Κρήτη

Κρήτη: Καθαρισμοί από την Πολιτική Προστασία στο Σέλινο

Κρήτη: Καθαρισμοί από την Πολιτική Προστασία στο Σέλινο

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης, συνέχισε με μεγάλη επιτυχία τις εθελοντικές δράσεις της προχωρώντας τη Κυριακή, στο καθαρισμό με κλαδοκοπές στις περιοχές Σκλαβοπούλα, Μουστάκο, Λαγκαδά και Αζογυρέ, Χασί, Βουτά του Δήμου Κανδάνου – Σελίνου που δοκιμάστηκαν από τη πρόσφατη πυρκαγιά.

Με επικεφαλής τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Τάσο Κουρουπάκη και με τη συνεργασία του Δημάρχου Κανδάνου - Σελίνου Αντώνη Περράκη, του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Στέλιου Καλογρίδη και του Πολιτιστικού Συλλόγου
Σκλαβοπούλας, προχώρησαν σε κομβικής σημασίας καθαρισμούς και κοπές κλαδιών, ενέργειες απαραίτητες για την απρόσκοπτη – χωρίς εμπόδια – πρόσβαση μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων.

Στη δράση παραβρέθηκε, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, όπου στη συνέχεια έλαβε χώρα συζήτηση για τη μελέτη δημιουργίας αντιπλημμυρικών έργων στη περιοχή ενόψει χειμώνα.

Στον καθαρισμό, ουσιώδης ήταν ο ρόλος για ακόμη μια φορά του εθελοντικού κλιμακίου Εκτάκτων Αναγκών της Αγυιάς, καθώς και η συμμετοχή του εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου Βουτά, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του συνόλου των πολιτών-εθελοντών των περιοχών που
συνέβαλαν στο εγχείρημα καθαρισμού. Ενδεικτικό είναι ότι εθελοντές, κάτοικοι της περιοχής, ανεξαρτήτως ηλικίας συμμετείχαν έμπρακτα στον εθελοντικό καθαρισμό, ενώ μετά εξέφρασαν τις ευχαριστίες σε όλους όσους πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους.

Τονίζεται ότι, η σπουδαιότητα των δράσεων παραμένει τεράστια καθώς συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον εθελοντισμό, στη διατήρηση ενός ασφαλούς αστικού περιβάλλοντος, όπως επίσης και στον περιορισμό πιθανών καταστροφών στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Τάσος Κουρουπάκης ευχαρίστησε το κόσμο και τους τοπικούς φορείς του Δήμου Σελίνου - Κανδάνου, για το τρόπο που υποδέχτηκαν και αγκάλιασαν την εθελοντική δράση ενώ στη συνέχει δήλωσε, «η σημερινή εθελοντική δράση από το τμήμα
της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης είναι αφιερωμένη στη περιοχή του Δ. Κανδάνου – Σελίνου θέλοντας να περάσουμε δύο μηνύματα σε όλη τη Περιφέρεια Κρήτης. Πρώτον, πως δεν ξεχνάμε και δεν αφήνουμε αβοήθητες τις περιοχές που έχουν ταλαιπωρηθεί από τις καταστροφές, ενόψει και του επικείμενου χειμώνα. Δεύτερον, να βλέπουμε το δάσος και όχι το δέντρο, κάτι που και οι μικρές κοινωνίες πρέπει να ακολουθήσουν.

Να βλέπουμε τους δρόμους καθαρούς, να υπάρχει πρόσβαση για όλα τα οχήματα και πάνω από όλα να καταλάβουμε πως η εθελοντική αποψίλωση και η κλαδοκοπή προστατεύουν εμάς, τη περιουσία και το τόπο μας. Κάθε πράξη εθελοντισμού αποκτά μεγαλύτερη αξία για την κοινωνία των πολιτών».

Κρήτη

Ελλάδα

Μοναδικές εναέριες λήψεις: Φάλαινες, δελφίνια και φυσητήρες ταΐζουν τα μικρά τους - βίντεο

Φαλαινες φυσητήρες

Μπροστά στη θέα του εκπληκτικού πελάγους της Μεσογείου, με τις αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος να στολίζουν τον ουρανό, ένα ιδιαίτερο γεγονός ήρθε να πλαισιώσει το τοπίο και να παραδώσει στο κοινό μία εικόνα μοναδική. Όταν εμφανίστηκε ξαφνικά μία αγέλη από δελφίνια, φυσητήρες και ζιφιούς να θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους στα νερά του Ιονίου Πελάγους, οι κάμερες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» δεν έχασαν την ευκαιρία να απαθανατίσουν με τον φακό τις εντυπωσιακές εικόνες.

Οι εναέριες λήψεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των επιστημόνων του Ινστιτούτου στο πλαίσιο προγραμμάτων για επιστημονικούς σκοπούς μεν, αλλά και σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανάγκη προστασίας των συγκεκριμένων θαλάσσιων ζώων. Οι εικόνες αυτές καταγράφονται για πρώτη φορά στη Μεσόγειο, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και οι μοναδικές σε παγκόσμιο επίπεδο.
 

 

Το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» μελετά τους φυσητήρες της Ελληνικής Τάφρου -από την Κεφαλονιά μέχρι την νότια Κρήτη και την Ρόδο- τα τελευταία 25 χρόνια και γνωρίζει τους περισσότερους έναν προς ένα, χάρη στη μέθοδο της φωτοταυτοποίησης.

Ο φυσητήρας είναι ο θρυλικός Moby Dick. Οι αρσενικοί μπορούν να φτάσουν τα 20 μέτρα μήκος στους ωκεανούς και τα 15-16 μέτρα στη Μεσόγειο και την Ελλάδα. Οι φυσητήρες της Μεσογείου απειλούνται άμεσα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μόνο περίπου 200 ζουν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Η πλειονότητά τους ζει κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου, που έχει αναγνωριστεί ως περιοχή ΙΜΜΑ - περιοχή παγκοσμίου σημασίας για τα κητώδη.

Οι φυσητήρες ζουν μαζί με τα παιδιά τους σε μεγάλες οικογένειες (κοινωνικές ομάδες), που μετακινούνται μαζί. Η καθημερινή κοινωνική τους ζωή περιλαμβάνει ποικίλα περιστατικά, που συχνά μοιάζουν με τα δικά μας. Μετά από αρκετές καταδύσεις διατροφής, η κοινωνική ομάδα συναντιέται στην επιφάνεια, ώστε οι μητέρες να μπορέσουν να θηλάσουν τα μικρά τους.

 

 

 

 

Θλιβερό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι στην πραγματικότητα οι θάλασσες μας δεν είναι γεμάτες με κητώδη πλάσματα, αλλά σταδιακά τείνουν να «αδειάζουν». Ο αριθμός των φυσητήρων, των ζιφιών και των δελφινιών σταδιακά μειώνεται και μεταξύ των παραγόντων που ευθύνται για τον αφανισμό τους περιλαμβάνται οι συγκρούσεις με τα πλοία, η κατάποση πλαστικών απορριμάτων, η χρήση στρατιωτικών σονάρ και ο μαζικός θάνατος που επιφέρουν, η ηχορύπανση που προκαλέιται από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, η υπεραλίευση της τροφής τους και πολλοί άλλοι.

Οι επιστήμονες χρειάστηκαν περισσότερους από δύο μήνες στην ανοιχτή θάλασσα για να συλλέξουν το υλικό συχνά κάτω από δύσκολες ή ακόμη και επικίνδυνες συνθήκες. Συνειδητά, πάντως, στα στιγμιότυπα επιλέχθηκε να αναδειχθεί η ομορφιά και ο πλούτους των θαλασσών μας, ως μία ανάσα ελπίδας κι αισιοδοξίας, ως η κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ό,τι πολύτιμο έχει απομείνει στο περιβάλλον μας.

Ένας «καμβάς» από τη φύση για εμάς. Ένα δώρο που σίγουρα αξίζει να προστατέψουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να χαρίσουμε τη ζωή στους θαλάσσιους γείτονές μας και η ανταμοιβή τους; Να δίνουν χρώμα στον μάλλον... άδειο καμβά των ανθρώπων.

 

 

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ρέθυμνο: Ένα οραματικό έργο για την πόλη εξήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας

Νέα ΚΥΑ: Έτσι θα ανοίξουν σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητισμός και κολυμβητήρια

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Κατσανέβας