Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη - Ευλογιά των προβάτων: Κανένα νέο κρούσμα - Συνεχίζονται οι έλεγχοι

πρόβατο
 clock 14:35 | 23/01/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Ανησυχία επικρατεί στις κτηνοτροφικές μονάδες της Κρήτης εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Σταύρος Τζεδάκης, μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη, για τις διαδικασίες που ακολουθούνται μετά το θετικό κρούσμα ευλογιάς που εντοπίστηκε σε κοπάδι εκτροφής στον δήμο Αρχανών Αστερουσίων.

''Σημαντική η τήρηση των μέτρων'' τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα. Όπως μας ενημέρωσε χθες (22/01) έγιεν η θανάτωση περίπου 250 αιγοπροβάτων από το ποιμνιοστάσιο στο Μαδέ του δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έλεγχοι από τη Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται  στα ποιμνιοστάσια που βρίσκονται σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων απ’ αυτό που βρέθηκε το κρούσμα.

Τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα βρίσκονται ήδη σε ισχύ για την αποφυγή εξάπλωσης  της ζωονόσου ενώ παράλληλα ορίζεται πως μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου τα αιγοπρόβατα θα παραμείνουν σε καραντίνα καθώς δεν θα γίνονται μετακινήσεις για σφαγή.

Image
πρόβατα

Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Τζεδάκης δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής συμπτώματα δερματοπάθειας σε άλλα πρόβατα, δίνοντας έτσι μια μικρή δόση ελπίδας στους κτηνοτρόφους.

Όπως έγινε γνωστό τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της ζωονόσου. Αυτό συνεπάγεται με ελέγχους σε φορτηγά που μεταφέρουν ζωοτροφές καθώς όπως προβλέπεται γίνεται και υγειονομικός καθαρισμός σε ποιμνιοστάσια και τυροκομεία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Σταύρος Τζεδάκης δήλωσε πως προκειμένου να προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί ο υγειονομικός μηχανισμός της Περιφέρειας ενώ παράλληλα και η ατομική ευθύνη του κτηνοτρόφου θα συμβάλλουν καθοριστικά στο να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοκαριστικό περιστατικό: Νεαροί κρεμάστηκαν πίσω από αστικό λεωφορείο (βίντεο)

Ηράκλειο - Εκπτώσεις: Βόλτες με άδειες σακούλες στην αγορά...

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis