Για τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, την κοινοτική ψυχιατρική και την αναγκαιότητα δομών σε τοπικό επίπεδο για την ψυχολογική υποστήριξη ευάλωτων ομάδων μίλησε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο καθηγητής Ψυχιατρικής του πανεπιστήμιου Κρήτης Αλέξανδρος Βγόντζας, με φόντο τα περιστατικά αυτοχειρίας μέσα σε λίγες ώρες στην Κρήτη
Ο κ. Βγόντζας υπογράμμισε την αναγκαιότητα ίδρυσης Κέντρου Παρέμβασης στην Κρίση, με έδρα το Ηράκλειο, πρόταση που έχει ήδη υποβληθεί αλλά δεν έχει ικανοποιηθεί. Επεσήμανε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να δημιουργήσει δομές “κοντά” στους συμπολίτες που τις έχουν ανάγκη και να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην έγκαιρη αντιμετώπιση των ψυχικών νόσων που τους ταλαιπωρούν, μέσα στο ιδιαίτερο περιβάλλον της πανδημικής κρίσης αλλά και της οικονομικής στενότητας.
Με αφορμή τα απανωτά περιστατικά αυτοχειρίας μέσα σε ένα 24ωρο, ο κ Βγόντζας έδωσε ορισμένα στατιστικά στοιχεία και συγκεκριμένα ότι α) η Ελλάδα παραμένει χαμηλά στην ΕΕ σε ποσοστά αυτοκτονιών, β) η Κρήτη εμφανίζει διπλάσια σχεδόν ποσοστά αυτοκτονιών σε σχέση με τα ποσοστά άλλων ελληνικών περιφερειών, γ) οι άντρες οδηγούνται συχνότερα στην αυτοχειρία συγκριτικά με τις γυναίκες, δ) κατά τους μήνες Μάη και Ιούνη, διαχρονικά, παρατηρείται αύξηση στις αυτοκτονίες και έξαρση των ψυχικών νόσων.
Οικονομική Κρίση
Επίσης, υπογράμμισε ότι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση δεν οδήγησε σε αύξηση των αυτοκτονιών στην Κρήτη γενικά, ωστόσο μια αύξηση στα περιστατικά σε άντρες στην ηλικία των 45 έως 65, έχει ερμηνευτεί ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι αυτοί έχασαν τα εισοδήματά τους και δεν είχαν εναλλακτικές, πχ τη μετανάστευση εκτός Ελλάδας για ανεύρεση εργασίας.
Η συμπεριφορά που κτυπάει ...καμπανάκι
Ο κ Βγόντζας επεσήμανε ότι ένα μόνο πρόβλημα, πχ οικονομικής φύσης, δεν οδηγεί από μόνο του σε αυτοκτονία καθώς, στα περισσότερα περιστατικά, έχει εντοπιστεί ένα ατομικό, ψυχικό “υπόβαθρο”.
Ερωτηθείς για τα “σύννεφα που μαζεύονται πριν τις αστραπές και τις βροντές”, και θα πρέπει να ανησυχήσουν το περιβάλλον ενός ατόμου με ευαίσθητο ψυχισμό, απαρίθμησε τα προβλήματα στον ύπνο, την έλλειψη όρεξης στο φαγητό και στις δραστηριότητες και την εν γένει αλλαγή στης συμπεριφορά στις διαπροσωπικές σχέσεις και τη δουλειά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
Κρήτη: Ακριβός καφές μετά το άνοιγμα της εστίασης - Αυξήσεις τιμών και σε ταβέρνες
Κορωνοϊός: Η "Ελευθερία" για τους Κρητικούς συνεχίζεται...
Κρήτη: Αναβρασμός στους επιχειρηματίες Γάμου & Βάπτισης - Πλήττεται και ο γαμήλιος τουρισμός