Κρήτη

Κρήτη: Ο καθηγητής Βγόντζας για την έξαρση των αυτοκτονιών στο νησί

αυτοκτονία γυναίκα

Για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, την κοινοτική ψυχιατρική και την αναγκαιότητα δομών σε τοπικό επίπεδο για την ψυχολογική υποστήριξη ευάλωτων ομάδων μίλησε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο καθηγητής Ψυχιατρικής του πανεπιστήμιου Κρήτης Αλέξανδρος Βγόντζας, με φόντο τα περιστατικά αυτοχειρίας μέσα σε λίγες ώρες στην Κρήτη

Ο κ. Βγόντζας υπογράμμισε την αναγκαιότητα ίδρυσης Κέντρου Παρέμβασης στην Κρίση, με έδρα το Ηράκλειο, πρόταση που έχει ήδη υποβληθεί αλλά δεν έχει ικανοποιηθεί. Επεσήμανε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να δημιουργήσει δομές “κοντά” στους συμπολίτες που τις έχουν ανάγκη και να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην έγκαιρη αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων που τους ταλαιπωρούν, μέσα στο ιδιαίτερο περιβάλλον της πανδημικής κρίσης αλλά και της οικονομικής στενότητας.

Με αφορμή τα απανωτά περιστατικά αυτοχειρίας μέσα σε ένα 24ωρο, ο κ Βγόντζας έδωσε ορισμένα στατιστικά στοιχεία και συγκεκριμένα ότι α) η Ελλάδα παραμένει χαμηλά στην ΕΕ σε ποσοστά αυτοκτονιών, β) η Κρήτη εμφανίζει διπλάσια σχεδόν ποσοστά αυτοκτονιών σε σχέση με τα ποσοστά άλλων ελληνικών περιφερειών, γ) οι άντρες οδηγούνται συχνότερα στην αυτοχειρία συγκριτικά με τις γυναίκες, δ) κατά τους μήνες Μάη και Ιούνη, διαχρονικά, παρατηρείται αύξηση στις αυτοκτονίες και έξαρση των ψυχικών νόσων.

Οικονομική Κρίση

Επίσης, υπογράμμισε ότι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση δεν οδήγησε σε αύξηση των αυτοκτονιών στην Κρήτη γενικά, ωστόσο μια αύξηση στα περιστατικά σε άντρες στην ηλικία των 45 έως 65, έχει ερμηνευτεί ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι αυτοί έχασαν τα εισοδήματά τους και δεν είχαν εναλλακτικές, πχ τη μετανάστευση εκτός Ελλάδας για ανεύρεση εργασίας.

Η συμπεριφορά που κτυπάει ...καμπανάκι

Ο κ Βγόντζας επεσήμανε ότι ένα μόνο πρόβλημα, πχ οικονομικής φύσης, δεν οδηγεί από μόνο του σε αυτοκτονία καθώς, στα περισσότερα περιστατικά, έχει εντοπιστεί ένα ατομικό, ψυχικό “υπόβαθρο”.

Ερωτηθείς για τα “σύννεφα που μαζεύονται πριν τις αστραπές και τις βροντές”, και θα πρέπει να ανησυχήσουν το περιβάλλον ενός ατόμου με ευαίσθητο ψυχισμό, απαρίθμησε τα προβλήματα στον ύπνο, την έλλειψη όρεξης στο φαγητό και στις δραστηριότητες και την εν γένει αλλαγή στης συμπεριφορά στις διαπροσωπικές σχέσεις και τη δουλειά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Κρήτη: Ακριβός καφές μετά το άνοιγμα της εστίασης - Αυξήσεις τιμών και σε ταβέρνες

Κορωνοϊός: Η "Ελευθερία" για τους Κρητικούς συνεχίζεται...

Κρήτη: Αναβρασμός στους επιχειρηματίες Γάμου & Βάπτισης - Πλήττεται και ο γαμήλιος τουρισμός

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Διανομή προϊόντων στους δικαιούχους ΤΕΒΑ

τρόφιμα ΤΕΒΑ

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει τους πολίτες δικαιούχους του ΤΕΒΑ  ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ  ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 2018-2019 – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΙS 5029840», θα πραγματοποιηθεί διανομή ειδών παντοπωλείου (φέτα, γραβιέρα, κρεμμύδια, πατάτες, πελτές ντομάτας, μακαρόνια, ρύζι, ζάχαρη) στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ, με ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα  28/06/2021.

Η διανομή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  • Τη Δευτέρα 28/06/2021 θα παραλάβουν οι Φορείς των  Π.Ε. Χανίων, Π.Ε. Ρεθύμνου και ο Δήμος Χερσονήσου.
  • Την Τρίτη 29/06/2021 οι Φορείς της  Π.Ε. Λασιθίου.
  • Την Τετάρτη 30/06/2021 οι λοιποί Φορείς της Π.Ε. Ηρακλείου.
  •     Από Δευτέρα 28/06/2021 έως Παρασκευή 02/07/2021 θα παραλάβει τμηματικά ο Δήμος  Ηρακλείου.

Τα τρόφιμα θα διανεμηθούν από τους συμπραττόμενους φορείς της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ, μετά την παραλαβή τους από τον Επικεφαλής της Σύμπραξης και οι συμπραττόμενοι φορείς υποχρεούνται να ενημερώσουν με μήνυμα όλους τους δικαιούχους για τη διάθεση των προϊόντων.

Τυχόν ποσότητες που δεν παραληφθούν από τους ωφελούμενους θα επαναδιανεμηθούν σε ωφελούμενους δικαιούχους.

Κατά τη διαδικασία της διανομής στα σημεία διανομής ενημερώνουμε τους πολίτες ότι θα τηρούνται όλα τα μέτρα και οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19), σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και τις κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδονται από αρμόδιους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετάλλαξη Δέλτα: Γιατί χτύπησε «κόκκινος συναγερμός» σε Ελλάδα και Ευρώπη

Δήμος Ηρακλείου: Έκτακτη ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές λόγω COVID-19

Ηράκλειο: Συναγερμός για το σκυλάκι που έπεσε στη θάλασσα (Φωτογραφίες)