Κρήτη

Κρήτη: Οι όροι των δημάρχων για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών

συσκεψη προσφυγικο

"Ναι" υπό όρους φαίνεται να λένε οι αιρετοί της Κρήτης στο σχέδιο της κυβέρνησης για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη, καθώς μετά από την πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λότζια, οι δήμαρχοι του νησιού χαρακτήρισαν το προσφυγικό ως ένα "εθνικό θέμα" που αφορά και το νησί.

συσκεψη προσφυγικο

συσκεψη προσφυγικο, by meropi

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, ευρωβουλευτές, βουλευτές και άλλοι τοπικοί παράγοντες, η Ολομέλεια των Δημάρχων της Κρήτης αποφάσισε πως το νησί θα αναλάβει το βάρος που του αναλογεί στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού, έθεσαν όμως μια σειρά από προϋποθέσεις στην κυβέρνηση.

Η ΠΕΔ Κρήτης ζητά από την κυβέρνηση να καταθέσει τον εθνικό της σχεδιασμό για το προσφυγικό, λύνοντας μια σειρά από βασικά ζητήματα που προκύπτουν στο θέμα της διαχείρισης, της φιλοξενίας και των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Οι δήμαρχοι ξεκαθαρίζουν πως αν η κυβέρνηση υλοποιήσει αυτές τις προυποθέσεις και δώσει πειστικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που υπάρχουν στο τραπέζει, τότε θα εκφραστεί και η τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθετα αντίθετοι με την φιλοξενεία προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη, τάχθηκαν με ανακοίνωσή τους οι ξενοδόχοι του νησιού.

συσκεψη προσφυγικο

συσκεψη προσφυγικο, by meropi

Το κείμενο της ΠΕΔ
Συγκεκριμένα, το κείμενο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης αναφέρει τα εξής:

"Σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού κ. Μουζάλα και της ανακοίνωσης της πρόθεσης της κυβέρνησης για την εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη, η ολομέλεια των Δημάρχων της Κρήτης σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης στην οποία παρευρέθησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, οι πέντε Αντιπεριφερειάρχες, ευρωβουλευτές, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι, παρουσία και των ΜΜΕ, μετά από πολύωρη και διεξοδική συζήτηση όπου εκφράστηκαν όλοι οι γνωστοί προβληματισμοί αλλά και μια σειρά από προτάσεις και θέσεις, το Δ.Σ. της ΠΕΔ και η ολομέλεια των Δημάρχων, κατέληξε ότι το προσφυγικό ζήτημα μας αφορά όλους ως εθνικό θέμα.

Για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης,  με δεδομένο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία και λειτουργία μόνιμων δομών ανοιχτής διαβίωσης, είναι προαπαιτούμενο να καταθέσει η κυβέρνηση τον εθνικό της σχεδιασμό για το συγκεκριμένο ζήτημα που θα αφορά:
Την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη τους με τις τοπικές κοινωνίες. 
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων:   
Διαμονής, διαβίωσης και ιατρικής μέριμνας των προσφύγων.
Δημόσιας Ασφάλειας.

Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει γνωστό από πού θα διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για όλα τα παραπάνω καθώς και ποιος φορέας θα διαχειριστεί τα κονδύλια αυτά. 
Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης  να γνωρίζουμε και ποιος είναι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης πιθανών, εκτάκτων νέων ροών. 

Οι δεσμευτικές απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα αποτελούν προϋπόθεση για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού θα είναι επικουρικός. 

Εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη για τις περεταίρω ενέργειες, σύμφωνα με τα παραπάνω". 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Πήγε να ...ξεστοκάρει τα λαθραία αλλά τον πρόλαβαν οι λιμενικοί

λαθραια τσιγαρα καπνος

Στη σύλληψη 46χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Γρ. Ασφάλειας - Π.Ο.ΔΙ.Ν. του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου για παράβαση του ν. 2960/01 “Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας”.

Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, τα ως άνω στελέχη εντόπισαν τον 46χρονο να έχει στην κατοχή του κλειδί εγκαταλελειμμένης οικίας πλησίον της δικής του, εντός της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, κατόπιν νομότυπης έρευνας, τα ακόλουθα:

- δύο χιλιάδες τετρακόσια ενενήντα πακέτα (2.490) τσιγάρα, διαφόρων επωνυμιών,

- διακόσιες εξήντα εννέα (269) συσκευασίες καπνού, διαφόρων επωνυμιών,

- μία (01) συσκευή κινητού τηλεφώνου,

- ένα τετράδιο με ιδιόχειρες σημειώσεις.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή, ενώ σύμφωνα με ενημέρωση του Τελωνείου Ηρακλείου το ύψος των διαφυγόντων φόρων και δασμών ανέρχεται στο ποσό των δεκατριών χιλιάδων οκτακοσίων εξήντα ευρώ και είκοσι οκτώ λεπτών (13.860,28€).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Έπιασαν στη φάκα τους εκβιαστές - Απειλούσαν και ζητούσαν χρήματα

Ηράκλειο: Τον "έκαψε" η κοκαϊνη

Νέα Σμύρνη: Συνελήφθη ο άνδρας που ακολούθησε την 25χρονη Δανάη μέχρι το σπίτι της