Κρήτη

Κρήτη: Φροντίδα στο υψηλότερο αμπέλι της Ευρώπης! (φωτο)

πυρομπούκαλος

Το υψηλότερο αμπέλι της Ευρώπης σε υψόμετρο 1.136 μέτρων στο Λιμνάκαρο του Οροπεδίου Λασιθίου, φρόντισαν από τις κακουχίες του χειμώνα, ο 93χρονος Νίκος Αγογλωσσάκης, γνωστός και ως Πυρομπούκαλος, ο ανιψιός του Μιχάλης και ο ιδιοκτήτης του αμπελιού, τέως Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Μηλιαράς, ο οποίος περιγράφει το κρητικό "τελετουργικό" στο limnakaros.blogspot.gr:

Μια ξεχωριστή μορφή εξ Αρχανών, βρέθηκε χθες στο κτήμα του Λιμνάκαρου. Ο Νικόλαος Αγογλωσσάκης ετών 93, ο επονομαζόμενος Πυρομπούκαλος. Μαζί με τον "κηδεμόνα"ανηψιό του Μιχάλη Αγογλωσσάκη, αποτελέσαμε μια μοναδική ομάδα Ορέων (με παλιές ρίζες...) 
Βάλαμε στόχο να αποκαταστήσουμε τις ζημιές από το βάρος του χιονιού και τις κακοκαιρίες του χειμώνα, στο αποδεδειγμένα υψηλότερο αμπέλι των ορέων του τόπου μας και να κάνουμε την απαραίτητη καλλιέργεια. Το συνηθίζουμε, η ίδια ομάδα από τότε που το φυτέψαμε.(1998).
 

πυρομπούκαλος

πυρομπούκαλος, by renas

Ο Πυρομπούκαλος, που έχει ήδη χαρακτηριστικά θρύλου στο χωριό του και στους οινοπότες της παρέας, είναι ένας υπέροχος άνθρωπος... Αειθαλής γέροντας, μερακλής, δυνατός οινοπότης, καλοκάγαθος, τραγουδιστής, ψάλτης, φορτωμένος με αναμνήσεις του τόπου του και της μακράς παρουσίας του στο ψευτοντουνιά, έγραψε χθές μια ακόμη Ορέα σελίδα στο Ημερολόγιο του Λιμνάκαρου.

πυρομπούκαλος

πυρομπούκαλος, by renas

Συντόνισε την ομάδα, δούλεψε, τραγούδησε, έψαλε την Ζ´ ωδή του Ακαθίστου ύμνου,(... άμπελος αληθινή τον βότρυν τον πέπειρον η γεωργήσασα, οίνον στάζοντα τον τας ψυχάς ευφραίνοντα...),χαιρέτησε τους περαστικούς στερεότυπα και με περισσή φυσικότητα " γειά σου Μανώλη..."και κράτησε χαμηλά με τις ατάκες του την ένταση μας, από την κούραση από τις προσπάθειες της καλλιέργειας.
Το επιδόρπιο της εργασίας είχε απ´ όλα μαζί με τις ευχές "και του χρόνου..."

 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κουνούπια “πολιορκούν” γειτονιές και σπίτια

κουνούπια

“Πολιορκημένοι” από κουνούπια αισθάνονται αρκετοί κάτοικοι του Ηρακλείου, κυρίως στις δυτικές συνοικίες, οι οποίοι και διαμαρτύρονται έντονα καθώς φέτος το καλοκαίρι η κατάσταση έχει οξυνθεί όπως λένε, με την παρουσία των εντόμων να είναι ιδιαίτερα προβληματική.

 “Και πέρυσι η κατάσταση ήταν ζόρικη, αλλά φέτος το κακό έχει παραγίνει” μεταφέρουν πολίτες στο ekriti.gr.

Εντομοαπωθητικά, φιδάκια και ταμπλέτες επιστρατεύονται κυρίως τη νύχτα προκειμένου να “παραλύσουν” την κυκλοφορία των εντόμων και να “διασφαλίσουν” τον ύπνο των κατοίκων, αλλά και να προστατεύσουν το ευαίσθητο δέρμα, κυρίως των μικρών παιδιών.

Οι πληθυσμοί των κουνουπιών φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί σε Θέρισσο, Μασταμπά και Τρεις Βαγιές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Το ekriti απευθύνθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρο Βαμβακά αλλά και στον προιστάμενο του Τμήματος Δημόσιας Υγείας Αντώνη Παπαδάκη, καθώς η Περιφέρεια έχει στην ευθύνη της το πρόγραμμα ψεκασμού μέσω τριετούς σύμβασης με εργολαβικό γραφείο που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, το οποίο και ανέλαβε την εργολαβία μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι η Διεύθυνση έχει γίνει φέτος δέκτης σχετικών παραπόνων και ότι το θέμα θα εξεταστεί σε συνεννόηση με τον εργολάβο για να διαπιστωθεί εάν έχει τοπικό χαρακτήρα ή όχι.

Τηλέφωνα για τα συνεργεία ψεκασμού

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310-678910 και στο 8001124424 προκειμένου να αναφέρουν την περιοχή τους και συνεργείο να “επιμείνει” τοπικά σε ψεκασμό.

Όπως επισημαίνεται από την Περιφέρεια, για τους αυξημένους πληθυσμούς “ενοχοποιούνται” λιμνάζοντα ύδατα πχ εγκαταλελειμμένες πισίνες, γούρνες, δεξαμένες ή βαρέλια με νερό. 

Στο ερώτημα, όμως, ποια είναι η εικόνα για τις μεγαλύτερες εστίες στάσιμων νερών, όπως  τα ρέματα και οι ποταμοί, αν δηλαδή έχουν καθαριστεί επαρκώς, η απάντηση ήταν ότι ο εργολάβος δίνει μεγάλο βάρος σε αυτό το κομμάτι και ειδικότερα στον Γιόφυρο, στον οποίο σχετικές εργασίες έγιναν και πριν από λίγες ημέρες.

Μαρία Ζαννιά

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Στα ύψη η θερμοκρασία - Με τους 38 βαθμούς Κελσίου "φλέρταρε" ο υδράργυρος στη Μεσαρά

Χρυσοπηγή: Η συνοικία του Ηρακλείου με τις σπηλιές που θυμίζουν ...φαβέλες (Φωτογραφίες)

Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου με τον ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου