Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Αναμονή μηνών για την απόκτηση διπλώματος - Έχουν "φρακάρει" οι σχολές

Image
δίπλωμα οδήγησης-ψηφιακά διπλώματα.jpg
 clock 11:08 | 05/11/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Χιλιάδες είναι στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι υποψήφιοι οδηγοί που αναμένουν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο σε σχολές εκπαίδευσης αλλά και τα μηχανολογικά γραφεία.

Στο Ηράκλειο για να πάρει κανείς δίπλωμα θα πρέπει να περιμένει έως και 4 με 5 μήνες σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και την κατάσταση που επικρατεί.

 

Πολύμηνη αναμονή

Συγκεκριμένα είναι άτυχος κάποιος που ξεκινά τώρα την έναρξη των διαδικασιών για να μάθει να οδηγεί καθώς, η εμπλοκή που υπάρχει υποχρεώνει το Μηχανολογικό να δέχεται συγκεκριμένο αριθμό αιτήσεων κάθε μήνα.

Θα είναι τυχερός τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο εάν η αίτηση που καταθέσει το γραφείο εκπαίδευσης γίνει δεκτή από το Μηχανολογικό.

Έτσι ένας που καταθέτει τώρα αίτηση θα πρέπει στη συνέχεια να παρακολουθήσει τα θεωρητικά μαθήματα και να κάνει πρακτική στο όχημα μετά από αρκετό διάστημα αλλά άγνωστο πότε θα δώσει τις εξετάσεις.Εκτιμώμενος χρόνος αναμονής Φλεβάρη και να δούμε.

Η πανδημία και τα προβλήματα

“Το πρόβλημα διογκώθηκε λόγω της πανδημίας που είχαν παγώσει τα πάντα αλλά και στα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων”, δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ,ο γραμματέας του Πανελλήνιου συλλόγου εκπαιδευτών Οδήγησης κ.Λευτέρης Μιχελάκης.

Αναφορικά με το νέο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή με τίτλο "οδηγώντας με ασφάλεια" από την Βουλή, ο κ.Μιχελάκης είπε συνοψίζοντας την ανακοίνωσή του συλλόγου του, ότι, το υπουργείο Υποδομών κατάφερε για άλλη μια φορά να καλύψει εξωραΐζοντάς το, ένα ζήτημα που εδώ και χρόνια χρειάζεται απεγνωσμένα να αλλάξει!

“Αν και επικαλείται την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών και οδηγών, δεν αναφέρει ούτε μια πρόταση άμεσα σχετικά με την αναβάθμιση αυτή, και περιορίζεται σε επιμέρους ρυθμίσεις, οι οποίες είναι μεν σωστές και αναγκαίες, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλες τις ομάδες χρηστών να έχουν πρόσβαση, σε μια όμως παρωχημένη εκπαιδευτική διαδικασία δεκαετιών” τόνισε ο κ.Μιχελάκης

Δεν επιλύονται σοβαρά ζητήματα

Ο Πανελλήνιος σύλλογος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει επίσης τα εξής:

“Δυστυχώς συνέχισετο νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει ολιστικά και ευθέως την πραγματικότητα την οποία καλείται να βελτιώσει. Αφήνει το "γόρδιο δεσμό" της διαπλοκής ως έχειν, και δεν αναλάβει πλήρως την διαδικασία των εξετάσεων (…)

Αναγάγει την εισαγωγή κάμερας κατά την εξέταση σε μεγίστη υπηρεσία ελέγχου της διαφάνειας και αποτροπή των συναλλαγών, χωρίς καμιά προσομοίωση, χωρίς προδιαγραφές ή ασφαλιστικές δικλείδες για τη χρήση της.

ΔΕΝ αφουγκράστηκε την φωνή των εκπαιδευτών αλλά και της απλής λογικής, που φωνάζει ότι όπως δεν συμμετέχουν στις Θεωρητικές Εξετάσεις, έτσι ΔΕΝ θέλουν να συμμετέχουν και στις Πρακτικές Εξετάσεις!

Τέλος, ακολουθώντας την πεπατημένη, θεσμοθέτησε την έκδοση διπλώματος στα 17 έτη, με ένα περίεργο σκεπτικό, το οποίο θα δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά, ‘‘πυροβολώντας τα πόδια της’’ σε σχέση με την Σύγχρονη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα την οποία έχει, όπως τόνισε, ως σημείο αναφοράς

Παραμένουμε λοιπόν για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές, περιμένοντας να δούμε τις πάνω από 18 νομοθετικές ρυθμίσεις, σε έναν ακόμη νόμο ό οποίος μάλλον δεν θα λειτουργήσει ποτέ..”

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Διπλός έλεγχος ταυτοπροσωπίας και δειγματοληπτικός έλεγχος στις θεωρητικές εξετάσεις.

Για να μπει ο υποψήφιος στις εξετάσεις, θα γίνεται έλεγχος με ψηφιακά μέσα, με τη δυνατότητα ταυτοποίησης δύο παραγόντων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Στις γραπτές εξετάσεις θα απαγορεύεται χωρίς εξαιρέσεις η χρήση κινητών τηλεφώνων, ακουστικών ή όποιας άλλης ηλεκτρονικής ή «έξυπνης» συσκευής.

2. Υποχρεωτική τοποθέτηση κάμερας μέσα στο όχημα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Διευρύνεται το σώμα των εξεταστών.

Ο εκπαιδευτής θα κάθεται στη θέση του συνοδηγού

Μείωση της προθεσμίας-απάντησης στην ένσταση των υποψηφίων που απέτυχαν στις εξετάσεις από 30 ημέρες σε 10 εργάσιμες.

Για τους 17ρηδες

Οι νέοι από 17 ετών θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις οδήγησης, αλλά και να οδηγήσουν, υπό αυστηρούς όρους.

Πλέον θα μπορούν να δώσουν εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης οι νέοι από 17 ετών, υπό συγκεκριμένους και αυστηρούς περιορισμούς.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο συνοδός θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών και να είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης τουλάχιστον 5 χρόνια.

Στην εφαρμοστική απόφαση που θα ακολουθήσει θα προβλέπεται ο συνοδός να έχει επίσης και καθαρό point system.

Οι 17άρηδες θα επιτρέπεται να οδηγήσουν μόνο εντός της Περιφέρειας όπου κατοικούν και το όχημα θα φέρει το ειδικό σήμα του νέου οδηγού.

Εφόσον ο 17χρονος οδηγός κατά τη διάρκεια του έτους αυτού δεν εμπλακεί σε ατύχημα, όταν κλείσει τα 18 θα έχει πλέον το κανονικό δίπλωμα οδήγησης. Διαφορετικά, θα πρέπει να δώσει ξανά εξετάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Έπεσε από ύψος εν ώρα εργασίας και σκοτώθηκε

Ηράκλειο: Μπλακ άουτ στην εφορία - Νέκρωσαν τα πάντα στο κτίριο

Στην Αθήνα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης για την μεγάλη κινητοποίηση

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis