Κρήτη

Κρήτη: Στο ΣτΕ οι επαγγελματοβιοτέχνες για τα POS

pos

Εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ΓΣΕΒΒΕ  η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία 85 κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών υποχρεώνονται να προμηθευτούν εντός 3μήνου τα μηχανήματα για τις πληρωμές μέσω καρτών τα γνωστά POS.

Χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να  ανασταλεί η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων συναλλαγής καρτών τα γνωστά POS.

Όπως έκανε με γνωστό με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπο Λεκάκη, η ΓΣΕΒΕΕ παράλληλα θα προσφύγει και για την συνταγματικότητα του νόμου καθώς όπως επισημαίνει επιβάλλει σε μία επιχείρηση να συνεργαστεί με μια άλλη (εν προκειμένω με τις Τράπεζες) η οποία ωστόσο παίρνει προμήθεια από τους επαγγελματίες.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι, σε κάθε συναλλαγή, οι προμήθειες που παίρνουν οι τράπεζες κυμαίνονται από 0,6%  και φθάνουν μέχρι και 2,5 % ενώ σε κάποιες άλλες λίγες ωστόσο περιπτώσεις έχουν φθάσει το 3%.

Αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στα καπνικά προϊόντα που τα ποσοστά κέρδους είναι χαμηλά, κάποιοι επαγγελματίες να βάζουν και από την τσέπη τους. Μάλιστα όπως εξηγεί στη συναλλαγή των περιπτεριούχων με τα καπνικά προϊόντα έχουν προμήθεια από τις εταιρείες καπνού 0,7% . 

Ωστόσο αν κάποιος πελάτης αγοράσει για παράδειγμα τσιγάρα με την κάρτα , τότε η Τράπεζα θα κρατήσει προμήθεια 1,5%!!
Δηλαδή θα πρέπει ο επαγγελματίας να βάλει και από την τσέπη του.

Το ίδιο όπως εξηγεί συμβαίνει και με τα πρατήρια υγρών καυσίμων όμως εκεί επειδή οι τζίροι είναι πιο υψηλοί οι Τράπεζες κρατάνε χαμηλότερη προμήθεια.
Ο κ. Λεκάκης υπενθυμίζει παράλληλα ότι υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία από το 2015 που λέει ότι οι προμήθειες για τις συναλλαγές με κάρτες θα πρέπει να υπάρχει μέγιστη χρέωση 0,3% για τις πιστωτικές και 0,2 % για τις χρεωστικές που ωστόσο δεν την εφαρμόζουν οι Ελληνικές Τράπεζες όπως καταγγέλλει ,κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν επιβάλλει να τις εφαρμόσουν.
Επίσης υπάρχει και το κόστος της αγοράς του POS που είναι κατά μέσο όρο 200 ευρώ και 30 ευρώ για συντήρηση τον χρόνο.

Ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επίσης ανέφερε ότι ένα επιπλέον πρόβλημα που δημιουργείται και είναι πάρα πολύ σημαντικό , είναι ότι, τα χρήματα που γίνονται με συναλλαγή μέσω κάρτας οδηγούνται στον επαγγελματικό λογαριασμό του επαγγελματία , αν όμως χρωστά χρήματα είτε στον ΕΦΚΑ, είτε στην εφορία ή στο δήμο ή ακόμα και σε προμηθευτές και έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση του λογαριασμού τότε τα χρήματα πηγαίνουν στους  παραπάνω, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο επαγγελματίας να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.

«Εμείς λέμε εφόσον η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει το σύστημα POS τότε ναι μεν να γίνει αλλά να υποχρεώσει τις Τράπεζες να έχουν χαμηλά επιτόκια προμήθειας και να εφαρμόσει έναν ακατάσχετο λογαριασμό για να μπορέσει να επιβιώσει ο επαγγελματίας»

Eλένη Στάθογλου
 
 

Κρήτη

Κρήτη: Οι περιοχές που απαγορεύεται η κυκλοφορία με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 4 και 5

Το δάσος της Κέρης βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ., 9 χλμ δυτικά του Ηρακλείου.

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή τις πυρκαγιές που ήδη έχουν εκδηλωθεί, όλες οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης  βρίσκονται σε ετοιμότητα. 

Σε επίπεδο πληροφόρησης, μπορείτε πλέον μέσω της υποδομής GIS Crete να ενημερώνεστε για τις ζώνες απαγόρευσης κυκλοφορίας για όλη την Κρήτη, σε δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 & 5 (υψηλός και πολύ υψηλός). Συγκεκριμένα η οδηγία αφορά 8 περιοχές στην Π.Ε. Χανίων, 9 στην Π.Ε. Ρεθύμνης, 5 στην Π.Ε. Ηρακλείου και μία περιοχή στην Π.Ε. Λασιθίου. 

Οι ευπαθείς περιοχές του Ηρακλείου είναι οι εξής: «Σύμης, Δήμου Βιάννου, Ρούβα-Ζαρού, Δήμου Γόρτυνας και Δήμου Φαιστού, Κέρης, Δήμου Μαλεβιζίου, Φουρνί, Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και Γιούχτα, Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων».

Πρόκειται για σημεία ενδιαφέροντος του νησιού που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link και αφορούν τις 4 Περιφερειακές ενότητες (ανοίγει στο χάρτη της Κρήτης και επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα):

http://gis.crete.gov.gr/sdi/?tab=viewport_maptab&loader=map6_loader_public&lon=2762281.3274306&lat=4192035.9414224&zoom=10

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν θέματα πολιτικής προστασίας αλλά και στοιχεία των υποδομών του νησιού, βρίσκονται διαθέσιμες στους χάρτες στην ιστοσελίδα www.gis.crete.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Προσοχή, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα για τα οικόπεδα με ξερόχορτα

Κρήτη: Συνεχείς περιπολίες και φύλαξη "πνευμόνων πρασίνου"

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Οργή για την ανάρτηση Μαμουλάκη - Την "έσβησε" και ...απολογήθηκε