Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Διαμαρτύρονται οι Λιμενικοί για τις μεταγωγές των μεταναστών

λιμενικός
 clock 20:49 | 23/05/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Κοινή ανακοίνωση για τις μεταγωγές των μεταναστών σε δομές φιλοξενίας εξέδωσαν Οι Ενώσεις Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης θέτοντας ερωτήματα τα οποία, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση "θα πρέπει να επεξεργαστεί, τόσο η Πολιτική όσο και η Στρατιωτική μας Ηγεσία για την βελτίωση των διαδικασιών και την στήριξη των στελεχών".

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Από την έναρξη του μεταναστευτικού στην Κρήτη, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή καλείται σχεδόν καθημερινά, να διαχειριστεί και να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργούν οι συνεχόμενες μεταναστευτικές ροές.

Ιδιαίτερα σε μια περιφέρεια όπου δεν έχει οργανωθεί για τέτοιας συχνότητας- διάστασης - διαχείρισης σε αριθμό εισροές, έχει αναδειχθεί σε ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα το οποίο προκαλεί περισσότερη πίεση στις Υπηρεσίες μας.

Εκτός των διαδικασιών της διάσωσης - μεταφοράς - φύλαξης - ανακριτικές διαδικασίες κ.τ.λ., τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής έχουν επωμιστεί και τις μεταγωγές των Π.Ε.Π. σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, μιας και η ΕΛ.ΑΣ. πλέον έχει απεμπλακεί από αυτή την υποχρέωση.

Όπως είναι γνωστό οι μεταγωγές γίνονται μέσω των επιβατικών πλοίων από τα λιμάνια Σούδας Χανίων και Ηρακλείου αντίστοιχα, προς το λιμένα Πειραιά και από εκεί στις δομές φιλοξενίας. Κατά την μεταγωγή τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που έχουν επωμιστεί την ασφαλή μεταφορά και παράδοση των Π.Ε.Π., θα πρέπει να ταξιδέψουν συνεχόμενα για δύο ημέρες, χωρίς να προβλέπεται, η δυνατότητα ημιδιαμονής κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, ούτε και η χορήγηση καμπίνας (κρεβατιού) κατά την επιστροφή τους, κι αν κάποιες φορές γίνεται είναι κατόπιν ΄΄επαιτείας΄΄ των ιδίων των συναδέλφων ή παράκλησης του εκάστοτε Λιμενάρχη προς τις ναυτιλιακές εταιρείες, αν και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών. Επίσης, κατά την επιστροφή τους οι συνάδελφοι, αντί να ξεκουραστούν, πολλές φορές λόγω κάποιου άλλου περιστατικού το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Υπηρεσία τους και λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού που υπάρχουν, καλούνται να εργαστούν χωρίς την προβλεπόμενη ανάπαυση βάζοντας το υπηρεσιακό καθήκον πάνω από την σωματική και ψυχική τους καταπόνηση.

Οι Ενώσεις Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης θέτουν τα κάτωθι ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να επεξεργαστεί, τόσο η Πολιτική όσο και η Στρατιωτική μας Ηγεσία για την βελτίωση των διαδικασιών και την στήριξη των στελεχών μας.

● Το πρώτο έχει να κάνει με τις πληρότητες των πλοίων των ακτοπλοϊκών γραμμών που με την τουριστική περίοδο να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σύντομα θα βρεθούν στο 100% και θα υπάρξει αναπόφευκτα αδυναμία από τις εταιρείες να ικανοποιήσουν τα αιτήματα για την επιβίβαση τόσο των συναδέλφων, όσο και των ίδιων των Π.Ε.Π. λόγω μη ύπαρξης κενών θέσεων. Εφόσον προκύψει αυτό, πόσες μέρες θα παραμένουν φυλασσόμενοι στην Κρήτη, όταν παράλληλα δεν έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος που να προσφέρει συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής;;;

● Τα στελέχη μας για πόσο ακόμα θα αισθάνονται εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας από την στιγμή που για τις μεταγωγές της ΕΛ.ΑΣ. έχει προβλεφθεί αποζημίωση ημιδιαμονής κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, ώστε να έχουν την δυνατότητα να αναπαυθούν μετά την πολύωρη νυχτερινή τους απασχόληση, ενώ για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δεν προβλέπεται αντίστοιχα το ίδιο, αναγκάζοντας τα να παραμένουν περιπλανώμενοι καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, φέροντας πάνω τους όλο τον οπλισμό που προβλέπεται, έως ότου επιβιβαστούν στο πλοίο της επιστροφής, που και εκεί θα πρέπει να αναζητήσουν στην καλύτερη περίπτωση κάποιο χώρο (πολυθρόνα, καναπέ) για να βγάλουν την νύχτα, όπως συμβαίνει και σε κάθε αποστολή που εκτελούν τα στελέχη μας.

Επειδή οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το μεταναστευτικό δεν θα σταματήσει, άρα και οι μεταγωγές θα αποτελούν μέρος της εργασιακής καθημερινότητας των στελεχών μας, καλούμε την Ηγεσία μας όπως λάβει μέτρα μέριμνας για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου με την χορήγηση εξόδων ημιδιαμονής, με γνώμονα πάντα την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών του προσωπικού.

Οι Ενώσεις μας, από κοινού, θα συνεχίσουν να προβάλουν και να αναδεικνύουν όπως πάντα τα δίκαια αιτήματα του προσωπικού.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Έκκληση από την μητέρα της ανήλικης που έπεσε από την γέφυρα στον ΒΟΑΚ

Σε ετοιμότητα το Λιμενικό της Κρήτης - Σκάφος με μετανάστες νότια του νησιού

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis