Skip to main content
ΚΡΗΤΗ
Κρήτη: Ψεκάζουν τον δάκο με drone! (φωτογραφίες)
δακοκτονία
 clock 11:55 | 13/10/2025
writer icon Επιμέλεια: Γιώργος Ι. Παπαδάκης

Στην εποχή της “έξυπνης” γεωργίας περνά η Κρήτη, με τη χρήση drone να αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη κατά του δάκου. Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, ο Γιάννης Καραντεμοίρης, γεωπόνος και ελαιουργός από τον Πύργο Μονοφατσίου, εφαρμόζεται από το 2021 ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και την εταιρεία "IONOS".

«Το drone πετάει πάνω από τα ελαιόδεντρα και με ένα ειδικό μπεκ ψεκάζει ακριβώς με την ποσότητα που χρειάζεται κάθε δέντρο», εξηγεί ο κ. Καραντεμοίρης περιγράφοντας την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της νέας μεθόδου.

Image
δακοκτονία

(Εικόνα από το drone με το αγροτεμάχιο που ψακάζεται)

Η διαδικασία περιλαμβάνει συγκριτικά πειράματα: σε κάθε αγροτεμάχιο που ψεκάζεται, παραμένει και ένα άλλο χωρίς ψεκασμό (ο μάρτυρας) ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τα αποτελέσματα. Τα πρώτα στοιχεία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η νέα τεχνολογία μπορεί να περιορίσει δραστικά τον δάκο, χωρίς περιττές ποσότητες φυτοφαρμάκων και με σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Το πρόγραμμα έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, που παρακολουθεί τα αποτελέσματα.

Image
δακοκτονία

(Εικόνα από το drone με την περιοχή που θα ψεκαστεί)

«Ο στόχος μας είναι η δακοκτονία στην Κρήτη να γίνεται αποκλειστικά με drone», τόνισε ο κ. Καραντεμοίρης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η νέα τεχνολογία θα γίνει μόνιμο εργαλείο για τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού και συμπλήρωσε ότι αυτό το πρόγραμμα "τρέχει" εκτός από τον Πύργο και στην Γραμβούσα αλλά και και στο Βραχάσι.

Η χρήση drone στους ψεκασμούς θεωρείται μεγάλο βήμα για τη βιώσιμη γεωργία, καθώς μειώνει την ανθρώπινη έκθεση στα φυτοφάρμακα, περιορίζει τη σπατάλη και επιτρέπει ακριβή παρέμβαση σε δύσβατες ή εκτεταμένες περιοχές. Αν οι δοκιμές συνεχίσουν να δίνουν θετικά αποτελέσματα, η Κρήτη θα μπορούσε να γίνει η πρώτη περιοχή της Ελλάδας όπου η δακοκτονία θα βασίζεται αποκλειστικά στην αεροτεχνολογία.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Της έκανε τη ζωή κόλαση - Πετούσε πέτρες στο μπαλκόνι

Ηράκλειο: Στο ... παρά πέντε οι κτηνοτρόφοι - Κρίσιμη σύσκεψη στα γραφεία της Ένωσης

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis