Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αντικλεπτικό σε σχήμα ελιάς... θα προστατεύει τη σοδειά - Πως λειτουργεί

Image
gps
 clock 11:21 | 05/10/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Ρεπορτάζ - Γιώργος Ι. Παπαδάκης

Ένα αρκετά οικονομικό σύστημα ασφαλείας από ισπανική εταιρεία που χρησιμοποιεί ψεύτικες ελιές με μικροτσίπ για να βοηθήσει τους παραγωγούς ελιάς να αποτρέψουν περιστατικά κλοπών αλλά και να ανιχνεύσουν τον καρπό τους, είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης. Πρόκειται για το σύστημα που βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία

Τα περιστατικά κλοπών ελιάς που παρατηρούνται κάθε χρόνο αλλά ακόμα και οι κλοπές ελαιολάδου έχουν αυξηθεί ανησυχητικά σε επίπεδο Κρήτης με φόντο την υψηλή τιμή του λαδιού.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργείων Νομού Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης δήλωσε ότι αυτό το διάστημα εντείνονται οι συζητήσεις για την τοποθέτηση μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο όπως κάνουν κάποιοι με τα ζώα ώστε σε περίπτωση κλοπής να είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η πορεία του κλεμμένου φορτίου.

"Η ανησυχία των παραγωγών και φέτος είναι αυξημένη καθώς όπως όλα δείχνουν η υψηλή τιμή στο ελαιόλαδο θα συνεχιστεί και φέτος και αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει πολλούς επιτήδειους στην κλοπή ελαιοκάρπου και ελαιολάδου" σημειώνει.

Όπως εξηγεί,, το σχήμα, το χρώμα και η υφή του είναι σχεδόν όμοια με εκείνη της ελιάς σε ένα δέντρο καθιστώντας δύσκολο να προσδιοριστούν ποιες είναι οι πραγματικές και ποιες είναι οι έξυπνες που δρουν ως δέλεαρ για την πρόληψη και ανίχνευση κλοπών ελιάς.

Πώς λειτουργεί

Το μικροτσίπ βρίσκεται εγκατεστημένο μέσα στις έξυπνες ελιές και λειτουργεί ως συναγερμός. Οι ψεύτικες, κρέμονται στο δέντρο πριν ωριμάσουν οι πραγματικές. Οι παραγωγοί μπορούν να τοποθετήσουν αυτά τα δολώματα σε περιοχές που πιστεύεται ότι είναι πιο επιρρεπείς σε κλοπές.

Η ιδέα είναι ότι αυτά τα δολώματα δρουν ως “ομιλητής”, επιβεβαιώνοντας ότι τα τσαμπιά των ελιών που βρίσκονταν δεν ανήκουν στον πραγματικό ιδιοκτήτη των ελαιόδεντρων.

Τα πιστόλια ραδιοσυχνότητας χρησιμοποιούνται για την ανάγνωση των κωδικών στα μικροτσίπ, βοηθώντας τους συνεταιρισμούς και τις αστυνομικές αρχές να ανιχνεύσουν την παρουσία των ψεύτικων ελιών σε μια ομάδα, σε οποιοδήποτε στάδιο από τη στιγμή της συγκομιδής μέσω της παράδοσής τους στους συνεταιρισμούς.

Image
ελιές

(Σε κίνδυνο ο ελαιόκαρπος από τους επίδοξους κλέφτες)

Τα μικροτσίπ επιτρέπουν επίσης τον εντοπισμό της ακριβούς προέλευσης της δέσμης έτσι ώστε οι κλεμμένες ελιές να μπορούν να επιστραφούν στον πραγματικό ιδιοκτήτη τους. Το σύστημα αντικλεπτικής προστασίας που χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητα μπορεί να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα προσθέτοντας εντοπιστές GPS στις ψεύτικες ελιές.

Ο εντοπιστής GPS θα επιτρέψει στους καλλιεργητές να γνωρίζουν σε κάθε στιγμή την ακριβή θέση των ελιών και της ομάδας που προορίζονται για ασπίδα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση κλοπών πολύ πιο γρήγορα και να βοηθήσει τα ελαιοτριβεία να επιβεβαιώσουν την προέλευση ορισμένων παρτίδων που έπρεπε να πιεστούν για ελαιόλαδα από πολύ συγκεκριμένες περιοχές καλλιέργειας.

Ανοίγουν τα ελαιουργεία - Λίγη η παραγωγή ελαιολάδου φέτος

Την ίδια ώρα όπως, σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργείων Νομού Ηρακλείου, τα περισσότερα ελαιουργεία αναμένεται να ανοίξουν επίσημα την 1η Νοεμβρίου ενώ τα υπόλοιπα από τις 15 του μήνα και μετά.

"Φέτος δεν είναι πρώιμη χρόνια" εξηγεί ο κ. Πρωτογεράκης και συμπληρώνει ότι "σε αρκετές περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου θα υπάρξει ελάχιστη ποσότητα παραγωγής.

Φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 60.000 τόνους ελαιολάδου που θα παραχθούν στην Κρήτη όταν πέρσι παράχθηκαν περίπου 120.000. Αυτό οφείλεται τόσο στις ζημιές που έχουν υποστεί οι ελαιώνες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν αλλά και λόγω του ότι φέτος δεν είναι μία χρονιά με βεντέμα.

Image
ελαιουργείο

(Ανοίγουν τα πρώτα ελαιουργεία)

Η τιμή του ελαιολάδου και φέτος θα είναι στα ύψη και είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα ξεκινήσει με 8 ευρώ το κιλό ενώ δεν αποκλείεται να τα ξεπεράσει.

Αυτή την περίοδο, καταλήγει ο κ. Πρωτογεράκης, το 15% της περσινής παραγωγής ελαιολάδου βρίσκεται ακόμα στα ελαιουργεία.

 

Διαβάστε επίσης:

Ελαιόλαδο: Το «χάπι» της φύσης που υπόσχεται καλύτερη υγεία

Κλοπή μαμούθ ελαιολάδου: "Βγάζανε λίγο - λίγο το λάδι και το πουλούσαν στην αγορά"

Ελαιόλαδο: Στα ύψη η τιμή του στην Κρήτη - Οι εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis