Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σφοδρές αντιδράσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Λασίθι - Συνεδριάζει η επιτροπή Περιβάλλοντος

Image
Αιολικά πάρκα
 clock 11:43 | 06/12/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από δήμους, φορείς και πολίτες του νομού Λασιθίου για τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας να εγκατασταθούν υπέρακτια αιολικά πάρκα σε Σητεία και Άγιο Νικόλαο συνεδριάζει την Παρασκευή η επιτροπή Περιβάλλλοντος της Περιφέρειας για να γνωμοδοτήσει επί του σχεδιασμού.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, ο Αντιπεριφεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, τόνισε ότι εγείρονται πολλά ερωτηματικά σχετικά με το σκεπτικό της πρότασης του υπουργείου να χωροθετηθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στις συγκεκριμένες περιοχές που θα μπορούν να παράγουν 800 MW.

Όπως είπε ο κ. Ξυλούρης υπάρχουν πολλά περιβαλλοντικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν και άλλες παράμετροι όπως το γεγονός ότι πρόκειται για περιοχές με μεγάλη τουριστική δραστηριότητα και περαιτέρω ανάπτυξη, όπως τον κόλπο του Μεραμβέλου, και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αρχαιολογία, την αλιεία κ.α

Η Περιφέρεια Κρήτης δεν είναι αντίθετη στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα βοηθήσουν στην μη εγκατάσταση άλλων πάρκων στην ξηρά ωστόσο θα πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη για τη σωστή χωροθέτηση, με δεδομένο ότι μέχρι το 2030 ο σχεδιασμός είναι η Κρήτη να παράγει 1700 μεγαβάτ.

Ήδη σφοδρές αντιδράσεις καταγράφονται από τους Δήμους Αγίου Νικολάου και Σητείας φορείς, σωματεία, συλλόγους και απλούς πολίτες που υποστηρίζουν ότι  οι χωροθετήσεις περιλαμβάνουν σημεία τα οποία βρίσκονται κοντά σε πρώτης γραμμής αρχαιολογικές και εξαιρετικού φυσικού κάλους περιοχές.

Η επιτροπή αγώνα που έχει συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, τονίζει μεταξύ άλλων ότι η χωροθέτηση του παράκτιου αιολικού πάρκου από την Κολοκύθα στην Ελούντα, πίσω από την Σπιναλόγκα, 1,5 ναυτικό μίλι από τις ακτές, στο ακρωτήρι του Αφορεσμένου, στην παραλία Βλυχάδια και στον Άγιο Αντώνιο Νεάπολης θα προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση, αλλά και μετατροπή του οικονομικού προϊόντος της περιοχής από τουριστικό σε βιομηχανικό.

“Η διαδικασία αυτή θα επιβαρύνει όχι μόνο την χλωρίδα, την πανίδα, το θαλάσσιο οικοσύστημα και την υγεία μας, αλλά θα εκμηδενίσει επαγγελματικούς κλάδους που βασίζονται στην αλιεία, στη ναυσιπλοΐα και τον τουρισμό” επισημαίνει η επιτροπή αγώνα κατά του υπεράκτιου αιολικού πάρκου.

Επίσης οι περιοχές της Σητείας που σχεδιάζεται το πάρκο περιλαμβάνουν τον Αρχαιολογικό Χώρο – στη θαλάσσια περιοχή Παλαικάστρου – Ν. Γράντες Σητείας, Αρχαιολογικό Χώρο – θαλάσσια περιοχή όρμου Ερημουπόλεως Δ. Ιτάνου, Ενάλιος Αρχαιολογικός Χώρος όρμου Κάτω Ζάκρου, Θαλάσσιος Αρχαιολογικός Χώρος γύρω από την νήσο Λεύκη (Κουφονησίου) και γύρω από τις νησίδες Στρογγύλη, Μακρουλή και Τράχυλος, Αρχαιολογικός χώρος Ξεροκάμπου Ζήρου Σητείας, Αρχαιολογικός Χώρος Σταυρωμένου, ενώ υπάρχουν και λείψανα αρχαίων ναυαγίων.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Τρεις συλλήψεις για τον θάνατο γυναίκας σε γηροκομείο - Τί κατήγγειλε συγγενής της

Ηράκλειο: Στάχτες και αποκαΐδια άφησε πίσω της η φωτιά στο διαμέρισμα (εικόνες)

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis