Κρήτη

Κρήτη - ανεργία: Στοιχεία σοκ και προβληματισμός στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κορωνοϊός αγορα εργασια επιχειρησεις ανεργια.jpg

Η προοπτική ενίσχυσης της εργασίας και  η καταπολέμηση  της  ανεργίας  στην Περιφέρεια Κρήτης, ήταν το θέμα της μονοθεματικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης που έγινε σήμερα το μεσημέρι με τη συμμετοχή των προέδρων των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων του νησιού.

Τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, παρουσιάζοντας στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία αλλά και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, τα δεδομένα και αναλύσεις από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για μια σειρά θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή διαδικασία στο νησί καθώς και για την διατήρηση και ενίσχυση των θέσεων εργασίας ενώ ζήτησαν από την Περιφέρεια Κρήτης να διαδραματίσει συντονιστικό ρόλο και να στηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων για την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Νίκος Παπαδάκης προχώρησε στην παρουσίαση του Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας της Κρήτης που είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο μεγάλης κλίμακας. Αντικείμενο του, όπως εξήγησε ο επιστημονικός υπεύθυνος, είναι η διαχρονική και πολύ-επίπεδη παρακολούθηση των τάσεων και η διάγνωση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης. Το έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014- 2020», ξεκίνησε το Μάρτιο του 2016 και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2022 και υλοποιείται από τη Μονάδα Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, το εργατικό δυναμικό του νησιού βρίσκεται σε μια νέα εργασιακή κατάσταση, της προσωρινής αναστολής εργασίας λόγω πανδημίας, επιτείνοντας την ευαλωτότητα στην οποία είχε περιέλθει λόγω της οικονομικής κρίσης. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (47%) στην Κρήτη διέκοψαν (κυρίως προσωρινά) την εργασία τους κατά την πρώτη εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ παράλληλα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού υποστηρίζει ότι η θέση του ως προς την αναζήτηση εργασίας ή την διατήρηση της υπάρχουσας θέσης του έχει πληγεί.

Η προοπτική ενίσχυση της εργασίας και  η καταπολέμηση  της  ανεργίας  στην Περιφέρεια Κρήτης, ήταν το θέμα της μονοθεματικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.
Η προοπτική ενίσχυση της εργασίας και η καταπολέμηση της ανεργίας στην Περιφέρεια Κρήτης, ήταν το θέμα της μονοθεματικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως η Περιφέρεια Κρήτης τάσσεται υπέρ της Εργασίας κι όχι της Απασχόλησης κι αυτός πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων των δυνάμεων, διότι μόνο οι θέσεις εργασίας δίνουν πραγματική ευημερία και ποιοτική ανάπτυξη, που αποτελούν διαρκή στόχο και στρατηγική για την Περιφέρεια της Κρήτης, ενώ υποστήριξε τη δημιουργία των μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων υποδομής που οδηγούν σε θέσεις εργασίας.

Όπως αποφασίστηκε, με το συντονισμό του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλου Μπαριτάκη, με τους επικεφαλής των παρατάξεων, θα εκδοθεί ψήφισμα το οποίο θα πρέπει «να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα», όπως τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, αποτυπώνοντας όλες τις δυναμικές προτάσεις που θα στηρίξουν την εργασία στο νησί, μετά και τη σχετική πολιτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Πανευρωπαϊκή πρωτιά στην αύξηση της ανεργίας

Κρήτη - κορωνοϊός: 73 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Ηράκλειο: Στο σφυρί ακίνητο - φιλέτο στο κέντρο της πόλης

 

 

 

 

Κρήτη

Κρήτη: Δύο νεκροί στην άσφαλτο σε τροχαίο με καραμπόλα οχημάτων

τροχαίο βράδυ

Δεν έχουν τελειωμό τα τροχαία στην Κρήτη σήμερα και μάλιστα με μηχανές, νεκρό και τραυματίες.

Λίγο μετά τις 8 το απόγευμα της Κυριακής στο Δαράτσο Χανίων σε καραμπόλα 4-5 οχημάτων έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και χρειάστηκε η συνδρομή της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους ενώ υπάρχουν και 5 τραυματίες, μεταξύ αυτών σύμφωνα με πληροφορίες και ένα βρέφος 7 μηνών.

Το σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στον κόμβο Γαλατά προς Χανιά και στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία λόγω του τροχαίου.

Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους τα οχήματα συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στα οχήματα επιβάτες.

Προανάκριση για αίτια του ατυχήματος διενεργεί η τροχαία.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θρήνος για τον άτυχο Γιώργο, το 40ο θύμα στην άσφαλτο...

Κρήτη: Φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού στον Άγιο Νικόλαο για προστασία του "Nautical Geo"(φωτό)

 

ESPA BANNER