Κρήτη

Κρήτη: Οι "ξεχασμένοι" Μύλοι θα γίνουν μουσεία και αιολικά πάρκα - Όλος ο σχεδιασμός

Οι παραδοσιακοί μύλοι

Μια μεγάλη προσπάθεια για την αναστύλωση των Μύλων που βρίσκονται κυρίως στο Πάνω Μεραμπέλο αλλά και σε άλλα τμήματα του νομού Λασιθίου όπως τη Σητεία έχει ξεκινήσει με τη δημιουργία του Συλλόγου Μυλωνάδων που στόχο έχει την ανάδειξη του χαμένου όπως τον ονομάζουν “θησαυρού” που βρέθηκε εγκαταλειμμένος στο πέρασμα του χρόνου.
Το σημαντικό αυτό θέμα ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Μυλωνάδων ,τουριστικό επιχειρηματία Θωμά Τζανόπουλο να αναλύει το σχεδιασμό που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των παλιών μύλων που λειτουργούσαν ως αλευρόμυλοι για εκατονταετίες στην ευρύτερη περιοχή.

Οι μύλοι θα λειτουργήσουν ως μουσεία
Οι μύλοι θα λειτουργήσουν ως μουσεία

Στόχος όπως είπε ο κ.Τζανόπουλος είναι μετά την αποκατάστασή τους να λειτουργήσουν ως το μεγαλύτερο παραδοσιακό μουσειακό αιολικό πάρκο της Ευρώπης.

Είμαστε σε καλό δρόμο ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεργαζόμαστε με 3 υπουργεία Τουρισμού, Πολιτισμού και Ανάπτυξης αλλά και την Περιφέρεια Κρήτη που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον γι αυτή την προσπάθεια.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρόταση που θα συνδυάσει την ιστορία με την τεχνολογία ώστε οι μύλοι που αριθμούν πάνω από 150 στο Μεραμπέλο και κοντά τους 400 – 500 σε όλο το νομό πλην του Οροπεδίου Λασιθίου, να χαρακτηριστούν νεότερα μνημεία προβιομηχανικής εποχής, να γίνουν επισκέψιμοι ευνοώντας τον εναλλακτικό τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, δηλ ουσιαστικά την αιολική και να παράγουν ρεύμα.

Το εσωτερικό ενός εγκαταλειμμένου μύλου στο Μεραμπέλου
Το εσωτερικό ενός εγκαταλειμμένου μύλου στο Μεραμπέλου

Το επόμενο διάστημα αρχαιολόγοι της Εφορείας νεοτέρων μνημείων και εκπρόσωποι του ΕΟΤ Ηρακλείου αναμένεται να επισκεφθούν τη περιοχή για να γίνει επίσημη καταγραφή και να εκκινήσουν οι διαδικασίες ενώ αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι ο περιφερειακός σύμβουλος,εντεταλμένος σύμβουλος αρμόδιος για τον τουρισμό στο νομό Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης.

Παραδοσιακός μύλος
Παραδοσιακός μύλος

Σύμφωνα με τον κ. Τζανόπουλο θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των μύλων που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολλοί και δεν συμφωνούν μεταξύ τους να πειστούν για το εγχείρημα, που είναι ανιδιοτελές για το σύλλογο καθώς κανείς από τα μέλη του δεν είναι ιδιοκτήτης και να τους δοθούν κίνητρα να δεχτούν την αξιοποίηση με αντάλλαγμα ίσως δωρεάν ρεύμα αφού οι μύλοι θα παράγουν ενέργεια εάν λειτουργήσουν ως αιολικά πάρκα.

Που υπάρχουν μύλοι στο Λασίθι
Που υπάρχουν μύλοι στο Λασίθι

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και ο γνωστός λαογράφος -συγγραφέας Μιχάλης Χουρδάκης(Νίσπιτας) που μετέχει ενεργά στην προσπάθεια ανέφερε ότι πολλοί από τους μύλους χρονολογούνται από 1340 όταν Πάπας της Ρώμης ήταν ο Αλέξανδρος Ε’ κατά κόσμον Πέτρος Φιλάργης με καταγωγή από τη Νεάπολη και ο πατέρας του ήταν μυλωνάς.

Στόχος μας επεσήμανε ο κ.Χουρδάκης είναι η αναστύλωση να γίνει με απόλυτο σεβασμό στην φυσιογνωμία τους.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Φωτογραφίες 40 ανήλικων κοριτσιών στο κινητό του 35χρονου κτηνοτρόφου

Ηράκλειο: Συλλήψεις για το επεισοδιακό βράδυ

 

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Τσελέντης στο Ράδιο Κρήτη: Παραμορφώνεται το έδαφος στο νησί- Να ελεγχθούν όλα τα κτίρια

κρήτη σεισμός

Για τις ανυψώσεις και καταβυθίσεις 4-5 εκ που έχουν καταγραφεί στο ανάγλυφο της Κρήτης μέσω δορυφόρων και του δίκτυου σεισμογράφων στο Ηράκλειο, αλλά και την αναγκαιότητα επέκτασης του δικτύου στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Ο κ Τσελέντης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα εγκατάστασης του δικτύου των 6 σεισμογράφων σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Ηρακλείου, ένα πρόγραμμα το οποίο- ωστόσο- φθάνει στη λήξη του με τον ίδιο να ζητά την ανανέωση και επέκτασή του.

Επίσης, μίλησε για το όραμά του- αυτό της ανάπτυξης ενός Ινστιτούτου Τόξου στην Κρήτη, στο πρότυπο της Ιαπωνίας για τη λεπτομερή καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας.

Στο Αρκαλοχώρι

Ο κ Τσελέντης ερωτώμενος για την κατάσταση του δομικού ιστού στο Αρκαλοχώρι μετά την αλληλουχία σεισμικών δονήσεων, είπε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν στατικά όλα τα κτίσματα στον ευρύτερο χώρο, χωρίς εξαιρέσεις. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι ακόμη και εάν η σεισμική δραστηριότητα ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο, τα κτίσματα έχουν “μνήμη” και υφίστανται καταπόνηση με κάθε νέο σεισμό, μικρό ή μεγάλο, προσθετικά.

Όπως είπε, η σεισμική διέγερση με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι θα συνεχιστεί και γι αυτό οι κάτοικοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν, ακόμη και εάν για ημέρες δεν σημειώνεται κάποιος νέος αισθητός σεισμός. Τόνισε, ωστόσο, ότι η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμικού γεγονότος πλέον είναι αμελητέα.

Εξήγησε τους σεισμούς στην περιοχή από τα σπασίματα που έγιναν σε δύο ρήγματα με την ενέργεια να μεταφέρεται και να διεγείρει γειτονικά ρήγματα. Όπως είπε, από αυτή τη δραστηριότητα, δεν έχουν επηρρεαστεί τα γνωστά ρήγματα σε Γιούχτα, Βασιλειές και Γεράκι.

Πάντως, δεν παρέλειψε να εκφράσει και τη δυσφορία του από τα μηδενικά αποτελέσματα- όπως είπε- της σύσκεψης στο Αρκαλοχώρι, διότι δε ελήφθησαν αποφάσεις σε πρακτικό επίπεδο πολιτικής προστασίας, αλλά και την έκπληξή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το αίτημα του δημοτικής αρχής Μινώα Πεδιάδος να κηρηχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Επηρεάζονται οι σεισμοί από τους καύσωνες;

Ο κ Τσελέντης ερωτώμενος για τη σύνδεση σεισμών και υψηλών θερμοκρασιών είπε ότι πρόκειται για μια πεποίθηση που έχει σχηματιστεί στον κόσμο εξαιτίας του φονικού σεισμού της Κεφαλονιάς το 1953 εν μέσω καύσωνα, αλλά όπως ξεκαθάρισε, δεν υπάρχει συσχετισμός, παρά μόνο μια πολύ μικρή πιθανότητα να επιταχυνθεί η σεισμική εκδήλωση ενός ήδη ώριμου ρήγματος.

Ακούστε τη συνέντευξη του καθηγητή Τσελέντη στο Ράδιο Κρήτη:

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Ζέστη και λιποθυμίες, αλλάζουν το ωράριο των rapid test

Καύσωνας: Το θερμόμετρο ενδέχεται να φτάσει στους 47 βαθμούς Κελσίου!

Καύσωνας: Για ποιους συστήνει παύση εργασιών -Τα μέτρα του υπ. Εργασίας