Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Δυσάρεστη έκπληξη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Θα πληρώσουν το "φακέλωμα" του σπιτιού τους

Image
ακινητα
 clock 10:43 | 17/03/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Δεν έχουν τέλος οι επιβαρύνσεις των ακινήτων και κατ΄ επέκταση των ιδιοκτητών τους καθώς από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις, η υποχρεωτικότητα της έκδοσης και απόκτησης  Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου και νομικού κ. Κώστα Αράπογλου, που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, εάν δεν δοθεί άλλη παράταση τότε οι ιδιοκτήτες ακινήτων και στην Κρήτη, θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου η οποία πλέον θα είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε πράξη σε ακίνητο, εκτός από τις μισθώσεις.

"Βαθιά το χέρι στην τσέπη"

Όπως εξήγησε ο κ. Αράπογλου, όποιος θέλει να κάνει μεταβίβαση ακινήτου για τον οποιοδήποτε λόγο, είτε για πώληση είτε στα παιδιά του κ.α θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος να αποκτήσει Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου που βγαίνει μόνο με βεβαίωση μηχανικού.

Το κόστος ξεκινάει από 300 ευρώ για τις απλές περιπτώσεις και μπορεί να φτάσει τα 1500 ευρώ σε πιο δύσκολες, όπως για παράδειγμα για τα ακίνητα που έχουν κάθε είδους αυθαιρεσίες.

Τσουχτερά πρόστιμα

Στην περίπτωση, συνέχισε ο κ. Αράπογλου, που κατά τη συμπλήρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους, έχουν συμπληρωθεί ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον επιβλέποντα ή τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό, επιβάλλονται, πέραν των ποινικών κυρώσεων και των ήδη προβλεπομένων πειθαρχικών κυρώσεων, και πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου.

Ποια ακίνητα αφορά η ηλεκτρονική ταυτότητα

Η υποχρέωση αφορά όλες τις νέες οικοδομές καθώς και τα παλιά ακίνητα, τα οποία εάν πρέπει να προχωρήσουν σε περαίωση της νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών θα πρέπει να έχουν αποκτήσει ηλεκτρονική ταυτότητα. Η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι απαραίτητη και για κάθε δικαιοπραξία που αφορά σε αλλαγή ιδιοκτησίας, γεγονός που θα επιφέρει έξτρα χρεώσεις , ανάλογα με τη χρέωση του μηχανικού που θα αναλάβει τη συγκέντρωση δικαιολογητικών και εγγράφων και την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας του ακινήτου.

Image
Ηλεκτρονική ταυτότητα

Πως γίνεται η διαδικασία

Η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου μπορεί να γίνει μόνο από έναν εξουσιοδοτημένο μηχανικό, αφού του παραδοθούν τα σχετικά απαιτούμενα έγγραφα. Σε πρώτη φάση, πρέπει να καταχωρηθεί το οικόπεδο/γήπεδο και σε δεύτερη η ιδιοκτησία. Κατόπιν, ο μηχανικός εκδίδει το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου. Το κάθε Απόσπασμα έχει το δικό του κλειδί γνησιότητας και αποκλειστικό Κωδικό Ταυτότητας.

Στη συνέχεια, ο μηχανικός κάνει αίτηση για την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου, που περιλαμβάνει τη βεβαίωση του ιδίου ότι το ακίνητο έχει (ή δεν έχει) αυθαιρεσίες και το κατά πόσο οι τυχόν αυθαιρεσίες έχουν τακτοποιηθεί, καθώς και τα στοιχεία του Αποσπάσματος.

Υποχρέωση απόκτησης ηλεκτρονικής ταυτότητας έχουν τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, ενώ τα παλαιότερα κτίρια πρέπει να την αποκτούν κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους

Οποιαδήποτε εργασία έχει εκτελεσθεί σε κτίριο και δεν έχει καταγραφεί στην ταυτότητα θεωρείται αυθαίρετη και επιβάλλονται στον ιδιοκτήτη πρόστιμα αυθαιρέτου κατασκευής με ελάχιστο το κατώτερο πρόστιμο αυθαιρέτου κατά την χρονική στιγμή της διαπίστωσης της εκτελεσθείσας εργασίας.

Καταργείται το πιστοποιητικό ΤΑΠ

Παράλληλα καταργείται στις μεταβιβάσεις και η υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού ΤΑΠ ( Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) από τους δήμους δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στους ιδιοκτήτες που περίμεναν μήνες όπως στο Δήμο Ηρακλείου για να εκδοθεί το πιστοποιητικό αυτό για μεταβίβαση ή οτιδήποτε άλλο.

Δεν καταργείται όμως η υποχρέωση των ιδιοκτητών να πληρώνουν τον ΤΑΠ στους δήμους.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Πριν το Πάσχα το έκτακτο επίδομα - Τί θα γίνει με ρεύμα και καύσιμα

Κρήτη - κορωνοϊός: Αυξήθηκαν οι ασθενείς στα νοσοκομεία

 

 

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis