Κρήτη

Κρήτη: Πως θα αποζημιωθούν οι καλλιέργειες που "χτύπησε" η θεομηνία

Οι ετοιμασίες για λιομάζωμα σταμάτησαν με την χαλαζόπτωση

Μεγάλες καταστροφές και εκτεταμένες ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε επί δύο ημέρες την Κρήτη.

Από τη γενική εικόνα δε γλίτωσαν ούτε οι καλλιέργειες

Η σφοδρή χαλαζόπτωση προξένησε σοβαρές ζημιές τόσο στα ελαιόδεντρα, όσο και σε άλλες καλλιέργειες (υπαίθρια κηπευτικά, μπανάνες, θερμοκηπιακές καλλιέργειες), ιδίως στις περιοχές των Αγριανών, Μαλίων και Χερσονήσου, όπου οι παραγωγοί μετρούν σήμερα τις πληγές τους.

To χαλάζι ρήμαξε τις ελιές
To χαλάζι ρήμαξε τις ελιές

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου,  Μύρων Χιλετζάκης, εξήγησε στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη, ότι πράγματι τα ελαιόφυτα  έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά, αφού το χαλάζι και η βροχόπτωση όχι μόνο ράβδισαν τα ελαιόδεντρα αλλά και χτύπησαν από μέσα τον καρπό της ελιάς, που θα έχει ως αποτέλεσμα να σαπίσει σταδιακά και να δώσει πολλά οξέα.

Σύμφωνα με τον κο Χιλετζάκη, θα υπάρξει μέριμνα προκειμένου οι παθόντες να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

Τις επόμενες μέρες κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα αναλάβουν να καταγράψουν το ύψος των ζημιών, ενώ οι παραγωγοί που έπεσαν θύματα της θεομηνίας, καλούνται μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες να δηλώσουν το μέγεθος της καταστροφής προκειμένου να αποζημιωθούν, στα κατά τόπους ΚΕΠ ή στους αρμόδιους ανταποκριτές ΕΛΓΑ ανά τοπική Κοινότητα.

μεγάλες ζημιές στις ελιές στο Σκοτεινό του Δήμου Χερσονήσου
μεγάλες ζημιές στις ελιές στο Σκοτεινό του Δήμου Χερσονήσου

Αποζημίωση δικαιούνται να λάβουν όχι μόνον όσοι τα ελαιόδενδρα τους ραβδίστηκαν από την κακοκαιρία, αλλά και εκείνοι που ο καρπός στα δέντρα τους χτυπήθηκε.

Σχετικά με τις καλλιέργειες θερμοκηπίων, οι οποίες επίσης υπέστησαν ζημιά στην ευρύτερη περιοχή Μαλίων και Χερσονήσου, οι παραγωγοί εκτιμάται ότι θα λάβουν αποζημίωση με πακέτο  De minimis ή  ΠΣΕΑ και όχι ΕΛΓΑ.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβουν οι καλλιεργητές θερμοκηπίων αποζημίωση είναι να έχει πληγεί η παραγωγή και η εγκατάσταση σε ποσοστό 30% καθώς και το θερμοκήπιο να είναι δηλωμένο και ασφαλισμένο.

Αντίστοιχα θα αποζημιωθούν και όσοι διατηρούν υπαίθριες καλλιέργειες με κηπευτικά, εφόσον όμως έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειες τους, πιθανώς μέσω ΕΛΓΑ, καθώς ο ΕΛΓΑ Κρήτης έχει αναλάβει να μεταβιβάσει στα κεντρικά του ΕΛΓΑ το αίτημα αποζημίωσης και των συγκεκριμένων παραγωγών.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Η γυναίκα που γέννησε ενώ είναι θετική και οι 16 που "παλεύουν" στη ΜΕΘ

κορωνοϊός

Ένας ακόμα τοκετός με τη μητέρα να έχει βρεθεί θετική στον κορωνοϊό έγνε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, η μητέρα και το νεογνό είναι καλά στην υγεία τους. Ο τοκετός έγινε την προηγούμενη Παρασκευή και ελάχιστα 24ωρα πριν έγινε γνωστό ότι η μέλλουσα μητέρα είναι θετική.

Όπως λέει στο ekriti ο κ. Χαλκιαδάκης, η γναίκα από τη Συρία θα πάρει σύντομα εξιτήριο προκειμένπυ στη συνέχεια να τεθεί σε κατ'οίκον περιορισμό καθώς δεν κρίνεται σκόπιμη η νοσηλεία της στην κλινική covid του νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες άλλες δύο γυναίκες που είχαν βεθεί θετικές στον κορωνοϊό, έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους. 

Η "εικόνα" των ασθενών με covid στο Ηράκλειο

Την ίδια ώρα και όπως δηλώνει ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, στην κλινική covid - 19 του νοσοκομείου, νοσηλεύονται 31 ασθενείς ενώ στη ΜΕΘ 11 εκ των οποίων οι 9 είναι διασωληνωμένοι.

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπως δήλωσε ο Διοικητής Κώστας Τερζάκης, νοσηλεύονται 14 ασθενείς στην κλινική covid και 5 στη ΜΕΘ εκ των οποίων οι 4 είναι διασωληνωμένοι.

Διαβάστε επίσης: Κρήτη - κορωνοϊός: Κάθε μέρα και περισσότεροι στη ΜΕΘ - Σε εφαρμογή το Plan b στο ΠΑΓΝΗ

Ο νέος κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από την έγκυο μητέρα στο μωρό