Κρήτη

Κρήτη - Κορωνοϊός: "Βροχή" τα πρόστιμα σε μαγαζιά και για μάσκες

μπαρ κορωνοιός

"Βροχή" έπεσαν τα πρόστιμα σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δε συμμορφώνονται με τους κανόνες λειτουργίας που επιβάλλει η πανδημία, αλλά και σε πολίτες που δε φορούν μάσκα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο των 1.603 ελέγχων που πραγματοποίησε το τελευταίο 24ωρο και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. 

Όσον αφορά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Ηράκλειο, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν τρεις παραβάσεις. Στην πρώτη περίπτωση, καφενείο λειτουργούσε μετά τη 1 τα ξημερώματα και στη δεύτερη, σε ταβέρνα, οι πελάτες "πιάστηκαν" όρθιοι και να χορεύουν. Και στις δύο περιπτώσεις επιβλήθηκε χρηματική ποινή ύψους 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. 

Στην τρίτη περίπτωση εντός της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, επιβλήθηκε πρόστιμο 5000 ευρώ σε κατάστημα το οποίο δεν διάθετε άδεια λειτουργίας. 

Στο Ρέθυμνο, η τοπική ΕΛΑΣ βεβαίωσε παράβαση εις βάρος ιδιοκτήτη επιχείρησης καθώς δεν διέθετε ταμπέλα με την πληροφορία του αριθμού των ατόμων που μπορεί -λόγω των περιορισμών- να εισέλθει στο εσωτερικό του καταστήματος. Επίσης, στο Λασίθι συνελήφθη ιδιοκτήτης επιχείρησης καθώς, όπως πιστοποίησαν οι αστυνομικοί, η επιχείρηση εξυπηρετούσε όρθιους πελάτες. 

Μάσκες

Σε ότι αφορά το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μασκών,  στο Ηράκλειο κόπηκαν 9 πρόστιμα σε εργαζομένους και υπεύθυνους καταστημάτων, στα Χανιά σε 5 υπαλλήλους, και στο Λασίθι σε δύο επιβάτες λεωφορείου. 

Επίσης, στο Ηράκλειο, βεβαιώθηκαν 8 παραβάσεις του περιορισμού κίνησης. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ΔΕΘ 2021: Τα μέτρα - ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Ποιοι ωφελούνται- video

Kαιρός στην Κρήτη: "Μυρίζει" φθινόπωρο- Θα βρέξει τοπικά ΒΙΝΤΕΟ

Ανοίγουν αύριο τα σχολεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν μαθητές και γονείς

 

 

Υγεία

Κορωνοϊός - Εμβόλιο AstraZeneca: Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την αιτία των σπάνιων θρομβώσεων

εμβόλιο AstraZeneca

Τη «σκανδάλη» που πυροδοτεί τις εξαιρετικά σπάνιες θρομβώσεις στο αίμα μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θεωρούν ότι εντόπισαν οι επιστήμονες.

Η ομάδα – που εργάζεται στη Βρετανία και στις ΗΠΑ - απέδειξε με εξαιρετική λεπτομέρεια πώς μια πρωτεΐνη στο αίμα έλκεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου, σύμφωνα με το BBC.

Πιστεύουν λοιπόν ότι αυτό ξεκινά μια αλυσιδωτή αντίδραση, που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνους θρόμβους.

Το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται ότι έχει σώσει μέχρι στιγμής περίπου ένα εκατομμύριο ζωές από την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ωστόσο σπάνια περιστατικά επικίνδυνων θρομβώσεων είχαν ως αποτέλεσμα η χορήγησή του σε κάποιες χώρες να συστήνεται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συνέστησε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου στους άνω των 60 ετών.

Αγώνας δρόμου για τους επιστήμονες

Τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, κάποια από αυτά θανατηφόρα, έχουν πυροδοτήσει έναν αγώνα δρόμου μεταξύ των επιστημόνων προκειμένου να κατανοήσουν τι είναι αυτό που τα προκαλεί και πώς αυτό μπορεί να αποφευχθεί.

Στην ερευνητική ομάδα του Κάρντιφ, στην Ουαλία, χορηγήθηκε από την κυβέρνηση έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να βρει τις απαντήσεις.

Και οι ίδιοι οι επιστήμονες της AstraZeneca συμμετείχαν στο ερευνητικό project μετά τη δημοσίευση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας τόνισε ότι οι θρομβώσεις είναι πιο πιθανό να συμβούν εξαιτίας της μόλυνσης Covid παρά του εμβολίου, προσθέτοντας ότι η εξήγηση για τι συμβαίνει αυτό προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό που βρήκαν είναι το έναυσμα αυτού που προκαλεί τις θρομβώσεις και ότι έπονται πολλά βήματα στη συνέχεια.

Ειδικότερα, πιστεύουν ότι το επόμενο στάδιο είναι η «άστοχη ανοσία», αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί σε περαιτέρω έρευνα.

Εκτιμούν ότι οι θρομβώσεις προκαλούνται όταν ο οργανισμός μας μπερδεύει την πληροφορία που λαμβάνει από το εμβόλιο με αποτέλεσμα να απελευθερώνει αντισώματα στο αίμα, τα οποία συσσωρεύονται προκαλώντας τον σχηματισμό επικίνδυνων θρόμβων αίματος.

Ωστόσο, αυτό απαιτεί μια σειρά από ατυχή γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί οι θρόμβοι είναι τόσο σπάνιοι.

Οι θρόμβοι αυτοί, γνωστοί ως ανοσοθρομβωτική θρομβοπενία που προκαλείται από το εμβόλιο, έχουν συνδεθεί με 73 θανάτους από τις σχεδόν 50 εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca που χορηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ παγκοσμίως η θνητότητα από θρόμβωση έπειτα από εμβολιασμό με AstraZeneca κυμαίνεται στο 0,22 ανά εκατομμύριο δόσεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς δρούσε το κύκλωμα με τα πλαστά πιστοποιητικά: Οι επίορκοι αστυνομικοί είχαν στο πελατολόγιο ποινικούς

Κορωνοϊός: Από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου το πρώτο δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες

Κορωνοϊός - Πλεύρης: Μόνο εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και παιδιά με self test στα χριστουγεννιάτικα πάρκα

ESPA BANNER