Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη - νοσοκομεία: Συγχωνεύσεις κλινικών και μεγάλα κενά μετά τις αναστολές εργασίας

Image
Τα νοσοκομεία καλούνται να ισορροπήσουν μετά την μείωση του αριθμού των υγειομικών, λόγω των αναστολών εργασίας για όσους δεν εμβολιάστηκαν.
 clock 10:20 | 01/09/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Ποδαρικό με το ...αριστερό έκανε ο Σεπτέμβριος στις Μονάδες Υγείας της Κρήτης, καθώς η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας για το προσωπικό που δεν εμβολιάστηκε, φέρνει μεγάλα κενά, συγχωνεύσεις κλινικών και μια σειρά από ...παρενέργειες που θα έχουν επιπτώσεις στην παρεχόμενη δημόσια περίθαλψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεια των νοσοκομείων και των εκπροσώπων των εργαζομένων, 400 περίπου εργαζόμενοι - ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην σίτιση, στην καθαριότητα και στις τεχνικές υπηρεσίες - τέθηκαν σήμερα σε αναστολή στα νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές υγείας σε όλη την Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ακριβής υπολογισμός των υγειονομικών που μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, καθώς υπάρχει ζήτημα με την έλλειψη στοιχείων για το πόσοι έχουν εμβολιαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα, την προσκόμιση των αντίστοιχων πιστοποιητικών κλπ. Αυτό δημιουργεί μια θολή εικόνα, γεγονός που φαίνεται και από την καθυστερημένη υπογραφή των σχετικών εγγράφων τα οποία στη συνέχεια θα επιδοθούν στους εργαζόμενους...

Πέρα από τις αντιδράσεις που καταγράφονται σήμερα σε επίπεδο εργαζομένων και στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού, το ζήτημα είναι η "επόμενη μέρα" και πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε τοπικό επίπεδο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη νέα αυτή πραγματικότητα.

Τα πρώτα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά: Η συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων πιέζει ακόμα περισσότερο τις δομές υγείας, οι οποίες το τελευταίο 18μηνο σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας. Μοιραία αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα μέτρα - μπαλώματα που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν δημιουργούν πλήθος ερωτηματικών... Συγχωνεύσεις κλινικών, μετακινήσεις προσωπικού από δομές της ενδοχώρας προς τα μεγάλα νοσοκομεία έως ότου καλυφθούν τα κενά, κάτι που φαντάζει αδύνατο καθώς η μεγάλη "έξοδος" των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν μπορεί να καλυφθεί άμεσα και έγκαιρα.

Στην δύσκολη προς επίλυση εξίσωση που χρήζει επίλυσης, θα πρέπει να προστεθούν κι άλλοι παράγοντες. Πολλοί υγειονομικοί, αν και εμβολιασμένοι νοσούν από κορωνοϊό άρα δεν εργάζονται, ενώ ένα άλλο κομμάτι βρίσκεται σε καραντίνα, καθώς άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος είτε νοσούν είτε έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα, με συνέπεια ο πραγματικός αριθμός των διαθέσιμων προς εργασία υγειονομικών να είναι ακόμα μικρότερος! Επίσης, υπάρχουν αντιδράσεις από εμβολιασμένους εργαζομένους, οι οποίοι και θα κληθούν να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται από τις αναστολές.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου η μέρα ξημέρωσε με μείον 146 άτομα στο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Αριθμός μικρότερος απ΄ ότι αρχικά είχε προβλεφθεί - αρκετοί εργαζόμενοι έκαναν τις τελευταίες ημέρες το εμβόλιο ώστε να μην στερηθούν την εργασία - ωστόσο τίθεται σοβαρό ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας του ΠΑΓΝΗ.

"Υπάρχει μεγάλο ζήτημα στο νοσοκομείο. Στο ΠΑΓΝΗ, το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών ήταν από τα υψηλότερα στη χώρα, καθώς φτάνει στο 92 με 93% ωστόσο η εξέλιξη αυτή θα φέρει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου με συνέπεια αυτό να φανεί στους ασθενείς και στις καθημερινές ανάγκες", τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στο ekriti.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Δημήτρης Βρύσαλης.

Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από την έξαρση των κρουσμάτων και των αυξημένων αναγκών για νοσηλείες, εξήντα (60) εργαζόμενοι τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας καθώς δεν εμβολιάστηκαν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας. Το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Στο Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου ο αριθμός των υγειονομικών που βγαίνουν σε αναστολή είναι 41 (από τους 420 συνολικά εργαζομένους), και ήδη τα σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του νοσοκομείου έχουν εμφανιστεί. Η δρομολόγηση της συγχώνευσης της Καρδιολογικής με την Παθολογική Κλινική είναι ένα μέτρο που ήδη προκαλεί αντιδράσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για τα παθολογικά περιστατικά στα νοσοκομεία Αγίου Νικολάου και Νεαπόλεως, υπάρχουν όλοι κι όλοι τρεις γιατροί!

"Είμαι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Για πρώτη φορά στην ιστορία του νοσοκομείου μας, υπάρχει μαζική απώλεια προσωπικού. Το 10% των υγειονομικών μπαίνει σε καθεστώς αναστολής εργασίας, υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που νοσούν και δεν εργάζονται αυτό το διάστημα, ενώ κανένα σημάδι δεν υπάρχει στον ορίζοντα για άμεση αναπλήρωση αυτών των κενών", ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Γιώργος Μανουσάκης.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου 65 άτομα από το υγειονομικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου Ρεθύμνου δεν είχαν εμβολιαστεί μέχρι αργά χθες το απόγευμα. Μεταξύ αυτών πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι πέντε γιατροί, 25 νοσηλευτές, 16 διοικητικοί και είκοσι υπάλληλοι από το λοιπό προσωπικό.

Στο Νοσοκομείο Χανίων 109 άτομα επί συνόλου 1.341 τίθενται από σήμερα σε αναστολή εργασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το προσωπικό στο νοσοκομείο έχει εμβολιαστεί το προηγούμενο διάστημα σε ποσοστό 92%.

Γιώργος Λαμπράκης

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας για τις αναστολές

Κρήτη - κορωνοϊός: 196 νέα κρούσματα - 3.628 στην Ελλάδα - 22 θάνατοι

Κρήτη: Ανεμβολίαστος ιερέας, διασωληνωμένος στην Εντατική

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Αγωνία για την έγκυο και το έμβρυο

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis