Κρήτη

Κρήτη: Η περιοχή - έκπληξη με ρεκόρ... βροχόπτωσης

βροχή καλοκαίρι

Ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας αναλύει τα βροχομετρικά στοιχεία της Τρίτης στην Κρήτη και αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε περιοχή έκπληξη.

"Παρά το γεγονός ότι δεν είναι σύνηθες στο νησί μας να εμφανίζονται βροχές στο μήνα Ιούλιο, όπως φαίνεται στο συνημμένο πίνακα κατά τόπους τα φαινόμενα βροχής ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα και η καταγραφή τους οφείλεται στο δίκτυο εγκατάστασης μετεωρολογικών σταθμών από Δήμους, ερασιτέχνες και ιδιώτες προσφέροντας σημαντική γνώση  στην κατανομή του καιρού στο νησί μας. Από το ιστορικό στατιστικό αρχείο της ΕΜΥ τα μέσα ύψη βροχής για το μήνα Ιούλιο στο νησί μας είναι:

Χανιά (Αεροδρόμιο) : 0,5 χιλιοστά, Ρέθυμνο (πόλη) : 0,5 χιλιοστά, Ηράκλειο (Αεροδρόμιο) : 1,0 χιλιοστό, Σητεία (Αεροδρόμιο) : 0,3 χιλιοστά, Τυμπάκι (Αεροδρόμιο) : 0,1 χιλιοστά και Ιεράπετρα (πόλη) : 0,2 χιλιοστά. Τα ύψη βροχής αυτά, αν και πολύ χαμηλά, υποδηλώνουν ότι ο Ιούλιος δεν είναι ένας μήνας παντελώς άνομβρος αλλά κατά περιόδους εμφανίζονται κάποιες βροχές οι οποίες όμως δεν εμφανίζονταν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αυτό φυσικά οφείλονταν στις περιορισμένες καταγραφές λόγω ελάχιστου αριθμού εγκατεστημένων μετεωρολογικών σταθμών.

Η χθεσινή λοιπόν καταγραφή από το υπάρχον πλέον δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών ανέδειξε αρκετές εκπλήξεις αλλά και σημαντική γνώση στην κατανόηση των συνθηκών ατμοσφαιρικής αστάθειας καθώς και των παραγόντων της γεωμορφολογίας των διαφόρων περιοχών του νησιού που επηρέασαν με τη δική τους δυναμική στην εκδήλωση των φαινομένων.

Μεγάλη έκπληξη ήταν το ύψος βροχής που σημειώθηκε στη Γέργερη Ηρακλείου με 42 χιλιοστά (42 τόνοι νερού ανά στρέμμα επιφάνειας) τα οποία μάλιστα έπεσαν περίπου σε 40 λεπτά. Προφανώς σε ένα αστικό περιβάλλον ή και σε μία περιοχή με προβλήματα εγκλωβισμού της φυσικής απορροής θα είχαν προκαλέσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα. Το νούμερο δε αυτό (του ύψους βροχής) ήταν ιδιαίτερα υψηλό συγκρινόμενο και με περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που είθισται την περίοδο αυτή να εμφανίζουν καταιγίδες με ισχυρές βροχοπτώσεις, συνοδεία και χαλαζιού πολλές φορές, αλλά με ύψη βροχής αρκετά χαμηλότερα.

Έκπληξη επίσης ήταν το γεγονός ότι η αστάθεια, η οποία κύρια προκαλεί φαινόμενα σε ορεινές περιοχές με μεγαλύτερες μάλιστα εντάσεις φαινομένων, προκάλεσε φαινόμενα και σε νότιες περιοχές του νησιού και μάλιστα κοντά στην παράκτια ζώνη με αξιόλογα για τις περιοχές αυτές ύψη βροχής (Πλακιάς 18 χιλιοστά, Τυμπακι 2,6 χιλιοστά).

Σημαντικό επίσης ήταν το γεγονός ότι καταγράφηκαν από τα συστήματα ανίχνευσης ηλεκτρομαγνητικής δραστηριότητας κεραυνοί στην ενδοχώρα του Ηρακλείου (περισσότερο στις ορεινές ζώνες) καταγραφές που δικαιολογούν τα σημαντικά ύψη βροχής που σημειώθηκαν στις περιοχές αυτές.

Η δυναμική της ατμόσφαιρας έχει πάντα τον πρώτο λόγο και εμείς απλά παρακολουθούμε και μαθαίνουμε διαρκώς".

βροχομετρικά στοιχεία 7 Ιουλίου
βροχομετρικά στοιχεία 7 Ιουλίου
βροχομετρικά στοιχεία 7 Ιουλίου
βροχομετρικά στοιχεία 7 Ιουλίου

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ένας χρόνος από τον άδικο χαμό της Κάλλιας - Τελετή μνήμης

κάλλια λάμα

Σε λίγες ημέρες, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον άδικο χαμό της 32χρονης Κάλλιας Λάμα, της νεαρής μητέρας, που βρήκε τον θάνατο στον ΒΟΑΚ στο ύψος της Αγίας Πελαγίας.

Το σοκαριστικό τροχαίο έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη των διερχόμενων οδηγών, όταν η μηχανή με συνεπιβάτιδα την άτυχη γυναίκα καρφώθηκε πάνω σε αυτοκίνητο που επιχείρησε αναστροφή στο ύψος του βενζινάδικου.

Η ομάδα SOS BOAK μετρά έναν χρόνο ζωής, καθώς δημιουργήθηκε αμέσως μετά το φρικτό τροχαίο, και τα μέλη της δίνουν ραντεβού, το Σάββατο 15 Αυγούστου, στη μία το μεσημέρι στο 16ο χιλιόμετρο Ηρακλείου-Ρεθύμνου, στο βενζινάδικο.

Θα τιμήσουν η μνήμη των 60 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Κρήτης το 2019 εγκαινιάζοντας τη δράση ενός λεπτού σιγή, ένα δευτερόλεπτο για κάθε άνθρωπο που χάθηκε...

 

Ραντεβού στο σημείο που έχασε τη ζωή της η Κάλλια δίνουν τα μέλη της ομάδας SOS BOAK
Ραντεβού στο σημείο που έχασε τη ζωή της η Κάλλια δίνουν τα μέλη της ομάδας SOS BOAK

 

ενός λεπτού σιγή στους 60 ανθρώπους που
ενός λεπτού σιγή στους 60 ανθρώπους που "έφυγαν" το 2019