Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ανησυχία για το εξασθενές χρώμιο στο νερό

Image
νερό
 clock 08:57 | 18/11/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Με ιδιαίτερη ανησυχία άκουσαν οι κάτοικοι της Γαλιάς τα μεγάφωνα του δήμου Φαιστού να τους καλούν να είναι προσεκτικοί με τη χρήση του νερού που τρέχει από τις βρύσες τους εξαιτίας της ανεύρεσης ενός επικίνδυνου βαρέος μετάλλου στις χημικές αναλύσεις που πραγματοποίησε η τοπική Επιχείρηση Ύδρευσης.
 
Συγκεκριμένα, στο νερό που εξετάστηκε από το χωριό βρέθηκε σε χαμηλή συγκέντρωση
(κάτω από 4mg/L) εξασθενές χρώμιο, ένα μέταλλο το οποίο έχει αναγνωριστεί ως καρκινογόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  Αν και επισήμως το όριο για να χαρακτηριστεί ένα νερό μη πόσιμο και επικίνδυνο είναι τα 50 mg/L, εντούτοις και μόνο η ύπαρξή του δημιουργεί ανησυχία.
 
Τί είναι το εξασθενές χρώμιο
 
Το εξασθενές χρώμιο ή Cr (VI) είναι μια ένωση του χρωμίου ιδιαίτερα τοξική και καρκινογόνος. Το εξασθενές χρώμιο θεωρείται επικίνδυνο ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες. Δεν υπάρχει στη φύση ελεύθερο παρά μόνο σε κάποια σπάνια ορυκτά, όπως π.χ. στον κροκοΐτη, που συναντάται στη Σιβηρία. Γι’ αυτό, όπου αλλού το συναντάμε, είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Παράγεται κυρίως από βιομηχανικές διεργασίες (π.χ. αποτέφρωση αποβλήτων, κατασκευή χάλυβα κλπ.). Oι αιτίες για τις υψηλές τιμές σε χρώμιο, που εντοπίζονται σε υπόγεια ή και επιφανειακά νερά, αποδίδονται σε απόβλητα που προέρχονται κυρίως από βιομηχανικές μονάδες (βυρσοδεψία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, τσιμέντων κλπ.). Αυτό συμβαίνει είτε γιατί μεγάλες επιχειρήσεις, παρόλο που διαθέτουν εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, δεν τις χρησιμοποιούν, ρίχνοντας σε ρέματα και ποτάμια ανεπεξέργαστα τοξικά απόβλητα, είτε γιατί μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποχρέωση να μεταφέρουν με βυτιοφόρα σε εγκαταστάσεις προς επεξεργασία τα λύματά τους, δεν το κάνουν. Αντί γι’ αυτό, τα αδειάζουν στον κοντινότερο ποταμό ή λίμνη. Το 2007 είχε δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα με τη μόλυνση του Ασωπού ποταμού στη Βοιωτία από εξασθενές χρώμιο, με τις τιμές τότε να φτάνουν μέχρι και τα 92mg/L και με τους ελέγχους να επιρρίπτουν ευθύνες στις πρακτικές των μεγάλων βιομηχανιών που λειτουργούν στην περιοχή. 
 
Θα γίνει επανέλεγχος
 
Σε ό,τι αφορά τη Γαλιά, μιλώντας στην εφημερίδα «ΑΠΟΨΗ του Νότου» ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης τόνισε πως στο παρελθόν δεν γίνονταν έλεγχοι στο νερό για να ενημερωθεί ο κόσμος και πως η ύπαρξη βαρέων μετάλλων στο νερό της Μεσαράς δεν αποτελεί έκπληξη. Η εντολή προς την ΔΕΥΑΦ είναι να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στο νερό και το επόμενο διάστημα θα γίνουν και νέες μετρήσεις.
 
Καθησυχαστικός είναι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ Κώστας Μαρκάκος ο οποίος τονίζει πως θα πραγματοποιηθεί κι άλλος έλεγχος για να διαπιστωθεί η σταθερότητα των ευρημάτων και θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση προς τους πολίτες. Ωστόσο ο ίδιος λέει πως δεν χρειάζεται πανικός καθώς τα ευρήματα υπάρχουν αλλά είναι μικρά.
 
Μάριος Διονέλλης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis