Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Χάνουν την περιουσία τους χιλιάδες Κρητικοί εάν δεν δοθεί παράταση για τους δασικούς χάρτες

Image
δασικοί χάρτες
 clock 18:11 | 15/05/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

 

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες γης στην Κρήτη καθώς αύριο Δευτέρα 16 Μαίου, λήγει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες και δεν έχουν προλάβει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους σε Ηράκλειο και Λασίθι με κίνδυνο να χάσουν την περιουσία τους.

Οι δασικοί χάρτες αποτελούν βέβαια μονόδρομο με βάση την κοινοτική νομοθεσία θα πρέπει όμως να δοθεί το χρονικό περιθώριο στους πολίτες καθώς η πανδημία ,ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν προβληματίζουν τους ιδιοκτήτες γης.

Αγροτικοί φορείς, Δήμαρχοι και Τεχνικό επιμελητήριο έχουν και επισήμως με επιστολές τους στον αρμόδιο υπουργό, ζητήσει την παράταση της προθεσμίας ενώ βουλευτές έχουν καταθέσει και σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.

Ενδεικτική είναι η επιστολή του Αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας που αναφέρει ότι με τα έως τώρα "δεδομένα από τους εμπλεκόμενους φορείς, διαφαίνεται ότι θα μείνουν εκτός ένας μεγάλος όγκος υποθέσεων, καθώς είναι μία χρονοβόρα διαδικασία για να επιτευχθεί η ορθή αποτύπωση και χαρακτηρισμός των γαιών".

Και συνεχίζει:

"Σημαντικό επίσης στοιχείο για την ολοκλήρωση της αποτύπωσης είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο πρωτίστως να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών για τις εκτάσεις πού καλύπτονται από π.χ. φασκόμηλο, θυμάρι, ασπάλαθο αχινοποδι, κ.α. (σύνολο 27 είδη που φύονται στις παραπάνω περιοχές) που δεν αποτελούν δασική βλάστηση.

Με το δεδομένο ότι πέραν αυτής της ημερομηνίας (26/5/2022) οι ιδιοκτήτες χάνουν το δικαίωμα να προβούν σε ενστάσεις (σύμφωνα με το νόμο), αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν δεν ενεργήσετε ΆΜΕΣΑ με τις ανάλογες διαδικασίες.

Από τα παραπάνω σας καλούμε να ορίσετε νέα ΠΑΡΆΤΑΣΗ της καταληκτικής ημερομηνίας, τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους 2022 για να προλάβουν να διεκπεραιωθούν όλες οι περιπτώσεις.

Σας καλούμε επίσης να προγραμματίσετε άμεσα, ΣΥΝΆΝΤΗΣΗ στο γραφείο σας με εμάς, ώστε να σας εξηγήσουμε εν συντομία και με απόλυτη σαφήνεια το σύνολο των ζητημάτων από όπου προκύπτουν όλα τα προβλήματα, τονίζοντας σας τις επίμαχες διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας σε αυτό το αίτημα μας και είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση".

Τι λέει η Αποκεντρωμένη διοίκηση

Από την πλευρά της η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Κοζυράκη μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο Ράδιο Κρήτη ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι η Κρήτη ανήκει στις περιοχές όπου δεν υπάρχει το τεκμήριο της κυριότητας του δημοσίου στις μη αγροτικές περιοχές εξηγώντας ότι τόσο ο ιδιώτης όσο και το κράτος επί ίσoις όροις πρέπει να υποδείξουν σε ποιον ανήκει η κυριότητα. 

Η ίδια απηύθυνε για άλλη μια φορά  έκκληση καλώντας τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν για τις αντιρρήσεις, καθώς ακόμα κι αν δοθεί νέα παράταση, αυτή θα είναι μια άτυπη παράταση λίγων ημερών.

Αν δεν δοθεί η παράταση, πρόσθεσε η κ. Κοζυράκη οι ιδιοκτήτες θα πρέπει  να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά και να καταβάλλουν το αντίστοιχο παράβολο, το οποίο σύμφωνα με την ίδια έχει μειωθεί αρκετά. Αν κάποιος δεν ασχοληθεί με την παραπάνω διαδικασία χάνει αυτόματα το δικαίωμα ένστασης. Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής όσων εκτάσεων εμφανίζονται στον δασικό χάρτη. ξεκαθάρισε η κ. Κοζυράκη. 

Θυμίζουμε ότι οι αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη και οι αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ειδική εφαρμογή. Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής όσων εκτάσεων εμφανίζονται στον δασικό χάρτη.

Γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο των αναρτημένων δασικών χαρτών Ηρακλείου & Λασιθίου καθώς και για τον τρόπο υποβολής των αντιρρήσεων, παρέχονται στα Σημεία Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη με έδρα τα γραφεία των Δ/νσεων Δασών και στα τηλέφωνα, για το Ηράκλειο: 2810 264941, 2810264965 και 2810264940 και για το Λασίθι στο τηλέφωνο 2841082490.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 174 νέα κρούσματα στην Κρήτη - 3.269 συνολιά σε όλη τη χώρα

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στο Σύδνεϊ της Αυστραλίας

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis