Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ορειβατική διαδρομή αφιερωμένη στη μνήμη του Ιατρού Νικόλαου Κασάπη

Image
eikona_viber_2019-09-22_21-44-50.jpg
 clock 12:30 | 24/09/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Πραγματοποιήθηκε  το διήμερο  21-22 Σεπτεμβρίου 2019 η 1η ορειβατική  διαδρομή αφιερωμένη στην μνήμη του Ιατρού  Νικόλαου Κασάπη  από τους ΕΟΣ Λασιθίου και ΕΟΣ Θεσσαλονίκης. Μετά  από  88 χρόνια (1931-2019).

Ένας από τους ανθρώπους που έχουν συνδέσει το όνομα τους με το Οροπέδιο Λασιθίου είναι και ο γιατρός Νικόλαος Κασάπης. Βρέθηκε στο Οροπέδιο για πρώτη φορά το 1917 στο χωριό  Ψυχρό, όπου και εγκαταστάθηκε προσφέροντας τις υπηρεσίες του, όχι μόνο σαν ιατρός αλλά συμμετέχοντας και στα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της κοινότητας Ψυχρού της οποίας και διετέλεσε πρόεδρος. Επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη και το 1930 ίδρυσε τον τότε Ελληνικό Ορειβατικό  Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης.

Το καλοκαίρι του 1931 ο Νικόλαος Κασάπης επιστρέφει στο αγαπημένο του Οροπέδιο που τόσο είχε αγαπήσει , πραγματοποιώντας με εικοσαμελή μικτή ομάδα, εξόρμηση στην ανατολική Κρήτη και την πρώτη οργανωμένη  ανάβαση στην κορυφή της Δίκτης .

Ο ΕΟΣ Λασιθίου θέλοντας να τιμήσει τον ορειβάτη Νικόλαο Κασάπη προσκάλεσε τον ΕΟΣ Θεσσαλονίκης σε μια αναβίωση της τότε εξόρμησης στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Έτσι το διήμερο 21 και 22 Σεπτεμβρίου ορειβάτες από τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης , με αρχηγό τον σημερινό πρόεδρο Ευθύμιο Χατζηθεόκλητο βρέθηκαν στο Οροπέδιο με σκοπό να αναβιώσουν την καθαρά ορειβατική διαδρομή της αποστολής του 1931, όπως περιγράφονταν στο ημερολόγιο του Δέλιου που επιμελώς "κρατούσε" εκείνη την περίοδο.
Όπως και ο αείμνηστος Κασάπης έτσι και ο τωρινός πρόεδρος του ΕΟΣ  Θεσσαλονίκης υπηρέτησε πριν αρκετά χρόνια ως ιατρός στον νομό Λασιθίου στα Σχοινοκάψαλα !
Συμβολικά η διαδρομή  Κασάπη συνέπεσε και με την  12η Μινωική Διαδρομή που διοργάνωσαν από κοινού οι δήμοι Οροπεδίου Λασιθίου και  Μινώα Πεδιάδος  με την υποστήριξη των πολιτιστικών συλλόγων Ψυχρού,  Ξυδά ,Κασταμονίτσας , Καστελίου .

Οι ορειβάτες των δυο συλλόγων μεταφέρθηκαν  από το Οροπεδίου Λασιθίου με το λεωφορείο  του δήμου  Οροπεδίου στην  Αρχαία  Λύττο  όπου ήταν η αφετηρία της 12ης Μινωικής  Διαδρομής .
Ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και αφού παρέλαβαν τα αναμνηστικά της Μινωικής Διαδρομής, ξεκίνησαν  με προορισμό το Ψυχρό και το Δικταίο Άντρο . Πρώτη στάση και ξενάγηση έγινε στο αρχαίο  υδραγωγείο που ύδρευε την  Αρχαία Λύττο , δεύτερη στάση στης Συκιάς το νερό και τρίτη στον Αη Γιώργη στις Φλέγες .

Εδώ περίμενε όλους τους πεζοπόρους και ορειβάτες το πρώτο κέρασμα από τους συλλόγους . Ταυτόχρονα ξεκίνησε και το φθινοπωρινό ψιλόβροχο  που κράτησε λίγα λεπτά, όπως και είχε προβλεφτεί μετρολογικά. Μόλις σταμάτησε  ξεκίνησαν για το Μινωικό μονοπάτι .  Εντυπωσιακό ήταν όπως πάντα το  Μινωικό καλντερίμι «Βόλιτες», (πρέπει όμως η πολιτεία σύντομα να σκύψει πάνω του και να το συντηρήσει γιατί  έχει υποστεί  ζημιές   από τις καταπτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία) . 
Στα όρια του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στου Τσούλη το Μνήμα που τελειώνει το ανηφορικό κομμάτι του μονοπατιού, τους περίμενε το βραστό του Σιφογιάννη! 
Όλοι οι συμμετέχοντες  το γεύτηκαν ζεστό από την σίγα μαζί με τυρί  και καλό κρασί . Αφού ξεκουράστηκαν και  πήραν  δυνάμεις  συνέχισαν  την πεζοπορία  πάνω στο Ε4  περνώντας από τον Χώνο ,το Κάτω Μετόχι ,τον Άγιο Χαράλαμπο  και έφθασαν στην πλατεία του Ψυχρού . Εκεί τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος του Οροπεδίου Λασιθίου Στεφανάκης Γιάννης  μαζί με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος   Φραγκάκη Μανώλη . Ο πολιτιστικός σύλλογος Ψυχρού πρόσφερε σε όλους  κέρασμα .
 Στην συνέχεια  οι ορειβάτες ανέβηκαν στο Σπήλαιο  Δικταίο Άντρο  τόπο γέννησης του Δία  όπου ο  Δήμαρχος Οροπεδίου τους ξενάγησε  ευγενικά στα έγκατα του . Στην έξοδο του σπηλαίου  βγήκε η αναμνηστική φωτογραφία,  ακριβώς στο ίδιο σημείο που φωτογραφήθηκε η ομάδα Κασάπη πριν 88 χρόνια . Μετά δεχτήκαν και τα  κεράσματα  από τον φιλόξενο Δήμαρχο .

Στην συνέχεια ακολούθησε  η πορεία για το ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Λασιθίου  στο Στροβίλι όπου έφθασαν κουρασμένοι αλλά χαρούμενοι με την εμπειρία της 1ης ημέρας και διανυκτέρευσαν.
Την 2η ημέρα  αφού πήραν  πρωινό στο καταφύγιο  ξεκίνησαν  με σύμμαχο τον καλό καιρό  για την κορυφή της οροσειράς Δίκτη το Σπαθί 2148μ στην όποια και έφθασαν σε 3,5 ώρες . 
Η θέα από την κορυφή  έκοβε την ανάσα  γιατί είχε καθαρό ορίζοντα, από Κάβο Σίδερο μέχρι Λευκά Όρη. Το όμορφο Οροπέδιο Λασιθίου  από κάτω  το στόλιζαν μικρά συννεφάκια.
Πολλές οι αναμνηστικές φωτογραφίες στο Σπαθί,  με πιο σημαντική την φωτογραφία με την σημαία του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης να υψώνεται στην κορυφή μετά από 88 χρόνια ξανά.   

Την κορυφή διάλεξαν και οι πρόεδροι των δυο ορειβατικών συλλόγων, Σπυριδάκης Γιάννης και Χατζηθεόκλητος Ευθύμιος, για την ανταλλαγή των λάβαρων τους και  συμφώνησαν να προχωρήσουν στην αδελφοποίηση των συλλόγων.

Το νέο βιβλιο επισκεπτων της κορυφης που μετέφεραν μιας και το παλιό είχε γεμίσει σφραγίστηκε με αυτή την ιστορική 1η Ορειβατική Διαδρομή Κασάπη .  
Μετά από λίγη ώρα ξεκούρασης πήραν χαρούμενοι τον δρόμο της επιστροφής για το καταφύγιο.
Εκεί αντάλλαξαν τα αναμνηστικά τους και αποχώρησαν τελειώνοντας έτσι όμορφα αυτή την υπέροχη εξόρμηση .

Φωτογραφίες :Σπυριδάκης Γιάννης , Λουκάκης Ανδρέας , Μπιλανάκης  Γιώργος 
ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis