Κρήτη

Κρήτη: Οι δασοφύλακες έσωσαν τους γύπες (Φωτογραφίες)

1-10_gypas_vrahasi-kostis_papadakis.jpg

Δύο νεαρά Όρνια (Γύπες ή Σκάρες) παρέλαβαν οι εθελοντές Κρήτης του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) χθες 1η Οκτωβρίου. Τον πρώτο εντόπισαν το πρωί περαστικοί στον δρόμο από Σεληνάρι -Βραχάσι. Άνδρες της Δ/νσης Δασών Λασιθίου και συγκεκριμένα  οι δασοφύλακες Κωστής Παπαδάκης και Ανδρέας Κικιβαράκης τον έπιασαν και μας τον έφεραν. Είναι πιθανότατα δηλητηριασμένος και γεμάτος εξωπαράσιτα –δείγμα χαμηλού ανοσοποιητικού.          

1-10-gypas-maridaki-2.jpg

1-10-gypas-maridaki-2.jpg, by lamprakis

Ο δεύτερος νεαρός Γύπας ήταν πολύ τυχερός. Λόγο απειρίας κάποιο ρεύμα αέρος τον έριξε στα ανοιχτά!!! στην θάλασσα στο Μαριδάκι. Τον εντόπισε και τον γλίτωσε από βέβαιο θάνατο ο κος Ζαχαρίας Καμαράτος. Στην παραλαβή και την μεταφορά του ζώου ήταν πραγματικά πολύτιμη η βοήθεια του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα κ. Γιώργου Μεραμβελιωτάκη o οποίος ξεκίνησε από το Τυμπάκι και πήγε στο Μαριδάκι για να παραλάβει το ζώο που βρισκόταν σε κίνδυνο. Και τα δυο πουλιά πήραν την κατάλληλη αγωγή και φροντίδα και είναι ήδη καλύτερα.

1-10_gypas_vrahasi.jpg

1-10_gypas_vrahasi.jpg, by lamprakis

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους βοηθάνε σε αυτές τις περιπτώσεις: τους πολίτες πρώτα –πρώτα που ενημερώνουν έγκαιρα όταν βλέπουν τα ζώα σε ανάγκη αλλά ιδιαιτέρως την Δ/νση Δασών Λασιθίου για την άμεση παρέμβαση όποτε παραστεί ανάγκη, την Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Τυμπακίου και φυσικά την Δ/νση Δασών Ηρακλείου που βοήθησε όσο μπορούσε και στις δύο περιπτώσεις αλλά και όποτε της ζητηθεί. Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία όλων τους έχουν σωθεί δεκάδες πουλιά τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην περίπτωση των Γυπών η Κρήτη μπορεί να καμαρώνει ότι έχει τον τελευταίο καλό πληθυσμό στην Ελλάδα. 

1-10_gypas_vrahasi_2.jpg

1-10_gypas_vrahasi_2.jpg, by lamprakis

Να θυμίσουμε ότι το ΕΚΠΑΖ τα τελευταία 4 χρόνια έχει πραγματοποιήσει στην Κρήτη τρεις μεγάλες απελευθερώσεις Γυπών όπου έχουν ενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης 28 Γύπες. 

Κρήτη

ΣΕΚ: Σε εγρήγορση για τη διατροφική "υποβάθμιση" των κρητικών προϊόντων

ελαιόλαδο

Εντείνονται οι ενέργειες του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης σχετικά με το σύστημα επισήμανσης διατροφικών προϊόντων Nutri – Score και την τροποποίηση των κριτηρίων αξιολόγησής του, που υποβαθμίζουν πολλά προϊόντα της Κρητικής Διατροφής- θέμα το οποίο έχει αναδείξει το Ράδιο Κρήτη 

Με επιστολή του ενημέρωσε το νέο Υπουργό, κο Λιβανό, σχετικά με το Nutri – Score και τον κίνδυνο που αποτελεί για τα Κρητικά προϊόντα η χρήση του με την τωρινή του μορφή. Αντίστοιχη ενημέρωση έγινε προς την Περιφέρεια Κρήτης και τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες για τις εξελίξεις και τους κινδύνους που εγκυμονεί το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινωβουλίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork», η Επιτροπή προτείνει δράσεις για την ενδυνάμωση των καταναλωτών να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης μιας υποχρεωτικής ετικέτας διατροφής της συσκευασίας. 

Μέχρι στιγμής το σύστημα Nutri - Score, το οποίο φαίνεται να είναι το επικρατέστερο από όλες τις άλλες προτάσεις σήμερα, κατατάσσει τα προϊόντα διατροφής σε πέντε κατηγορίες, αξιολογώντας εν μέρει το διατροφικό τους προφίλ, και τις απεικονίζει στην εμπρόσθια ετικέτα με αντίστοιχα χρώματα (A, B, C, D, E), όπου η Α θεωρείται πιο υγιεινή κατηγορία (πράσινο χρώμα) και Ε η λιγότερο υγιεινή (κόκκινο χρώμα). 

Δυστυχώς, το σύστημα αξιολόγησης του Nutri - Score έρχεται σε αντίθεση με την κατεύθυνση της στρατηγικής “from farm to fork “ της Ε.Ε., λόγω των επιλεκτικών κριτηρίων αξιολόγησης που έχει υιοθετήσει, υποβαθμίζοντας πολλά προϊόντα της Μεσογειακής και κατ’ επέκταση της Κρητικής Διατροφής, όπως το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές κ.α.

Αυτό συμβαίνει διότι δεν αξιολογείται το σύνολο του ποιοτικού προφίλ και της διατροφικής τους αξίας, αλλά μόνο τα λιπαρά, τα σάκχαρα, οι πρωτεΐνες, το αλάτι και οι φυτικές ίνες. Με αυτό το σύστημα αξιολόγησης, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για παράδειγμα κατατάσσεται σε χαμηλή διατροφική κατηγορία και μάλιστα στην ίδια με την σάλτσα ketch-up (αρχικά κατηγορία D (μεταγενέστερα κατηγορία “C”), ενώ η coca-cola light εμφανίζεται με καλύτερη αξιολόγηση στην κατηγορία “Β”. 

Το σύστημα Nutri – Score είχε πάρει ήδη έγκριση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε (Regulation (EU) No 1169/2011) για προαιρετική χρήση και αρκετές είναι οι χώρες που το έχουν υιοθετήσει (Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία). Πρόσφατα όμως έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η χρήση του Nutri – Score από αλυσίδες του εξωτερικού.

Μπροστά στον κίνδυνο να γίνει υποχρεωτική η χρήση του Nutri – Score ευρέως με την τωρινή μορφή, ο ΣΕΚ έθεσε το θέμα τον Νοέμβριο του 2020 στην Περιφέρεια Κρήτης και στον Περιφερειάρχη, κο Αρναουτάκη, και στους Αντιπεριφερειάρχες Πρωτογενή Τομέα, κο Χνάρη, και Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας & Κοινωνικής Οικονομίας, κο Παπαδεράκη. Μάλιστα, ο κος Χνάρης είχε μεταφέρει το θέμα με επιστολή του στον τ. Υπουργό του ΥΠΑΑΤ, κο Βορίδη, τονίζοντας πόσο επιτακτική ανάγκη αποτελεί η τροποποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση του αλγορίθμου του συστήματος Nutri – Score.

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Τσεχία άσκησαν βέτο στην υιοθέτηση συστημάτων εμπρόσθιας επισήμανσης τροφίμων, μέσω του κου Βορίδη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία κ.α.) έχουν ήδη κάνει ανακοινώσεις κατά του Nutri – Score αλλά και  προτάσεις για ανάλογα συστήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης: Θεωρούμε λοιπόν αναγκαίο και αυτονόητο ότι, για να υπερασπιστούμε την σωστή ενημέρωση του καταναλωτή όπως ορίζεται από την στρατηγική της ΕΕ “from farm to fork”, αλλά και για να προστατέψουμε τα ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα μας, θα πρέπει από την πλευρά της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να συνεχιστούν οι ενέργειες που είχε ξεκινήσει ο κος Βορίδης προς την Ε.Ε. για την τροποποίηση του αλγορίθμου αξιολόγησης του Nutri – Score και την επαναξιολόγηση κατάταξης των προϊόντων που θίγονται, προτού η χρήση του υιοθετηθεί επίσημα από την Ε.Ε. και τις χώρες – μέλη.

Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου εξέδωσε ανακοίνωση στις 21 Ιανουαρίου κατά του Nutri – Score, τονίζοντας ότι η παρούσα αξιολόγηση, εκτός από άδικη για πολλά προϊόντα, οδηγεί και σε παραπληροφόρηση των καταναλωτών. Με την ανακοίνωσή του ζητάει την de facto κατάταξη του Εξαιρετικού Παρθένου και του Παρθένου Ελαιολάδου στην κατηγορία «Α», ενώ για τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα ζητάει την κατηγορία «Β». Η κίνηση αυτή συμπλέει με την απόφαση της Ισπανικής Κυβέρνησης και της αντίστοιχης επιτροπής που διαχειρίζεται τα προϊόντα ΠΟΠ, αλλά και με την κατεύθυνση των ενεργειών και των πρωτοβουλιών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει μόνο καταγγελτικό λόγο, αλλά προτάσεις τεκμηριωμένες, οι οποίες δεν εξυπηρετούν απλά συντεχνιακά εθνικά συμφέροντα, αλλά προστατεύουν τον ευρωπαίο καταναλωτή, αναγνωρίζοντάς του το δικαίωμα να έχει μια πλήρη και σωστή απεικόνιση του διατροφικού επιπέδου των προϊόντων που καταναλώνει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΚ δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειές, του καταθέτοντας συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα."

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: 7η ΥΠΕ Κρήτη: Ο πρώτος παστεριωτής μητρικού γάλακτος σε Νοσοκομείο της Κρήτης

Κρήτη - κορωνοϊός: 12 κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Μαλεβίζι: 895.000€ για ακόμη τρία σχολεία στο ΕΣΠΑ