Κρήτη

Κρήτη: Ακριβό το "καλάθι της νοικοκυράς" - Δεν έχουν λεφτά οι καταναλωτές

σούπερ μάρκετ

Ανατιμήσεις σε δεκάδες προϊόντα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των Κρητικών ενώ παρατηρείται και μείωση στην κατανάλωση.

Οι αυξήσεις αυτές στις τιμές που κυμαίνονται από 3- 4% το τελευταίο διάστημα δεν εμφανίζονται σε όλα τα προϊόντα όμως στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου Logistics Κρήτης Νεκτάριος Κανακαράκης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.

Ο ίδιος τόνισε ότι το φαινόμενο που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως στα ναύλα για τη μεταφορά πρώτων υλών κυρίως από Ασία, Κίνα και Ινδία φέροντας ως παράδειγμα τα σιτηρά που σχεδόν οι τιμές τους αυξήθηκαν πάνω από το 30% ή σε άλλες περιπτώσεις διπλασιάστηκαν.

Ο κ. Κανακαράκης ανέφερε επίσης ότι οι όποιες ανατιμήσεις έχουν σημειωθεί σε τρόφιμα δεν αφορούν κυρίως τα ελληνικά προϊόντα αλλά τα εισαγωγής.

Π.χ είπε το ρύζι ελληνικής παραγωγής δεν αυξήθηκε σε σχέση με τις εισαγωγές, ενώ σταθερές έμειναν οι τιμές στα τυροκομικά και τα θαλασσινά.Αντίθετα αυξήσεις παρατηρούνται στα απορρυπαντικά, γάντια προστασίας κ.α.

Άλλος παράγοντας είναι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων αλλά και τα μεταφορικά που επιβαρύνουν τις τιμές των προιόντων που φτάνουν στο νησί μας.

Δεν έχουν λεφτά οι καταναλωτές

Παράλληλα παρατηρείται μια καμπύλη προς τα κάτω στις πωλήσεις το τελευταίο διάστημα καθώς οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση όμως στα σούπερ μάρκετ λόγω και των προσφορών που υπάρχουν οι τιμές κινούνται σε γενικές γραμμές σταθερές, εντούτοις όμως παρατηρείται αυτή η μείωση στην αγορά των τροφίμων καθώς το "καλάθι της νοικοκυράς" και γενικότερα το κόστος ζωής στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις.

Σταδιακές οι ανατιμήσεις των προιόντων

Αυξήσεις σε προϊόντα όμως είχαμε και τέλος του 2020 αρχές του 2021 οι περισσότερες από τις οποίες είχαν φτάσει στα καταστήματα τροφίμων στις αρχές του χρόνου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν ορισμένες ακόμη εταιρείες που θα προχωρήσουν σε ανατιμήσεις, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών, οι οποίοι πλέον δαπανούν ένα σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους για την αγορά τροφίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος, οι Ελληνες δαπανούσαν σχεδόν το 40% των εισοδημάτων τους πριν από την πανδημία του κορωνοϊού για να αγοράσουν τρόφιμα, ποσοστό που εκτοξεύθηκε στο 49% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Και όλα αυτά σε μια χρονιά που, σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, περίπου 2 στα 10 νοικοκυριά διέθεσαν λιγότερα χρήματα για είδη διατροφής, με το 10% των ερωτηθέντων να απαντά πως δεν μπορεί να καλύψει ούτε βασικές ανάγκες, ενώ το 43% να δηλώνει πως το εισόδημα επαρκεί για 19 ημέρες.

Τα απολύτως αναγκαία

Γεγονός που δείχνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών αναγκάζεται να περιορίσει τις αγορές του στα απολύτως αναγκαία. Με τις τιμές των προϊόντων να βρίσκονται στα ύψη, σε μια περίοδο, μάλιστα, που τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί, καθώς πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και αμείβονται με 534 ευρώ τον μήνα, χιλιάδες καταναλωτές καταφεύγουν σε προϊόντα χαμηλότερης διατροφικής αξίας, αλλά και στις προσφορές που κάνουν τα καταστήματα τροφίμων σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έρευνες, η πλειονότητα των καταναλωτών καταφεύγει στις προσφορές προκειμένου να κάνει πιο συμφέρουσες αγορές. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, ορισμένα προϊόντα πωλούνται στη χώρα μας ακριβότερα απ’ ό,τι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπου τα εισοδήματα των πολιτών είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά των Ελλήνων.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - θρόμβωση: Οι δύο γυναίκες στο νοσοκομείο και η περίπτωση του 35χρονου

Κρήτη: Μπήκαν στο μαντρί και κατέσφαξαν τις κατσίκες - Χειροπέδες σε πατέρα και γιο

 

 

 

 

 

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη - Μετάλλαξη Όμικρον: Με ήπια συμπτώματα στο σπίτι του ο ασθενής

Χανιά

Σε καλή κλινική κατάσταση παραμένει στο σπίτι του, ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών, ο πολίτης που έφθασε στην Κρήτη από την Νότια Αφρική και ταυτοποιήθηκε ως το πρώτο κρούσμα της ματάλλαξης «Όμικρον» στην Ελλάδα, δήλωσε από τα Χανιά όπου βρέθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Περιφέρειας Κρήτης η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λένα Μπορπουδάκη.

Η κ. Μπορπουδάκη αναφέρθηκε στην διαχείρηση του περιστατικού απο τις υγειονομικές αρχές της χώρας επισημαίνοντας ότι «κάναμε την ινχνηλάτηση και την διαχείρηση της ταυτοποίησης σε πολύ λίγο χρόνο, σε δύο 24ωρα για να μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση της μετάλλαξης, δεν χάθηκε καθόλου πολύτιμος χρόνος, δεν χάθηκε ούτε ένα λεπτό.

Παράλληλα ενημερώθηκαν και οι στενές επαφές του πολίτη και όλοι, τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του είναι απολύτως συνεργάσιμοι. Ο πολίτης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε με την νέα μετάλλαξη, παραμένει στο σπίτι του και είναι σε καλή κλινική κατάσταση. Εμφανίζει μια ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει επικοινωνία με τους γιατρούς, δεν χρειάζεται νοσηλεία τουλάχιστον μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ ο πολίτης που ταυτοποιήθηκε είχε ενα ιστορικό ταξιδίου, το οποίο προβλημάτισε από την πρώτη στιγμή καθώς ταξίδεψε από την Νότια Αφρική.

Όπως επισήμανε, «όταν ήρθε στην Κρήτη, αμέσως ενεργοποιήθηκε ο υγειονομικός μηχανισμός σε συνεργασία και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και όλους τους επλεκόμενους φορείς»

Η κ. Μπορμπουδάκη τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να τηρούν ολα τα μέτρα για την προστασία τους από την πανδημία και να εμβολιάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Βουτιά θανάτου από τα 138 μέτρα, για γνωστό επιχειρηματία

Κρήτη - κορωνοϊός: Γεμίζουν οι ΜΕΘ με διασωληνωμένους ασθενείς

ΚΙΝΑΛ Ηρακλείου: Οδηγίες για όσους ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές

ESPA BANNER