Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αστρονομικά ποσά για να εισάγουμε τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα - Εγκαταλείπεται η γόνιμη γη

Image
Λαχανικά
 clock 12:40 | 01/11/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Πανάκριβα πληρώνει η ελληνική οικονομία την καθυστέρηση στην ανάπτυξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, που κρατά χαμηλά την παραγωγικότητά του και διατηρεί τη μεγάλη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τις εισαγωγές των τριών βασικών υλικών της... ελληνικότατης χωριάτικης σαλάτας (ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι) πληρώσαμε το 2022 περί τα 370 εκατ. ευρώ, ενώ το βασικό συστατικό του επίσης ελληνικότατου γύρου, το χοιρινό κρέας κόστισε 717 εκατ. ευρώ σε εισαγωγές.

 

Πιο αναλυτικά...

Τεράστια χρηματικά πόσα προκειμένου να εισάγει τρόφιμα και άλλα αγροτικά προϊόντα ξόδεψε πέρσι η χώρα μας ενώ την ίδια ώρα αρνητικό σημάδι αποτελεί η εγκατάλειψη της γόνιμης γης τα τελευταία 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Γεωπόνο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Proactive Νίκο Mπουνάκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη τα τελευταία δέκα χρόνια παρατηρείται μία αύξηση στην εγκατάλειψη της καλλιεργήσιμης γης κατά 20% ωστόσο αυτό ξεκινά από πολύ παλιότερα.

Παράλληλα όπως αναφέρει έχουν μειωθεί κατά 20% και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις με συνέπεια να μειωθεί και η παραγωγή.

Όπως σημειώνει ο Νίκος Mπουνάκης μία ερμηνεία που θα μπορούσε να εξηγήσει το φαινόμενο της εισαγωγής τροφίμων και αγροτικών προϊόντων είναι ότι τα τελευταία χρόνια μεγάλες εκτάσεις έχουν παραχωρηθεί για την καλλιέργεια παραδοσιακών προϊόντων. Είναι κάτι που τα χρειαζόμαστε αλλά θα πρέπει να δούμε σε ποιο σημείο ακριβώς η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και να δράσουμε αναλόγως σημειώνει ο Νίκος μπουνάκης.

10,7 δισ. ευρώ η αξία των εισαγωγών τροφίμων

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξία των εισαγωγών τροφίμων στην Ελλάδα το 2022 ανήλθε στα 10,7 δισ., ξεπερνώντας το 5% του ΑΕΠ της χώρας και αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% του συνολικού κόστους εισαγωγών. Με έναν απλοϊκό υπολογισμό, που όμως δίνει την οικονομική διάσταση του προβλήματος, περισσότερο από το μισό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που έφθασε το 9% του ΑΕΠ το 2022, δεν θα υπήρχε, αν μπορούσε με κάποιο θαύμα η Ελλάδα να καλύψει τις ανάγκες για τρόφιμα με δική της παραγωγή, ώστε να μηδενίσει τις εισαγωγές.

Image
αγροτικά προϊόντα

Την ίδια ώρα, στα 370 εκατ. ευρώ ανήλθαν συνολικά οι εισαγωγές ντομάτας, αγγουριών και κρεμμυδιών, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι μια χώρα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ελαιολάδου εισήγαγε ελαιόλαδο αξίας 123 εκατ. και ελιές αξίας 116 εκατ. ευρώ.

Πάνω από 1,1 δισ. ευρώ ήταν τα ελλείμματα παραγωγής γάλακτος και αυγών που καλύφθηκαν με εισαγωγές.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλά ξόδεψε 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ για να εισάγει αγγούρια, 150 εκατομμύρια για ντομάτες, 138 εκατομμύρια ευρώ για ένα εισάγει πατάτες, 356 για να εισάγει αυγά και 143 για κρεμμύδια.



Δείτε τα στοιχεία αναλυτικά:

Image
χσχχ

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ελαιόλαδο απο... χρυσάφι - Αντικλεπτικά και στα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Ελαιόλαδο και φέτα: Τα δύο «εθνικά προϊόντα» που έγιναν «είδη πολυτελείας»

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis