ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Στα ... αζήτητα τα επιτραπέζια σταφύλια - Ποιες τιμές ανακοίνωσε η ΚΣΟΣ

αμπελια
 clock 13:10 | 17/08/2022

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα αμπέλια της Κρήτης καθώς αφενός η ευδεμίδα έχει καταστρέψει το προϊόν, αφετέρου το κόστος παραγωγού έχει εκτοξευτεί στα ύψη, καθιστώντας απαγορευτική την καλλιέργεια και την προώθηση του προϊόντος!

Για τη χειρότερη χρονιά του … αιώνα έκανε λόγο ο Πρόεδρος των Σουλτανοπαραγωγών και Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” που ανέδειξε το θέμα μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, τονίζοντας ότι οι παραγωγοί βρήκαν τους Αιγύπτιους συναδέλφους τους να έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με άλλες ποικιλίες που φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τη σουλτανίνα, πρωτίστως της Κρήτης και, δευτερευόντως, της Πελοποννήσου και της Καβάλας.

Όπως είπε ο ίδιος, τεράστιες ποσότητες μπήκαν στην ευρωπαϊκή αγορά από την Αίγυπτο και αλλού σε πολύ χαμηλές τιμές που η Κρήτη δεν μπορεί να συναγωνιστεί. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 0,45 - 0,65 ευρώ, όμως, αυτές οι τιμές είναι απαγορευτικές λόγω του ενεργειακού “ράλι” που έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος.

Για παράδειγμα, πέρυσι πουλήθηκαν επιτραπέζια σταφύλια προς 0, 70 - 0,80 λεπτά το κιλό και τα πρώιμα 1,10 -1,30 όμως το κόστος παραγωγής φέτος είναι πολλαπλάσιο!

Ο τιμές των λιπασμάτων από 25 ευρώ εκτινάχθηκαν στα 60 ευρώ το τσουβάλι, οι αμοιβές των εργατών γης έφτασαν τα 45- 50 ευρώ από τα 25 (ανειδίκευτοι) και 35 ευρώ σε άλλες χρονιές ενώ εάν κάποιος αγρότης ήθελε πέρυσι 1000 ευρώ για το ρεύμα, σήμερα το ποσό αυτό έχει διπλασιαστεί φθάνοντας τα 2000 ευρώ. Παράλληλα, για πετρέλαιο ενώ πέρυσι χρειαζόταν 50 για το τρακτέρ του, φέτος απαιτείται το διπλάσιο ποσό!

Ο κ. Χιλετζάκης σημείωσε με νόημα ότι οι εξαγωγείς δεν χρειάζεται να μπουν καν στα αμπέλια. Κι αυτό γιατί μέσα σε όλα, η ευδεμίδα έχει χτυπήσει το προϊόν κι έχουμε υπερπληθυσμούς.”Δυστυχώς, τα μελτέμια του καλοκαιριού, το μικροκλίμα της Κρήτης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την καταστροφή του προϊόντος, μετά ήρθε η βροχόπτωση, και φυσικά, ο ΕΛΓΑ σφυρίζει ...κλέφτικα”, τόνισε με οργή!

Πολλοί παραγωγοί σκέφτονται να μην καλλιεργήσουν καθόλου την επόμενη χρονιά μετά τη φετινή … τραγωδία!

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τόνισε στην ίδια εκπομπή ότι για αυτή τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στις 25 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, αποκλειστικά για τα αμπελοοινικά θέματα του νησιού μας, με τους βουλευτές της Κρήτης.

“Μετά τη σύσκεψη όπου θα πρέπει να πάρουν θέση οι βουλευτές μας, θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αν δεν προχωρήσει τίποτα, τότε στα σκαριά είναι ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο με το οποίο επιδιώκουμε να στείλουμε ηχηρό μήνυμα”

Σε ό,τι αφορά στη σταφιδοποίηση, ο κ. Χιλετζάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ένωσης Σουλτανοπαραγωγών να καλέσει τους ιδιώτες σταφιδεμπόρους για να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο υπάρχει ενδιαφέρον, όμως έκανε λόγο για “δίκοπο μαχαίρι”. Αυτός είναι και ο λόγος που, μέχρι τώρα, δεν ανακοινώθηκαν τιμές καθώς η χρονιά έχει οψιμότητα και η Ένωση θέλει ένα σωστό προϊόν.

Ο Πρόεδρος της ΚΣΟΣ, Γιώργος Ξυλούρης αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της σταφιδοποίησης, επισήμανε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του παραγωγού να κρίνει εάν θα σταφιδοποιήσει ή όχι. “Δεν θα παραλάβουμε προϊόν εάν δεν είναι σωστό. Οι αποθήκες είναι ακόμα γεμάτες από το προϊόν το 2020, το οποίο θα πρέπει να πεταχτεί!”, σημείωσε.

Η ΚΣΟΣ λοιπόν, όπως ανακοίνωσε μέσω του “Ράδιο Κρήτη” ο κ. Ξυλούρης, μπορεί να δώσει στον άσσο 2 ευρώ ενώ πέρυσι έδινε 1,70. Για το δυάρι 1,80 ευρώ, για το τεσσάρι 1,5 ευρώ, ενώ το πεντάρι δεν πρόκειται να παραληφθεί καθόλου...

“Ο προσανατολισμός μας είναι η εγχώρια αγορά. Στο εξωτερικό δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Τούρκικη σταφίδα”, δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι η ΚΣΟΣ θα παραλάβει μόνον το καλό προϊόν

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Ο καφές του τρόμου για μία 38χρονη...

Ηράκλειο: Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο

Ηράκλειο - μαχαίρωμα: Στην Εντατική ο ένας αδελφός μετά το γλέντι στο χωριό