Κρήτη

Κρήτη: Επτά χρόνια φυλακή για την μαχαιριά στην καρδιά του 45χρονου

νόμος, δικαστήριο

Σε αυστηρή ποινή καταδίκασε τη Δευτέρα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων έναν 38χρονο κτηνοτρόφο από τις Καρίνες του δήμου Αγίου Βασιλείου, ο οποίος πριν τρία χρόνια είχε επιτεθεί και είχε μαχαιρώσει στην καρδιά έναν 45χρονο, πρώτο του εξάδελφο, επίσης κτηνοτρόφο.

Το ΜΟΔ Χανίων έκρινε ένοχο τον 38χρονο, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, οπλοφορία και οπλοχρησία και τον καταδίκασε σε 7 χρόνια φυλάκιση (κατά συγχώνευση). Το δικαστήριο ομόφωνα (7-0) απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης να αναγνωριστεί στον δράστη το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, του αναγνώρισε ωστόσο κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν οι τακτικοί δικαστές) το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Σύμφωνα δε με τον δικηγόρο του θύματος, Μανώλη Πετρακάκη, υπάρχει ικανοποίηση για την απόφαση του ΜΟΔ Χανίων και την αυστηρή ποινή για πράξη που παρ’ ολίγον να στερήσει τη ζωή ενός ανθρώπου, προσθέτοντας ότι με την ελπίδα της ειλικρινούς μεταμέλειας του δράστη στο μέλλον και της ειρήνευσης των σχέσεων των δυο πλευρών, έγινε σχετική δήλωση προς το δικαστήριο από την πλευρά του θύματος ότι επιθυμεί να ανασταλεί η ποινή του δράστη μέχρι το Εφετείο, κίνηση η οποία θα πρέπει να εκτιμηθεί για την επαναπροσέγγιση των δυο οικογενειών και την εξομάλυνση των σχέσεων τους.

Έτσι το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ποινή, υπό τον όρο να εμφανίζεται ο δράστης στο αστυνομικό τμήμα μια φορά τον μήνα, όπως αναφέρουν τα Ρεθεμνιώτικα Νέα.

Το αιματηρό επεισόδιο είχε σημειωθεί στις 10 Φεβρουαρίου του 2018 στις Καρίνες. Το θύμα βρισκόταν σε υπόστεγο ζώων που διατηρεί 2 χιλιόμετρα περίπου έξω από το χωριό. Ο δράστης πέρασε από το σημείο με το αυτοκίνητο του, σταμάτησε, με μαχαίρι που κρατούσε επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στον 45χρονο, επιφέροντας του σοβαρά τραύματα στην περιοχή της καρδιάς και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Μια διένεξη για βοσκοτόπια στην ευρύτερη οικογένεια, κάποιους μήνες νωρίτερα, όπου το θύμα τάχθηκε με την πλευρά του δίκιου, ήταν αυτή που οδήγησε τον 38χρονο κατηγορούμενο στην τέλεση της κακουργηματικής πράξης.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Τροχαίο στην παραλιακή με τραυματία

Ηράκλειο - τροχαίο δυστύχημα: Μετά τον πατέρα "'έφυγε" και ο γιος

Κρήτη: Δύο ιερείς φέρονται να εμπλέκονται στον βιασμό του 19χρονου

Κρήτη

Στη Βουλή το μνημόνιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου και η σχέση της Κρήτης

Χάρης Μαμουλάκης

Διευκρινίσεις σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, ζητάει με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Σωκράτη Φάμελλου και 29 ακόμη Βουλευτών.

Αναλυτικά σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

«Εγείρονται πολλά ερωτηματικά, μεταξύ άλλων, και για το κατά πόσο αυτό το έργο μπορεί να είναι συμβατό με το ηλεκτρικό διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας και δη με την μικρή και μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Δυο έργα υποδομής που έχουν προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχιστεί από την σημερινή, στο όνομα της μείωσης του ενεργειακού κόστους για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας του τόπου μας.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας υπέγραψε στις 15/10 Μνημόνιο Κατανόησης με τον Υπουργό Πετρελαίου & Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, σχετικά με την προοπτική μελετητικής ωρίμανσης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης με υποθαλάσσιο καλώδιο των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ειδικό τύπο της ενέργειας, το μνημόνιο περιλαμβάνει την πρόβλεψη για σύσταση κοινών ομάδων εργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων για την διερεύνηση των λεπτομερειών του έργου, το οποίο αργότερα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.

Από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις προκύπτει, επίσης, ότι στην συζήτηση μεταξύ των μερών εξετάζεται η ένταξή του στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με την 5η λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021, για το συγκεκριμένο έργο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 4 διαφορετικοί project promoters, οπότε προκύπτει το εύλογο ερώτημα του ποιος θα είναι ο project promoter του έργου, με τι κριτήρια θα επιλεγεί και από ποια διαδικασία καθώς και το ποια θα είναι η εμπλοκή στο σχετικό εγχείρημα των εθνικών φορέων του ενεργειακού μας συστήματος.

Για όλα τα παραπάνω, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα:

1) Ποια βήματα προβλέπει η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την μελετητική ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου;

2) Με ποια διαδικασία θα επιλεγεί ο project promoter του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου;

3) Ποια θα είναι η εμπλοκή του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ στην διαδικασίας μελετητικής ωρίμανσης και υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

4) Ενέχει κινδύνους το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης;

5) Ποια είναι η όδευση του υπό μελέτη έργου;

6) Με ποια διαδικασία θα προσδιοριστούν στο μέλλον οι χρεώσεις του έργου και ποιες οι δυνητικές επιβαρύνσεις για την ελληνική οικονομία και τους/τις καταναλωτές/καταναλώτριες;

Παράλληλα, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ζητάει να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δυο χωρών.

 

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΝΟΔΕ Ηρακλείου: Σε θέση μάχης οι υποψήφιοι

Ηράκλειο: Αυτός είναι ο άτυχος παππούς που πνίγηκε για τα εγγόνια του

ESPA BANNER