Κρήτη

Κρήτη: Στόχος για το υπουργείο Τουρισμού η επαγγελματική εκπαίδευση των επαγγελματιών ξεναγών

3_8.jpg

Το μήνυμα ότι η αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο Τουρισμού έστειλε η Γενική Γραμματέας Τουρισμού, κα Ευρυδίκη Κουρνέτα, από το βήμα της 20ης Πανευρωπαϊκής Συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG), που πραγματοποιήθηκε 20-21 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).

Η κα Κουρνέτα στην τοποθέτησή της, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες επαγγελματίες Ξεναγούς από 25 ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρθηκε στο μεγάλο «άλμα» του ελληνικού τουρισμού την τετραετία 2015-2018.Το 2018 είναι η χρονιά που η Ελλάδα κεφαλαιοποιεί την υψηλή ζήτηση που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε  χαρακτηριστικά,  με τις διεθνείς αφίξεις να υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 33 εκατ. και τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 16 δισ ευρώ.

Η κυρία Κουρνέτα παρουσίασε τις δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού που αφορούν στην αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, όπου για πρώτη φορά επιχειρείται η σύνδεσή της  με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. «Με την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας, καταρτίσαμε νέο σύγχρονο Κανονισμό Σπουδών και προγραμματίζουμε μέσα στο 2019 την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Θεσσαλονίκης. Σχολές πρότυπα για την επαγγελματική εκπαίδευση των επαγγελματιών Ξεναγών στην Ελλάδα», δήλωσεη Γενική Γραμματέας Τουρισμού.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός, η Γ.Γ. του Υπουργείου Τουρισμού κα Ε. Κουρνέτα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δ. Ηρακλείου κ. Gian Andrea Garancini​

Στο περιθώριο της Συνάντησης η κα Κουρνέτα πραγματοποίησε συνάντηση με την Πρόεδροτης Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών, κα Έφη Καλαμπουκίδου, και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, οπού συζήτησαν ζητήματα του κλάδου. Η κα Κουρνέτα υπογράμμισε ότι η δέσμευση της Υπουργού Τουρισμού, κας Έλενας Κουντουρά, για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης των ξεναγών  και η επαναλειτουργία των Σχολών Ξεναγών έγιναν πράξη στο ακέραιο. Το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τους αρμόδιους συλλογικούς φορείς επιλύει και ρυθμίζει βήμα-βήμα όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν με στόχο να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις υψηλές απαιτήσεις του λειτουργήματός τους, την συνεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση.

Η κα Ε. Κουρνέτα, με τον Διευθυντή του Ι.Ε.Κ. Κρήτης κο Γ. Κερασιώτη και το προσωπικό της σχολής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Ηράκλειο, κα Κουρνέτα  συμμετείχε σε συνάντηση στο Γραφείο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κρήτης, όπου ενημερώθηκε για όλα τα ζητήματα στην λειτουργία της Υπηρεσίας από τον προϊστάμενο κύριο Στρατάκη και το προσωπικό.  Ενώ, επισκέφθηκε το ΙΕΚ Τουρισμού Ηρακλείου, όπου είχε μια εποικοδομητική συζήτηση για θέματα της σχολής με το διευθυντή κ.Παναγιώτη Κερασιώτη και το εκπαιδευτικό προσωπικό. 

Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Ψηφιακό μουσείο και βιβλιοθήκη σε ένα ιστορικό κτίριο

kalantzakis-palio-dhmarxeio_5.jpg

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου στο κέντρο της Ιεράπετρας που φιλοξενούσε για χρόνια τις δημοτικές υπηρεσίες.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 92.244€ που αφορούσε τη διαμόρφωση του κτιρίου του παλιού δημαρχείου Ιεράπετρας για τη φιλοξενία του Ψηφιακού Μουσείου και της Βιβλιοθήκης της Ιεράπετρας.

Το σημείο επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης με την συνεργάτιδά του κα. Νίκη Σαμπροβαλάκη και τον  προϊστάμενο του Τμήματος Προγραμματισμού και Διαφάνειας του Δήμου κ. Λευτέρη Δραγασάκη.

Όπως δήλωσε ο κ. Καλαντζάκης:

«Ανακαινίσαμε το κτίριο όπου στεγαζόταν το Δημαρχείο Ιεράπετρας υλοποιώντας εκτεταμένες κτιριακές εργασίες σεβόμενοι ταυτόχρονα την ιστορικότητά του.

Αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική του κτιρίου και την κομβική του θέση καθώς στους χώρους του θα φιλοξενηθεί του ένα καινοτόμο ψηφιακό μουσείο και μία σύγχρονη βιβλιοθήκη που είχε ανάγκη ο Δήμος Ιεράπετρας.

Συνεχίζουμε με τον εξοπλισμό των χώρων και με κάποιες τελευταίες παρεμβάσεις που θα προσδώσουν το τελικό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα και θα καταστήσουν το κτίριο επισκέψιμο στο κοινό.»