µε µηδενισµό των εκτάσεων και ποινές για τις δηλώσεις που έκαναν το 2021, σύµφωνα µε εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια υπόθεση που θορύβησε όλους τους εµπλεκόµενους και έφερε λίγες µέρες µετά και ύστερα από «παρατηρήσεις» των αρµοδίων του Ελληνικού Κτηµατολογίου, νέα διορθωτική εγκύκλιο του Οργανισµού Πληρωµών σε µια προσπάθεια να εξοµαλυνθεί η κατάσταση και να µην µείνουν απλήρωτοι όλοι οι αγρότες των οποίων τα αγροτεµάχια «συµπίπτουν» µε αυτά που διεκδικεί το δηµόσιο.

Κίνδυνος να χαθούν 60 εκατ. από την Κρήτη

Όπως είπε ο κ.Χιλετζάκης πρόκειται για 1.790.000 στρέμματα που έχουν δηλωθεί δασικά, 798.000 στρέμματα στο Ηράκλειο, 71.350 στα Χανιά και δεν έχουν υπολογιστεί ακόμη στο Ρέθυμνο.Εάν το δημόσιο διεκδικήσει αυτές τις εκτάσεις και τις έχει δηλώσει τότε θα χαθούν 60 εκατ ευρώ από τις επιδοτήσεις.

Διαβάστε επίσης

Ηράκλειο: Το φράγμα γέμισε κατσίγαρο - Μεγάλη καταστροφή (φωτογραφίες)

Κρήτη: Συνελήφθη 13χρονος μαθητής με ναρκωτικά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis