Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις κοινωνικής ωφέλειας

Image
αλληλεγγύη
 clock 14:25 | 09/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Ενενήντα δύο φορείς κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας από τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία είναι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας δημιουργήθηκαν στην Κρήτη τα τελευταία 13 χρόνια σύμφωνα με στοιχεία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κρήτης. Η δραστηριότητα αυτή έχει δημιουργήσει 167 νέες και σταθερές θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 40% αφορά σε ευάλωτες και ειδικές κοινωνικές ομάδες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται μονογενείς, άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, άνεργοι νέοι και άνω των 50 ετών, μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, άτομα με πολύ χαμηλά ή και χωρίς εισοδήματα. Η έρευνα του Περιφερειακού παρατηρητηρίου εστίασε στη διερεύνηση του πεδίου της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο.) στην Κρήτη στο πλαίσιο της Εθνικής και Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη (ΕΣΚΕ και ΠΕΣΚΕ αντίστοιχα) αναφορικά με την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στόχος της έρευνας είναι να προταθούν δημόσιες πολιτικές προς την κατεύθυνση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης με όρους συμπερίληψης, κοινωνικής, περιβαλλοντικής, οικονομικής και χωρικής δικαιοσύνης.

Όπως προκύπτει, η συντριπτική πλειοψηφία της δραστηριότητας της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας, αφορά σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΕΠ) Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας. Οι περισσότεροι φορείς εντοπίζονται στα αστικά κέντρα των Περιφερειακών Ενοτήτων και ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο, η διάσπαρτη παρουσία τους στην ενδοχώρα της Κρήτης, στους περισσότερους Δήμους, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Η δραστηριότητά τους εκτείνεται σε όλο το φάσμα της οικονομίας, με έμφαση στις τέχνες και τον πολιτισμό και ειδικότερα στη διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Ακολουθούν, οι ανοικτές τεχνολογίες, το αλληλέγγυο εμπόριο, η παραγωγή, μεταποίηση και πώληση τοπικών προϊόντων. Όπως προκύπτει από την έρευνα, η κοινωνική ωφέλεια των δράσεων της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας αφορά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη συμπερίληψη ευάλωτων και ειδικών κοινωνικών ομάδων, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με τη στήριξη των μικρών παραγωγών, στη διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς, στην καταπολέμηση της ερημοποίησης της υπαίθρου, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προώθηση του πολιτισμού και των τεχνών, στην προαγωγή της ψυχικής υγείας.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Ηράκλειο: Έστησαν καρτέρι σε κοπέλα και της άρπαξαν πάνω από 10.000 ευρώ

Μεσαρά - λειψυδρία: Δραματικές καταστάσεις το επόμενο διάστημα, βλέπει ο Δήμαρχος

Θρήνος για τον 27χρονο Νίκο που σκοτώθηκε σε τροχαίο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis