Κρήτη

Κρήτη: Αντιδρά το ΠΑΜΕ για την ημερομηνία της απεργίας που αποφάσισαν τα Εργατικά Κέντρα

πορεια ΠΑΜΕ

Κοινή ανακοίνωση των Γραμματειών του ΠΑΜΕ Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου:
 
Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι τάχα «πάρθηκε ομόφωνη απόφαση από τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης (!!!) … για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης στις 25 Σεπτεμβρίου». Αυτό που πραγματικά έγινε ήταν μία μάζωξη των 4 προέδρων και των γραμματέων των Εργατικών Κέντρων που βαφτίστηκε «σύσκεψη των προεδρείων των Εργατικών Κέντρων», οι οποίοι προχώρησαν σε μία πρωτοφανή ενέργεια χτυπήματος του ενιαίου πανελλαδικού απεργιακού μετώπου αφού καλούν στις 25/9 και όχι στις 24/9 που καλούν δεκάδες δευτεροβάθμιες οργανώσεις σε όλη τη χώρα.
Αυτή η ξεδιάντροπη διασπαστική κίνηση γίνεται σε πλήρη συνεννόηση με την ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ με στόχο να ακυρωθεί η πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχουν αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ, δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία για τις 24 Σεπτέμβρη. Θέλουν να διασπείρουν συγχύσεις και να μπερδέψουν τους εργαζόμενους, να υπονομεύσουν την εργατική λαϊκή αγανάκτηση, να πουλήσουν εκδούλευση στην Κυβέρνηση, στον ΣΕΒ και τη μεγαλοεργοδοσία. 
Έφτασαν σε σημείο να λένε σήμερα ακόμα και σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σε διάφορα συνδικάτα ότι η ομόφωνη απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας αύριο θα αλλάξει! Αυτός είναι ο κατήφορος της συνδικαλιστικής μαφίας στη ΓΣΕΕ, που μεταχειρίζεται στην κυριολεξία μεθόδους μαφίας για να βάλει εμπόδια στην επιτυχία της απεργίας.
Δεν θα τους περάσει! Οι αποφάσεις των συνδικάτων για απεργία στις 24 Σεπτέμβρη πολλαπλασιάζονται, η δράση τους δυναμώνει. Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα τσιράκια της στη ΓΣΕΕ θα πάρουν την απάντησή τους με την επιτυχία της απεργίας ενάντια στον στο νομοσχέδιο-σκούπα που φέρνει με φόρα για να τσακίσει συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία και την οργάνωση των εργατών. 
Συγκεκριμένα αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής :
ΑΔΕΔΥ
 
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας
Εργατικό Κέντρο Πειραιά
Εργατικό Κέντρο Εύβοιας
Εργατικό Κέντρο Πάτρας
Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας
Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής
Εργατικό Κέντρο Σάμου
Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας
Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας
Εργατικό Κέντρο Άρτας
Εργατικό Κέντρο Νάουσας
Εργατικό Κέντρο Αγρινίου
Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων
Εργατικό Κέντρο Φωκίδας
Εργατικό Κέντρο Λέσβου
Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης
Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου
Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου
 
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας
Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία
Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου
Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας
Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
Πανελλήνια ομοσπονδία Λογιστών
Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας
Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)
Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), 
Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ)
 
Καλούμε τα ΔΣ των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης να μην γίνουν συνένοχοι στο «προμελετημένο έγκλημα» για την υπονόμευση του απεργιακού μετώπου και να επιβάλλουν αποφάσεις για απεργία στις 24 Σεπτέμβρη μαζί με τα υπόλοιπα Εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες της χώρας.
Καλούμε τα σωματεία, τους συνδικαλιστές και όλους τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρόν στις συνεδριάσεις των ΔΣ των Εργατικών Κέντρων και να απαιτήσουν από τις Διοικήσεις να μην τολμήσουν να διασπάσουν το απεργιακό μέτωπο.
Να απαιτήσουν :

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΚΤΡΩΜΑ  
  • ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ

Όλοι σήμερα Τετάρτη 18/09/2019 στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων  στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΧ.
Όλοι αύριο Πέμπτη 19/9 στις 6μμ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείουστην συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΗ.
Όλοι αύριο Πέμπτη 19/9 στις 8μμ στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΡ.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Κομμωτήρια Ηρακλείου: Δούλεψαν τις πρώτες μέρες και τώρα...κάθονται!

κομμωτηρια

Ρεπορτάζ Μαρία Ζαννιά

Τα ψαλίδια τους πήραν ...φωτιά τις πρώτες ημέρες του ανοίγματος των καταστημάτων τους μετά την καραντίνα και προεξοφλούσαμε για τις επιχειρήσεις αυτές “χρυσές δουλειές”. Ο πολυήμερος εγκλεισμός, άλλωστε, είχε αφυπνίσει ένστικτα καλλωπισμού και ατομικής περιποίησης -στα στόματα σχεδόν όλων ήταν η ερώτηση: πότε θα ανοίξουν τα κομμωτήρια!

Το πρώτο δεκαήμερο, μετά την άρση του lockdown, με τα κομμωτήρια να είναι από τις πρώτες επιχειρήσεις που ανέβασαν ρολά, όντως η κίνηση ήταν υψηλή, ωστόσο, αυτό που ακολούθησε ήταν είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικό….

“Το πρώτο δεκαήμερο υπήρχε αυξημένη κίνηση, δουλέψαμε αρκετά καλά, στη συνέχεια, όμως, η πτώση ήταν κατακόρυφη. Τώρα “μπαίνουμε” μέσα”, λέει στο ekriti.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κουρέων -Κομμωτών νομού Ηρακλείου Νεκτάριος Πολυμήδης.

Απτό παράδειγμα της “ακινησίας” που τώρα επικρατεί είναι ότι, αρκετά συνοικιακά κομμωτήρια στο Ηράκλειο, ως και σήμερα Παρασκευή, δεν έχουν να αναφέρουν ούτε ένα προγραμματισμένο ραντεβού για αύριο Σάββατο, και ενώ, στην προ καραντίνα εποχή, κατά μέσο όρο, τα ραντεβού κυμαίνονταν μεταξύ 12 με 14!

Πού αποδίδει ο κ Πολυμήδης αυτήν την ελεύθερη πτώση στη ζήτηση του κλάδου; “Πιστεύω οι λόγοι είναι κατεξοχήν οικονομικοί, μεγάλη μερίδα του κόσμου έχει μείνει εδώ και δύο μήνες χωρίς εισόδημα- η καθημερινότητα που υπήρχε έχει δώσει τη θέση της σε μια νέα, που δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί” σημειώνει.

Αν κανείς συνεκτιμήσει ότι, μόνον στο Ηράκλειο, οι περίπου 30 χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι ζουν σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας, αντιλαμβάνεται και τον αντίκτυπο σε αρκετούς κρίκους της τοπικής οικονομίας και ειδικότερα στα κομμωτήρια, αφού πρόκειται για μια κατηγορία εργαζόμενων που το καλοκαίρι οφείλει να είναι ευπαρουσίαστη και με ωραία … κόμη...

Στο κάδρο ο κ Πολυμήδης βάζει και το φαινόμενο της αδήλωτης, μαύρης εργασίας, της κατ' οίκον εξυπηρέτησης πελατών, τα λεγόμενα “βαλιτσάκια” στην αργκό των κομμωτών. “ Η αιώνια πληγή, “τα βαλιτσάκια”, στερούν από τους επαγγελματίες μεγάλο όγκο της δουλειάς μας. Δε σταμάτησαν να ...πηγαινοέρχονται εν μέσω καραντίνας αλλά και τώρα” συμπληρώνει.

Για το φαινόμενο με “τα βαλιτσάκια” διαμαρτύρεται και η ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου στο Ηράκλειο Πόπη Παναγιωτάκη, η οποία αντιπαραθέτει στο ekriti.gr, τις δικές της αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις μετά την καραντίνα - με τα πάγια λειτουργικά έξοδα να έχουν διογκωθεί κατά 70 ευρώ την εβδομάδα λόγω αναλωσίμων πχ πετσέτες και μπέρτες μιας χρήσης, αντισηπτικά και απολυμαντικά κλπ- με την ...άνεση και την ελαφρότητα με την οποία μετακινούνται τα “βαλιτσάκια”!