Τις πύλες εισόδου της νότιας Κρήτης προκειμένου στη συνέχεια να περάσουν στη χώρα και από εκεί σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή, έχουν βρει όπως φαίνεται τους τελευταίους μήνες οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών με τις αφίξεις σκαφών στα νότια παράλια του νησιού να είναι σχεδόν καθημερινά.
Παρά την φύλαξη που υπάρχει από τις λιμενικές αρχές οι οποίες ωστόσο είναι αποδεκατισμένες και τα στελέχη ζητούν συνεχώς ενίσχυση προσωπικού, οι διακινητές επιλέγουν τα νότια παραλία θεωρώντας τα εύκολο πέρασμα.
Οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο για τις αρχές και οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα έχουν φτάσει στο νησί σχεδόν 10.000 άτομα ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 80 περιστατικά.

Μάλιστα, το πιο πρόσφατο, στα νότια της Γαύδου, είχε ως συνέπεια ένας άνδρας να χάσει τη ζωή του.
Χρηματοδότηση... μηδέν
Και όλα αυτά την ώρα που οι δήμοι που καλούνται να διαχειριστούν το μεταναστευτικό, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ ως στήριξη από την πολιτεία. Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης ο οποίος σχεδόν καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους περιστατικά, ότι η δημοτική αρχή χωρίς καμία επιπλέον χρηματοδότηση από την πολιτεία καλείται να βάλει πλάτη, κάτι που όπως λέει δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Έντονη την ίδια ώρα, αν και επίσημα διαψεύδεται το ενδεχόμενο, είναι η συζήτηση που γίνεται για την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη. Μπορεί σε επίσημο επίπεδο να μην υπάρχει κάτι γύρω από αυτό, παρά μόνο διαψεύσεις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να το δούμε και αυτό.
Το όνειρο για μία καλύτερη ζωή πληρώνεται αδρά από τα άτομα που μετακινούνται καθώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται τη θέση τους και ζητούν μεγάλα ποσά για να τους μεταφέρουν. Συνήθως οι ενδιαφερόμενοι καλούνται αναπληρώσουν από 4.000 έως 6.000 δολάρια ενώ στην πρόσφατη περίπτωση του ναυαγίου της Γαύδου, οι μετανάστες πλήρωσαν πάνω από 8.000.
Διαβάστε επίσης:
Κρήτη: Στην Εντατική ο 33χρονος οδηγός - Δίνει μάχη για την ζωή του
Οι δομές που έχτισε η Ιταλία για να στέλνει μετανάστες στην Αλβανία (βίντεο)