Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πώς θα γλυτώσουμε από τη ρήτρα στο ρεύμα - Παρέμβαση στο Ράδιο Κρήτη του πρόεδρου των δικηγόρων Αθήνας

Image
Ρεύμα
 clock 13:16 | 29/04/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Τη νομική ασπίδα κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής διερεύνησε ο νομικός κόσμος της χώρας, στη διαδικτυακή εκδήλωση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τη συμμετοχή και καθηγητών της νομικής από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας και εκπροσώπων καταναλωτικών οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Το θέμα είχε αναδείξει πριν από λίγες ημέρες το Ράδιο Κρήτη και το ekriti και σήμερα με συνέντευξή του στην εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτρης Βερβεσός, ανέλυσε όλα τα δεδομένα που έχουν προκύψει και τα νομικά όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Να δοθεί νομοθετική λύση

Ο νομικός κόσμος εξετάζει τη νομιμότητα της ρήτρας και των υπέρογκων χρεώσεων και η απρόοπτη μεταβολή συνθηκών δηλ τη μονομερή μετατροπή συμβάσεων για σταθερή τιμή σε κυμαινόμενη.

“Το θέμα δεν πρέπει να φτάσει στα δικαστήρια και ο κόσμος να συρθεί σε ατέρμονες διαδικασίες. Πρέπει να δοθεί συγκεκριμένη νομοθετική λύση”, τόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, για το φλέγον αυτό θέμα.

Όπως ανέφερε, οι καθηγητές της νομικής και οι δικηγόροι αποφάνθηκαν στην εκδήλωση ότι:

Παράνομη η ρήτρα αναπροσαρμογής

“Η ρήτρα αναπροσαρμογής αντίκειται στους γενικούς όρους συναλλαγών, παραβιάζει το δικαίωμα του καταναλωτή στην ενημέρωση τη διαφάνεια και τη δυνατότητα να μπορέσει να αντιδράσει. Ειδικά για τις παλιές συμβάσεις, τις συμβάσεις σταθμού τιμολογίου, στις οποίες δεν υπάρχουν ρήτρες ή σε όσους δεν εφαρμόζονταν πριν το περυσινό καλοκαίρι”.

Σε αυτού του είδους τις συμβάσεις ο νομικός κόσμος θεωρεί ότι οι ρήτρες είναι αντίθετες με τους γενικούς όρους την καλή πίστη και αντιστρατεύονται τη νομιμότητα.

Image
Βερβεσός

(Ο κ. Δημήτρης Βερβεσός)

Η ΡΑΕ και ο μαθηματικός τύπος

Επίσης εκφράζουν πολύ σοβαρές επιφυλάξεις, για την απόφαση της ΡΑΕ το 2020 να δώσει οδηγίες στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος για το μαθηματικό τύπο με τον οποίο υπολογίζεται η ρήτρα.

Παράλληλα σοβαρά ερωτήματα υπάρχουν για το πως εφαρμόζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής και πως μετακυλίεται στον καταναλωτή αύξηση του κόστους παραγωγής που όμως δημιουργείται στο χρηματιστήριο της ενέργειας.

Ποιοι κερδίζουν στον "τζόγο"

Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, οφελειμένοι βγαίνουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι οι προμηθευτές οι οποίοι κερδίζουν περισσότερα απ΄όσα δικαιούνται. Και έτσι ο καταναλωτής δεν πληρώνει απλά το κόστος παραγωγής αλλά μέσω ενός καθεστώτος που διαμορφώνεται από ένα ιδιότυπο τζόγο σε κάποιο χρηματιστήριο ενέργειας που εδώ και 5 χρόνια υπάρχει στην Ε.Ε.

Είναι ενδεικτικό, συνέχισε, το πως διαμορφώνονται οι τιμές σε σχέση με την αύξηση του κόστους.

Πως λειτουργεί το "σύστημα" της ρήτρας

Διαμορφώνεται με την υψηλότερη τιμή που θα πουλήσει κάποιος προμηθευτής εκείνη την ημέρα και την τιμή που ακολουθεί αυτό το προιόν εν προκειμένω το φυσικό αέριο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και χαμηλή τιμή να έχει ένα άλλο προιόν πχ οι ανανεώσιμες πηγές να έρθει να ταυτίζεται με την υψηλότερη τιμή του φυσικού αερίου.

Πιστεύουμε είπε ο κ.Βερβεσός ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με νομοθετική παρέμβαση και σε κεντρικό επίπεδο γιατί δεν μπορούν να οδηγηθούν οι έλληνες πολίτες σε δικαστικούς αγώνες, οι οποίοι και κοστοβόροι είναι και χρονοβόροι.

Πως θα γλυτώσουν οι καταναλωτές το χαράτσι

Οι νομικές λύσεις για τους οικιακούς καταναλωτές είναι να περιμένουν χωρίς να προσφύγουν οι ίδιοι, την έκβαση των συλλογικών αγωγών που έχουν καταθέσει ή θα καταθέσουν οι ενώσεις καταναλωτών (Η ΕΚΠΟΙΖΩ 18 Μαίου και το ΙΝΚΑ, την προσεχή εβδομάδα), καθώς η δικαστική απόφαση θα παρασύρει και όλους τους καταναλωτές είτε είναι είτε δεν είναι μέλη των ενώσεων.

Από την άλλη οι επιτηδευματίες, επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και εταιρίες θα πρέπει να προσφύγουν είτε με ομαδικές αγωγές είτε ατομικά.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Δημήτρη Βερβεσού στο Ράδιο Κρήτη:

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: "Οδύσσεια" ασθενών για ένα αντιβιοτικό - Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων και για σοβαρές παθήσεις

Ηράκλειο - τραγωδία: Νεκρός ο άνδρας που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis