Κρήτη

Κρήτη: Σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης κουνουπιών

Κουνουπια

Το Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της δημόσιας Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας, ενημερώνει τους πολίτες για το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών που έχει ήδη ξεκινησει στην Περιφέρεια Κρήτης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Λασιθίου και έχει τεθεί ήδη σε  εφαρμογή η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας 8001124424, όπου μπορούν να τηλεφωνούν οι πολίτες προκειμένου να αναφέρουν όχληση από κουνούπια ή εμφάνιση νέων εστιών ή μη εξάλειψη παλαιών, αλλά και για πληροφορίες σχετικά με το εκτελούμενο Η γραμμή επικοινωνίας έχει αστική χρέωση από σταθερό και οι κλήσεις καταγράφονται.

Το έργο καταπολέμησης κουνουπιών, έχει σαν στόχο την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας των πολιτών, από τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Ευρώπη, επανάκαμψη αυτών των ασθενειών. Στην Ελλάδα το 2018, σε σχέση με τα τελευταία έτη, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων ασθενειών μεταδιδόμενων από κουνούπια .

Νοσήματα όπως π.χ. η Ελονοσία, ο Δάγκειος πυρετός, η νόσος  Chikungunya, η νόσος  Zika κ.α. οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια διαφόρων ειδών. Τα κουνούπια μολύνονται  με τους μικροοργανισμούς αυτούς όταν τσιμπήσουν ένα μολυσμένο άτομο και μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω τοπική εξάπλωση των νοσημάτων αυτών, σε περιοχές όπου υπάρχει ο κατάλληλος διαβιβαστής – κουνούπι.

Σχετικά με τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται κυρίως με τα κοινά κουνούπια του γένους Culex, η κύρια φυσική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα μολυσμένα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές, καθώς δεν γίνεται μετάδοση από άτομο σε άτομο και με τη συνήθη κοινωνική επαφή. Πιο σπάνια μεταδίδεται με μετάγγιση αίματος, μεταμόσχευση οργάνων, από τη μητέρα στο έμβρυο.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν λοιμώδη νοσήματα, όπως η λεϊσμανίαση, που μεταδίδονται στους ανθρώπους με το τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας. Οι σκνίπες μολύνονται όταν τσιμπάνε ένα μολυσμένο ζώο ή άνθρωπο, ανάλογα με το είδος της λεϊσμανίασης.  Οι σκνίπες παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας, ενώ είναι λιγότερο δραστήριες κατά τις θερμότερες ώρες ημέρας.

Λόγω των έντονων  βροχοπτώσεων των προηγούμενων μηνών στο νησί μας,  και την αύξηση της θερμοκρασίας που αναμένεται κατά τους καλοκαιρινούς  μήνες, μπορεί να προκληθούν ταυτόχρονες και μαζικές εκκολάψεις κουνουπιών, που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθούν απόλυτα.

Για αυτούς τους λόγους, όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα:

- για να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών

- για να μειώνουμε τα σημεία που αφήνουν τα αβγά τους γύρω μας (σπίτι, αυλή, χωράφι)

Μέτρα ατομικής προστασίας και μέτρα πρόληψης στο σπίτι:

-Κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα: - μακριά μανίκια και παντελόνια - ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα

-Εντομοαπωθητικά σε ακάλυπτο δέρμα & επάνω από τα ρούχα - - εγκεκριμένα στη χώρα - με αποτελεσματικές δραστικές ουσίες όπως: • DEET • Πικαριδίνη/ικαριδίνη • ΙR3535 • Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil (h/c))

-Κουνουπιέρα κατά τον ύπνο (ιδίως σε βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες, πάσχοντες),  σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι μέσα

-Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

-Σήτες σε πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού

-Ανεμιστήρες (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικά

-Εντομοκτόνα - εντομοαπωθητικά χώρου (εγκεκριμένα στη χώρα): φιδάκια, ταμπλέτες ή υγρά (στην πρίζα), αεροζόλ κλπ

-Με απομάκρυνση στάσιμου νερού

-Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών

Δράσεις καταπολέμησης εστιών ανάπτυξης κουνουπιών στο σπίτι:

-Φυλάγουμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε(κουβάδες, λεκάνες, κ.ά.) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.

-Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα)

-Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Ποτίζουμε κατά προτίμηση το πρωί.

-Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.

-Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής.

-Αντικαθιστούμε τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.

-Καλύπτουμε με σήτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.

-Καλύπτουμε τις βάρκες ώστε να μην μαζεύουν νερό της βροχής.

-Αν έχουμε πισίνα καλό είναι να θέτουμε κάθε μέρα σε λειτουργία το φίλτρο εξαερισμού ώστε να απομακρύνονται αυγά και προνύμφες κουνουπιών.

-Κάλυψη περιεκτών με στάσιμο νερό που δεν μπορεί να απομακρυνθεί (π.χ. δεξαμενών, πηγαδιών, κοντέινερ, βαρελιών), ή εφαρμογή εγκεκριμένου προνυμφοκτόνου (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος και από εξειδικευμένο προσωπικό), εάν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ή κάλυψη της συλλογής νερού.

-Προσπαθούμε γενικά να διατηρούμε την αυλή και τον κήπο μας καθαρά, απομακρύνοντας όλα τα σκουπίδια, τα ξερά κλαδιά, τα άγρια χόρτα και κάνοντας τακτικό κούρεμα στο γκαζόν.

Κρήτη

Ρέθυμνο

Κρήτη: Αστυνομικοί εντόπισαν νέα χασισοφυτεία

χασισοφυτεία

Ολοκληρώθηκε σήμερα (28/9) το πρωί, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε δασώδη περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, κατά τη διάρκεια της οποίας, εντοπίστηκε καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατασχέθηκαν συνολικά 11 δενδρύλλια κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των συντονισμένων ενεργειών και δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης καθώς και εφαρμογής ειδικού σχεδίου εξερευνήσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και ύστερα κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σήμερα (28.09.2021) το πρωί πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση εξερεύνησης από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκε σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου μία καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης αποτελούμενη από 11 δενδρύλλια κάνναβης στο στάδιο της ανάπτυξης ύψους έως 2,5 μέτρα, τα οποία εκριζώθηκαν  και κατασχέθηκαν.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μυλοπόταμος: Εντόπισαν τα χασισόδεντρα και του πέρασαν χειροπέδες

Κρήτη: Η Ομάδα ΔΙΑΣ τον έπιασε με κοκαΐνη, κάνναβη και ναρκωτικά χάπια (Φωτογραφίες)

Ηράκλειο - σεισμός: ΕΛ.ΑΣ: Δεν υπήρξε πλιάτσικο στα σπίτια των σεισμόπληκτων

ESPA BANNER