Κρήτη

Κρήτη: Εικόνες απόλυτης καταστροφής - Πότε ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης (φωτογραφίες)

χανιά κακοκαιρία 2019

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η αυτοψία του κλιμακίου Κυβερνητικών και Αυτοδιοικητικών παραγόντων στις πληγείσες υποδομές των Χανίων.
Κατά την αυτοψία το πρώτο σημείο ήταν οι κατολισθήσεις στο Σταλό και ακολούθησε επί τόπου η ενημέρωση στις γκρεμισμένες γέφυρες του Πλατανιά και του Κερίτη.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αναφορικά με τη γέφυρα του Κερίτη είπε πως η αποκατάσταση της θα γίνει στο πρότυπο της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας και με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και όλων των αρμόδιων επιστημονικών, αυτοδιοικητικών και τεχνικών φορέων προκειμένου να αποκατασταθεί ως ένα ιστορικό μνημείο και μια ασφαλής γέφυρα.
 

 

Το Υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει τον ΒΟΑΚ

Σε ότι αφορά τον ΒΟΑΚ ο κ. Σπίρτζης είπε πως το Υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει τα δυο σημεία των κατολισθήσεων στον Σταλό και το έργο θα εκτελεστεί από το Υπουργείο, τα υπόλοιπα θα αναλάβει η Περιφέρεια με τους Δήμους και θα υπάρχει συνδρομή του Υπουργείου, ανακοίνωσε.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Άμεσα, προχώρησε ο Υπουργός τη χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια Κρήτης με τα δέκα εκ. Ευρώ. Συνεννοηθήκαμε με τους Δημάρχους να στείλουν τα τεχνικά δελτία για την αποκατάσταση του δημοτικού και αγροτικού δικτύου. Οι μελέτες που είναι έτοιμες δημοπρατούνται από το Υπουργείο Υποδομών για τον ΒΟΑΚ, ενώ ολοκληρώνονται οι μελέτες του ΟΑΚ που θα αναλάβει την χρηματοδότηση το Υπουργείο Υποδομών για άμεση αποκατάσταση του οδοστρώματος», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, σημειώνοντας παράλληλα πως «με τη συνεργασία όλων των φορέων υπάρχει θετικό αποτέλεσμα από το συντονισμό που υπήρξε και παρουσία του Υπουργού δόθηκαν λύσεις», ανέφερε.
Ειδικά για τη γέφυρα στον Αλικιανό ζήτησε από τον κ. Σπίρτζη κι έγινε δεκτό να αποκατασταθεί ως ιστορικό κτίσμα.

(Η γέφυρα στον Πλατανιά Χανίων)

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ακόμα πως η καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ευχαριστώντας όσους συμμετέχουν στην προσπάθεια αποτύπωσης των προβλημάτων και της δρομολόγησης λύσεων.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, αναφέρθηκε στις έρευνες για τον αγνοούμενο που συνεχίζονται. «Ήρθε υποστράτηγος με ειδική μονάδα της ΕΜΑΚ και θα εξαντλήσουμε την έρευνα», ανέφερε. Επίσης, εξήγησε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τους εγκλωβισμένους, τονίζοντας πως μεταφέρθηκαν με μια δύσκολη επιχείρηση από την Κάντανο τρεις άνθρωποι στο Νοσοκομείο στις 6 το πρωί.
«Είμαστε εδώ σε επιφυλακή για ότι χρειαστεί όπως και η Πυροσβεστική κι οι άλλες υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Ταφύλλης.

 

Κρήτη

Κηδεία Φώφης Γεννηματά: Ήρθα από την Κρήτη για να την αποχαιρετίσω (βίντεο)

το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά

«Η Φώφη μας». Έτσι μιλούν για τη Φώφη Γεννηματά πολίτες που βρέθηκαν από το πρωί στη Μητρόπολη για να της πουν το τελευταίο αντίο.

Πολύς κόσμος είναι συγκεντρωμένος έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Φώφης Γεννηματά.

Της «Φώφης τους», που ήρθαν από κάθε γωνιά της γης για να αποχαιρετίσουν.

Όπως ένας ηλικιωμένος άνδρας που ταξίδεψε από την Κρήτη. «Η Φώφη μας δίδαξε όλο τον πολιτικό κόσμο ήθος και εντιμότητα. Είναι άξια συνεχιστής της οικογένειας Γεννηματά. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει», τόνισε.

Ένας άλλος άνδρας «ευχήθηκε», η Φώφη Γεννηματά «να πει μια κουβέντα στον πατέρα της να βρεθεί ένας σαν αυτόν σ’ αυτή τη χώρα», ενώ ένας άλλος πρόσθεσε πως «αν είχαμε άλλες 10 γυναίκες σαν τη Φώφη θα προχωρούσαμε πιο δυνατά, πιο δημιουργικά».

Και μια γυναίκα, με τα μάτια βουρκωμένα και τη φωνή να σπάει, επεσήμανε ότι η Φώφη Γεννηματά ήταν «ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας που θα αφήσει μεγάλο κενό».

 

 

 

ειδησεις σημερα

Φώφη Γεννηματά: Σήμερα το "ύστατο χαίρε" - Εθνικό πένθος

Φώφη Γεννηματά: Στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός της (βίντεο - φωτο)

Φώφη Γεννηματά: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της (βίντεο)

 

ESPA BANNER