Κρήτη

Κρήτη: Πολύ μικρή άνοδος στην τιμή του ελαιολάδου - Απογοήτευση στους παραγωγούς

ελαιόλαδο 3

Στα 2,60 ευρώ το κιλό ανέρχεται η μέση τιμή του ελαιολάδου στην Κρήτη, μετά την αύξηση πριν από μερικές ημέρες, κατά 10 με 15 λεπτά της ελάχιστης τιμής του προιόντος.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, η ελάχιστη τιμή είναι σήμερα στα 2,40 ευρώ το κιλό, με την περιοχή των Χανίων να πετυχαίνει την καλύτερη τιμή.

Ο κ. Χιλετζάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ελάχιστη τιμή δεν πρέπει να πέφτει σε καμία περίπτωση κάτω από 2,50 ευρώ. Η εκπομπή ασχολήθηκε ακόμα με το σοβαρό θέμα του εμπαιγμού των ελαιοπαραγωγών από διάφορους επιτήδειους που “παίζουν” με τις οξύτητες του λαδιού (χωρίς μετρήσεις) ρίχνοντας την τιμή στα 2,40.

Την ίδια ώρα στην Ιταλία η μέση τιμή του λαδιού κυμαίνεται από 4,77 – 4,90 ευρώ. Ο αντιπρόεδρος της ΈΑΣΗ σημείωσε ότι η τιμή ασφαλείας – για να μπορέσει ο ελαιοπαραγωγός να επιβιώσει – δεν πρέπει να πέφτει κάτω από 2,80 ευρώ το κιλό.

Ακόμα συμπλήρωσε ότι αν δεν υπάρξει εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ακολούθως ο σχεδιασμός αυτός να αποτυπωθεί σε νόμο, θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα.

Το λάδι – είπε ο κ. Χιλετζάκης – δεν είναι ελεύθερο εμπόριο, καθώς πρόκειται για ένα προιόν που δημιουργεί οικονομικό αντίβαρο στην χώρα.

Κοινή διαπίστωση τέλος αποτέλεσε το γεγονός ότι ο νεοσύστατος Φορέας Διαχείρισης Ελαιολάδου θα αποτελέσει το μέσον αφενός να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς και να ανοίξουν περισσότερες αγορές του εξωτερικού και αφετέρου να μπει τέλος στα φαινόμενα νοθείας και υποβάθμισης του προϊόντος σε βάρος του κρητικού ελαιολάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Στα "τάρταρα" οι τιμές παραγωγού εξαιτίας του lockdown

Αρκάς: Η γαλοπούλα και ο ψυχολόγος

Κρήτη - κορωνοϊός: Δεκάδες συλλήψεις στη βίλα!

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Διανομή προϊόντων στους δικαιούχους ΤΕΒΑ

τρόφιμα ΤΕΒΑ

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει τους πολίτες δικαιούχους του ΤΕΒΑ  ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ  ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 2018-2019 – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΙS 5029840», θα πραγματοποιηθεί διανομή ειδών παντοπωλείου (φέτα, γραβιέρα, κρεμμύδια, πατάτες, πελτές ντομάτας, μακαρόνια, ρύζι, ζάχαρη) στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ, με ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα  28/06/2021.

Η διανομή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  • Τη Δευτέρα 28/06/2021 θα παραλάβουν οι Φορείς των  Π.Ε. Χανίων, Π.Ε. Ρεθύμνου και ο Δήμος Χερσονήσου.
  • Την Τρίτη 29/06/2021 οι Φορείς της  Π.Ε. Λασιθίου.
  • Την Τετάρτη 30/06/2021 οι λοιποί Φορείς της Π.Ε. Ηρακλείου.
  •     Από Δευτέρα 28/06/2021 έως Παρασκευή 02/07/2021 θα παραλάβει τμηματικά ο Δήμος  Ηρακλείου.

Τα τρόφιμα θα διανεμηθούν από τους συμπραττόμενους φορείς της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ, μετά την παραλαβή τους από τον Επικεφαλής της Σύμπραξης και οι συμπραττόμενοι φορείς υποχρεούνται να ενημερώσουν με μήνυμα όλους τους δικαιούχους για τη διάθεση των προϊόντων.

Τυχόν ποσότητες που δεν παραληφθούν από τους ωφελούμενους θα επαναδιανεμηθούν σε ωφελούμενους δικαιούχους.

Κατά τη διαδικασία της διανομής στα σημεία διανομής ενημερώνουμε τους πολίτες ότι θα τηρούνται όλα τα μέτρα και οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19), σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και τις κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδονται από αρμόδιους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί χτύπησε «κόκκινος συναγερμός» σε Ελλάδα και Ευρώπη

Δήμος Ηρακλείου: Έκτακτη ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές λόγω COVID-19

Ηράκλειο: Συναγερμός για το σκυλάκι που έπεσε στη θάλασσα (Φωτογραφίες)