Κρήτη

Κρήτη: Ανοικτοί οι Ναοί για προσευχή - Πώς θα λειτουργήσουν τις εορτές

κερί εκκλησία

Την ευγνωμοσύνη του για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν με ΚΥΑ και αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών κατά τις χριστουγεννιάτικες εορτές, εξέφρασε μέσα από το Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο Επίσκοπος Κνωσού και Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης Πρόδρομος Ξενάκης.

Όπως πληροφόρησε από σήμερα ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους οι εκκλησίες για κατ ιδίαν προσευχή των πιστών, πάντα με την τήρηση των μέτρων προστασίας και ανάλογα τα τμ. Επίσης, όπως σημείωσε, σήμερα θα αποσταλεί η συνοδική εγκύκλιος προς τους Ναούς και τις Μονές της Κρήτης για τον τρόπο λειτουργίας τους ανήμερα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Σε ανακοινωθέν τόσο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης όσο και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε εκφραστεί η ικανοποίηση των Ιεραρχών για το άνοιγμα των ναών, κάνοντας λόγος για σωστές κινήσεις εκ μέρους της πολιτείας.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές και την Πρωτοχρονιά εκτός από ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός πιστών, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του ναού. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΦΕΚ, για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένα πιστός ανά 15 τμ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50.

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε Επίσκοπος Κνωσσού, οι Ενορίες που έχουν πάνω από έναν Ιερείς, θα λειτουργήσουν 2 ή ακόμη και 3 φορές ώστε να ικανοποιήσουν τον μέγιστο αριθμό πιστών, δηλαδή 150, ενώ θα προσφέρεται και η Θεία Κοινωνία σε όσους έχουν “προετοιμαστεί”.

Ο Επίσκοπος Κνωσσού ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίασης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδους, διάρκειας 4 ωρών, το “παρών” έδωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος, ο οποίος αναρρώνει από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ: Κρήτη - κορωνοϊός: 1982 έλεγχοι σε όλο το νησί

Παγώνη - κορωνοϊός: Ούτε το Πάσχα στο χωριό

Κίνα- κορωνοϊός: Η χώρα θα αγοράσει τουλάχιστον 100 εκ. δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech

Ελλάδα

Αναστάτωση σε πολίτες που έλαβαν ραντεβού για εμβολιασμό ως έχοντες υποκείμενα νοσήματα

εμβολιασμός για κορωνοϊό

Αναταραχή προκλήθηκε σε μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης τους έχει κατατάξει στις ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα και ως εκ τούτου, έλαβαν μήνυμα με τα προεπιλεγμένα ραντεβού τους για να εμβολιασθούν!

Σήμερα το πρωί, άνοιξε η πλατφόρμα  των ραντεβού για την ομάδα Β των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις. Πρόκειται, όπως είχε ανακοινωθεί, για άτομα 18-59 ετών που πάσχουν από καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία, ψυχικές ασθένειες κ.α.

Μεταξύ των ατόμων που έλαβαν σήμερα επιβεβαιωτικό e-mail και sms για εμβολιασμό συγκαταλέγεται και μια μαθήτρια 16,5 ετών από το λεκανοπέδιο της Αττικής (τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του protothema.gr αλλά δεν αποκαλύπτουμε για ευνόητους λόγους).

Συγκεκριμένα, ο πατέρας του νεαρού κοριτσιού έλαβε σήμερα το πρωί στις 11:03 π.μ. το σχετικό e-mail για τον εμβολιασμό της κόρης του.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η 16χρονη καλείται να κάνει την 1η δόση του εμβολίου στις 24/5 και ώρα 15:10 στο εμβολιαστικό κέντρο που λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου και τη 2η δόση στις 14/6 και ώρα 19:20, πάλι στο ίδιο ΚΥ.

Πριν καν προλάβει να ξεπεράσει το σοκ του «αναπάντεχου» αυτού e-mail ο πατέρας του κοριτσιού, έλαβε και σχετικό sms στο κινητό του τηλέφωνο με τις οδηγιες για την επιβεβαίωση των προαναφερόμενων ραντεβού.

Η εξήγηση

Σύμφωνα με πληροφορίες του prothothema.gr ανάλογη έκπληξη ένιωσαν πάρα πολλοί πολίτες, που άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί το ηλεκτρονικό σύστημα των ραντεβούτους κατέταξε στις ομάδες με υποκείμενα νοσήματα.

Η εξήγηση που δίνεται αρμοδίως, είναι αφενός ότι ο εμβολιασμός για τα υποκείμενα νοσήματα αφορά πολίτες άνω των 16 ετών (το ίδιο ισχύει και για την πρώτη ομάδα των ευπαθών και απαιτείται ειδική αίτηση των γονέων/κηδεμόνων για τα μικρότερα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr). Αφετέρου, εξηγούσαν ότι πολλές φορές γιατροί συνταγογραφούν με άλλη αιτιολογία φάρμακα που σε διαφορετική περίπτωση ο ασφαλισμένος θα έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του, πλην όμως, η αιτιολογία- φερόμενη πάθηση στο σύστημα αναγνωρίζεται ως υποκείμενο νόσημα: Για παράδειγμα πολίτης ζήτησε εξηγήσεις γιατί έλαβε ραντεβού αφού είναι υγιής, για να διαπιστώσει ότι κάποια ηρεμιστικά φάρμακα του είχαν συνταγογραφηθεί με αιτιολογία "διπολική διαταραχή", συνεπώς έχει δικαίωμα εμβολιασμού. Πάντως, οι ίδιες πηγές στην ερώτηση τί να κάνουν όσοι έλαβαν τα αναπάντεχα ραντεβού, να τα αποδεχθούν ή όχι, απαντούν ότι θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους και να αποφασίσουν αναλόγως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός- Τζανάκης: Μέχρι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα

Κορωνοϊός - Παυλάκης: «Εβδομάδα Παθών» διαρκείας μέχρι το Πάσχα

Ξέσπασμα Παγώνη: «Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό» -Πότε θα ληφθούν αποφάσεις